Ta spruta lätt som en plätt

Alla barn i Sverige har enligt Socialstyrelsen rätt till vaccination mot nio allvarliga sjukdomar genom barn- och skolhälsovården. Det finns dock inga krav på någon obligatorisk vaccination, utan det är du som förälder som avgör om barnet ska vaccineras. Vissa av barnsjukdomarna från förr har idag i stort sett försvunnit från i-länderna, med hjälp av vaccinationer. Enligt Fass gäller det sjukdomar som exempelvis difteri, stelkramp och polio. I Sverige vaccineras barnen också mot mässling, påssjuka och röda hund, i det så kallade MPR-vaccinet.
Vanligen får man ta vaccinet i flera sprutdoser vilket kan vara en plåga för många barn (och föräldrar). Förutom att barnet kan bli lite rött och ömt på vaccinationsstället och kanske får feber så är det sticket och obehaget att ta sprutan som oftast är det stora problemet.

När det är dags för vaccination så får barnet en kallelse. Oftast är det sjuksköterskan på barnavårdscentralen eller skolsköterskan som ger vaccinationen. Först görs en bedömning om det finns något som hindrar vaccineringen, till exempel om barnet har en pågående infektion.
Familljelivsmedlemmen Maya S undrar:
- Min dotter ska ta sin första tremånadersspruta snart. Kan hon bli dålig av den? Har för mig att de kan få feber med mera.
Enligt Sjukvårdsrådgivningen kan barnet reagera eller få en biverkning på vaccineringen, men många reagerar inte alls. Den vanligaste biverkningen är en liten rodnad eller svullnad vid sticket. Efter den första vaccinationen mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib kan vissa barn bli ledsna och svårtröstade, på ett sätt som föräldern inte känner igen. Det beror antagligen på att barnet känner sig lite sjuk och har lite värk i kroppen. Feber kan förekomma. Ofta går det över efter ett par timmar, men om man är orolig ska man kontakta barnavårdscentralen.

Även vaccinationen mot mässling, påssjuka och röda hund kan ge sjukdomsliknande symtom. Det märks i så fall mellan fem och tolv dagar efter vaccinationen. Barnet kan vara febrigt i två-tre dagar, ibland är febern hög. Det bästa då är att låta barnet vara hemma från förskolan/skolan och vila.

Tips för att smärtfri vaccinering

Snabbt & enkelt: Bli medlem nu

*De minsta barnen brukar inte vara oroliga för sprutan, eftersom de är för små att förstå vad som händer. Eftersom de inte är rädda, spänner de sig inte heller och sprutan känns då mindre.

*När barnet blivit äldre, omkring ett år, kan de bli rädda för sprutan. Själva sticket brukar inte göra ont, men man kan använda en bedövningssalva om man vill. Den måste i så fall smörjas på cirka en timme innan sprutan ska ges.

*För att göra vaccineringen så enkel som möjligt är det bra om det lilla barnet är mätt, pigg och på gott humör. Äldre barn kan man förebereda genom att prata med dem om vad som ska hända.

*Jag berättade skillnaden mellan att få dessa sjukdomar som sprutan skyddar mot och den snabba smärta som den ger. Det köpte dottern, Vi har apoteket på vägen ut från bvc så min tjej har fått välja något där. Ny tandborste, lypsyl eller tuggummi är stort att få, berättar Familjelivsmedlemmen SIN74

*Jag sa inget till min son om att han skulle få en spruta. Då slapp han gå och tänka på det innan. Han kollade när sköterska stack, men sa inte ett pip och fick ingen feber. Inga problem alls, tipsar Lillaludde.


Mrs JK har en extremt spruträdd femåring och har skrivit till FamiljeLivs barnpsykolog Anneli för att få råd. Här kan du läsa Annelis svar.


Har du vaccinerat ditt barn? Diskutera i forumet

stats