Gör nätet barnsäkert

För dagens barn är internet lika självklart som tv och telefon, men som förälder hänger man inte alltid med, hur gärna man än vill. Enligt en undersökning som datasäkerhetsföretaget Norton har gjort i tolv länder är svenska föräldrar sämst på att hålla koll på vad ungarna egentligen gör på internet. Eller så är svenska föräldrar helt enkelt ärligast. För det är inte lätt att veta vad som rör sig i barnens huvuden och på deras dataskärmar. Men det går att ta reda på och det bästa är att det ganska enkelt går att införa nya rutiner som hjälper både förälder och barn. 

- Det är oerhört viktigt att man som förälder ser tiden vid datorn som vilken annan fritidsaktivitet som helst, som man intresserar sig för och engagerar sig i, säger Per Hellqvist, som är säkerhetsexpert och har skrivit flera böcker om barns säkerhet på internet.

- Prata om det vid middagsbordet på samma sätt som ni pratar om skolan, kompisar och biobesök. Fråga barnet vad hon har gjort på internet idag, om hon sett något spännande och vilka kompisar hon chattat med.

De flesta föräldrar känner till att det finns faror på internet. Det kan handla om grooming (vuxna som söker sexuell kontakt med barn) eller mobbing. Det viktigaste man kan göra för att skydda sitt barn är att lära barnet att aldrig lämna ut uppgifter om sig själv. Det kan låta självklart, men om ”alla andra” gör det kan, kan det vara svårt att stå emot. Fullständigt namn, adress, födelsedag och skola ska helst hållas hemligt, för att undvika att personer med otäcka avsikter kan identifiera barnet.

Svenska föräldrar i siffror

I undersökningen ställdes frågan ”Håller du med om påståendet att du alltid vet vad ditt barn gör när de är online?” till föräldrar i tolv olika länder. Bland svenska föräldrar svarade 58 procent ja. Motsvarande siffra i Australien var 86 procent, Storbritannien 81 procent och Tyskland 81 procent.

Var tredje svensk förälder tycker att det är svårt att sätta upp regler kring internetanvändning, eftersom internet inte fanns när de själva växte upp.

79 procent har pratat med sina barn om att använda internet på ett säkert sätt.

22 procent har aktiverat någon typ av funktion för föräldrakontroll i datorn.

Källa: Norton Online Living Report

- Lär barnet skillnaden mellan privat och offentligt. Bland större barn kan det ibland nästan bli en tävling om vem som lägger ut mest om sig själv, säger Per Hellqvist.
Det gäller i allra högsta grad också bilder. Många unga är aktiva på sajter som till exempel Bilddagboken och inser kanske inte alltid att de lägger ut olämpliga foton. Framförallt kanske de inte förstår att bilderna har evigt liv på internet.

- Ett bra råd är att ha datorn i något gemensamt utrymme i hemmet. Om barnet sitter ensamt på sitt rum med datorn så försvinner lätt den sociala kontrollen. Ställ datorn synligt där det finns någon vuxen i närheten.

Det kan vara bra att vara uppmärksam på varningssignaler på att allt inte står rätt till. Hur reagerar barnet när det plingar till i chatten eller inboxen? Om barnet verkar reagera negativt kan det vara ett tecken på mobbing eller annan förföljelse. Uppmana också barnet att säga till så fort något känns konstigt eller fel.

Förutom att göra småpratet om internet till en daglig vana så kan man som förälder komplettera med säkerhetsprogram i datorn. Till exempel så finns det nya datorprogrammet Oopsy&Trixy, som både skyddar och guidar barnet på nätet.

- Vi har tagit fasta på att det är viktigt att barn och föräldrar kommer överens om vad som gäller på internet. Det ska inte handla om övervakning, då surfar bara barnet hemma hos någon kompis istället, säger Maria Bergfeldt André, som är marknadschef på NetClean, som tagit fram programmet tillsammans med bland annat Friends.
Förenklat så kan man säga att Oopsy&Trixy går ut på att föräldrar och barn installerar programmet tillsammans och då går igenom vad man inte bör berätta om sig själv, till exempel fullständigt namn och telefonnummer och inte heller ladda upp avklädda bilder på sig själv.

När programmet aktiverats och barnet exempelvis skriver ut hela sitt namn så poppar det upp ett ”hallå där”-varningsfönster. Beroende på vilka inställningar man valt så blockeras barnet antingen från att skicka iväg meddelandet, eller så får barnet upp en ruta där programmet varnar för farorna och lär barnet hur man bör agera. Programmet kan även känna av hur mycket naken hud som visas på en uppladdad bild. Språket och tilltalet är anpassat efter barnets ålder och är uppdelat i två åldersgrupper, 8-11 och 12-14.

stats