"Hur får jag min son att sluta slåss?" Barnpsykologen svarar
Läsarens son slåss, sparkas och rivs. Inte bara på föräldrarna, utan på sin 8 månader gamla lillasyster. Barnpsykologen svarar.
Läsarfråga: "Vi har försökt med allt för att han ska sluta slåss"
Hej!
Vår son är snart 3,5 år och han har alltid haft hett temperament. Men det är inte det värsta, utan att han slåss, rivs och sparkar på allt och alla, värst på mig och sin lillasyster som är åtta månader. Det här började redan innan hon kom, men han har vart fruktansvärt avundsjuk trots att han fått lika mycket om inte mer uppmärksamhet som innan.
Hur får jag honom att sluta göra illa andra? Han slår sina vänner också och nu har till och med hans vänner börja säga att de inte vill leka med honom och det gör så ont i mig! Vi har provat allt, ritat teckningar att man inte får slåss, vi har försökt prata lugnt med honom, skälla, hota, muta, ignorera det och fråga varför han gör så, men inget hjälper. Nu är vi helt slut och det resulterar i att jag mest är arg och irriterad och det är inte den mamma jag vill vara.
Barnpsykologen svarar: "Finns bara ett sätt att få honom att sluta"
Vill du ställa en fråga till en expert?
Maila [email protected] så kontaktar vi en psykolog, barnmorska, sexolog eller träningsexpert!
Hej!
Jag förstår att ni har det jobbigt. Att ha barn som slår andra är den största utmaningen man kan ha som förälder. Det finns bara ett sätt att få honom att sluta och det är att hindra honom med handling. Bara säg ett tydligt Nej och stoppa honom innan han hinner slå.
Hans slående får såklart mycket uppmärksamhet och försök att minska ner på det, men ändå få stopp på det. När man är så liten som han är hjälper inte samtal och ägna er inte så mycket åt orsaken, för det blir bara spekulationer.
Ni har verkligen prövat allt och därför är det nu läge för en metod. Säg nej och stoppa honom. Eftersom han inte kan ta ansvar måste ni vuxna finnas omkring honom innan han hinner slå. Belöna bara positivt beteende och ge hans slående så lite uppmärksamhet som möjligt.
Var uthålliga. Låt inte hans beteende få er ledsna – det känner han av och det blir tungt för honom.
Varma hälsningar Marie Carlsson, barnpsykolog