Smidigare smakstart
Innan din bebis är sex månader gammal är det enligt dietisten Andrea Mikkelsen dags att låta den vidga sina vyer och få prova på lite annan mat än bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Så här går du över till lagad mat!
När din bebis börjar bli några månader gammal rekommenderar leg dietisten Andrea Mikkelsen att du låter honom eller henne få prova små smakportioner av exempelvis puré eller gröt.
- Barnen är nyfikna på vad föräldrarna äter. Det börjar de vara tidigt. Du bör inte vänta längre än tills barnet är sex månader gammalt med att låta det prova, då det annars tappar intresset för maten. Det är också bra för barnet att få tid att träna.
Det finns många bra råvaror att börja sin smakvandring med.
- Potatis, morot och ris är bra exempel, men det finns ingen självklar råvara att börja med, säger Andrea Mikkelsen. Det beror på vad du har för matvanor och vad som fungerar för just dig och ditt barn. En del barn vill ha det söta från frukter, andra barn vill prova lite andra smaker.
För att få till en lös lättäten konsistens på maten mosar du din kokta råvara, sedan tillsätter du bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Här är en mixer eller en stavmixer oumbärlig. Fruktmos från exempelvis banan och päron får du lättast genom att bara skrapa på frukten med en sked.
- Det är många barn som äter gröt också, det är bra för att de ska bli mätta och det är enkelt att fixa till, säger Andrea Mikkelsen.
När barnet har lärt sig att äta puréer och gröt kan du gå vidare med annan mat. Genom att följa barnets utveckling och samtidigt ta hänsyn till dina egna önskemål om vad du vill gå vidare med för mat hittar du alternativen att fortsätta med.
- Puréerna är ju fortfarande en del i barnets mat, men du kan fortsätta med att ha lite större bitar i matportionerna. Låt också ditt barn få en fruktbit eller ett kex att leka med och smaka på, säger Andrea.
När barnet väl har lärt sig att äta lite riktigare portioner menar Andrea Mikkelsen att du inte behöver ge någon speciell mat till ditt barn, utan det kan äta samma mat som den övriga familjen, dock i den konsistens som barnet klarar av att äta.
- Målet är att barnet äter sin mat efter hur familjen i övrigt äter. Några mål ersätts kanske fortfarande med amning så hur många mål lagad mat barnet bör äta per dag är svårt att säga. Jag brukar säga att man ska bli erbjuden mat minst fyra gånger per dag. Fem eller sex gånger är också bra, men blir det flera gånger är det svårt för barnet att hinna känna någon hunger.
Du kan varva hemlagad mat med burkbarnmat, ibland är det så att du inte ska äta själv när barnet måste ha mat - då kan burkmat vara enklare, det kan också vara praktiskt med burkmat när ni är borta. EU:s barnmatsdirektiv styr via svensk lagstiftning detaljerat vad som ska finnas och vad som inte får finnas i barnmaten. Burkbarnmaten ska innehålla den mängd näring som ditt barn behöver i form av energi, protein, fett, vitaminer och mineraler.
WHO:s rekommendation är enligt leg dietisten Andrea Mikkelsen att du ska amma ditt barn helt till sex månaders ålder. Dock är det enligt Andrea viktigast att din bebis blir mätt, så om det inte funkar med amningen så är det bättre att du ger den mat i form av exempelvis gröt, hellre än nappflaska.
Så här gjorde MajaB:
"En liten potatis, en liten bit kött/fisk och lite ärtor eller en bit morot. I början kan du låta de dricka bröstmjölk efter istället för vatten till mat, alternativt ersättning till maten i början för att sedan övergå till vatten. Det där märker man ju rätt fort hur mycket de vill ha. Mina barn gillade maten mer om den inte var blandad när de var så små."
Hur gör du? Diskutera i forumet!