Så snuskigt är det att äta sand – och 12 andra saker
Blir barn sjuka av att äta sand? Det, och mycket mer, avslöjar professorn i livsmedelshygien för Familjeliv.
Äter ditt barn mycket sand och snö? Då kanske du vill veta hur dåligt det egentligen är. Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, delar med sig av tips och råd.
Så snuskiga är barnens "vanor" – 13 exempel
1. Äta snö
– Snö är kallt och kan irritera magen. Ren snö är inte farlig ur smittosynpunkt. Men om man har otur har en fågel eller hund bajsat på den snö som äts upp. Oftast händer inget, men oturen kan ju vara framme, berättar Marie-Louise Danielsson-Tham.
2. Äta random godis som tappats på bussen och plockats från golvet
– Jag har aldrig hört talats om att någon blivit sjuk i Sverige av att göra så. Men, många tycker ju att det är snuskigt med allt som legat på golvet.
3. Slicka på ledstången och handtagen på bussen
– Inte farligt från sjukdomssynpunkt, men många tycker det är äckligt.
4. Hålla i fågelfjädrar från marken
– Här ska man vara lite försiktig. En del vilda flyttfåglar kan ha tagit med sig salmonella från landet där de övervintrat. Är oturen framme kan det finnas lite fågelavföring på fjädrarna.
5. Äta en snorkråka
– Sin egen snorkråka är inte farlig från sjukdomssynpunkt, men det ser ju äckligt ut. Andras snorkråkor kan innehålla förkylningsvirus och bakterier.
6. Dela dricksglas på förskolan
– Det ska man inte göra. Det är ett bra sätt att smitta ner sin omgivning.
7. Dricka vatten ur en vattenpöl
– Det ska man inte dricka. Något djur kan ju ha bajsat i den.
8. Dricka vatten från toaletten
– Aja, baja, det är både farligt och jättesnuskigt!
9. Slicka på en lyktstolpe på vintern
– Lyktstolpar är gjorda av metall. När man slickar på kall metall leds värmen mycket snabbt bort från tungan. Tungan är täckt med våt saliv som fryser när temperaturen är 0°C eller lägre. Resultatet blir att tungan fastnar på lyktstolpen.
10. Äta sand
– Det ska man låta bli. Man vet aldrig vad människor och djur gjort i sanden.
11. Pussa katt/hund på nosen
– Faran med att pussa sin älskling är överdriven. Svenska hundar och katter är sällan bärare av smittämnen som är farliga för människan. Det är betydligt farligare att smaka på rå köttfärs!
12. Fingrar i rumpan
– Här är det varningsflagg igen! Om man kliat sig i stjärten måste man genast gå och tvätta händerna noga.
13. Slicka på smörkniven och stoppa tillbaka i paketet
– Bra väg att sprida smitta. Lägg aldrig tillbaka redskap som man slickat på eller haft i munnen i mat som ska ätas av andra.
Därför blir barnen sjuka på hösten
Varför blir det en sådan bacillfest varje år när sommaren är slut? Marie-Louise Danielsson-Tham menar att det ofta beror på att man är mer inomhus.
– Varje barn bär på sin familjs virus och bakterier. Efter sommar och semestrar utsätts barnen för andra barns bakterieflora och blir i värsta fall sjuka. Barnen är också mycket mer inomhus på hösten och vintern. Detta gör att det är lättare för bakterier och virus att sprida sig från barn till barn. Sedan har solens strålar en viss bakterie- och virusdödande effekt, säger Marie-Louise.
Men vuxna är ju också mer inomhus under höst och vinter. Är barn "snuskigare" än vuxna?
– Jag vill inte kalla det för att de är snuskigare, men barn har ett annat förhållningssätt till sin avföring, snor med mera än vad vi vuxna har.
Viktigt att vila när man är lite småsjuk
– Det man aldrig får tumma på är att låta sjuka barn, febriga, förkylda, lösa magen, illamående gå till dagis eller skola. Det är i början av en sjukdom som man är som mest smittsam. Dessutom är feber en signal från kroppen att man ska vila och ta det lugnt och låta kroppens immunförsvar jobba i lugn och ro, säger Marie-Louise och fortsätter:
– Tvätta händerna ofta och noga är också jätteviktigt. Ta för vana att göra det när man varit ute och kommer in, efter toabesök, när man snutit sig och innan man äter. Även om man bara ska äta en frukt.
Människor är de största smittspridarna när det kommer till att flytta bakterier och virus. Så att smuggla in barnet på förskolan nr snoret rinner ingen bra idé. Då är risken ofta större att barnet blir sämre än om det får vara hemma och vila.