Manne: ”Att bli pappa är någonting väldigt omvälvande”

I slutet på oktober kom boken Pappalogi skriven av författaren och föreläsaren Manne Forsberg. Även känd för en av Sveriges största pappapoddar och panelmedlem i radioprogrammet ”Ligga med P3” och sexualupplysare i ”Hångla med P3”

Boken Pappalogi beskrivs som den nödvändiga handboken för alla nyblivna eller blivande pappor. Boken innehåller personliga betraktelser kring papparollen, intervjuer med både pappor i vardagen och experter inom olika områden inom föräldraskap, samt mängder med hårda fakta, såsom graviditetskalendrar och råd från barnmorskor.
Familjeliv fick tag i Manne över mejl och ställde några frågor om livet som tvåbarnspappa och varför man ska läsa boken. Han beskriver sig som en engagerad men ibland lite lat pappa.

Grattis på farsdag! Vad är du för pappa?
– Jag är en närvarande och engagerad men också lat, slarvig och lite för konflikträdd/slapp pappa.

Firar ni fars dag i din familj?
– Förra året fick jag en teckning av min dotter som då var två år. Den föreställde ”väldigt många pannkakor”. Jag blev otroligt glad och kommer att behålla den för all framtid.

Du har precis gett ut boken Pappalogi, Handbok för pappor från produktionssex till vab. Behöver blivande pappor och nyblivna pappor en handbok?
– Ja. Pappor glöms ofta bort i diskussionen om föräldraskap. Att bli pappa är någonting väldigt omvälvande och frågorna är många. Under graviditeten händer det största man någonsin har varit med om utanför ens egen kropp och kontroll. Man känner varken sparkar eller morgonillamående. Läsning kan göra det lite mer verkligt.

Varför skrev du boken?
– När jag väntade barn saknade jag en praktisk bok som i kronologisk ordning beskriver vad som händer från graviditet tills barnet börjar på förskolan. Därför skrev jag den själv. Jag ville besvara frågan ”hur kommer mitt liv förändras” på så detaljerat och sanningsenligt som möjligt. Gamla tiders pappaböcker utgick ofta ifrån att pappor var lite underbegåvade och att de inte vill engagera sig fullt ut i föräldraskapet. Dagens pappor är engagerade och vill ta sitt ansvar fullt ut men det återspeglas inte i föräldraskapslitteraturen. Det saknades en ny pappabok för den nya tidens pappor.

När känner du dig som en duktig förälder?
– När barnen somnar exakt när jag har tänkt att de ska somna och gärna samtidigt. Det händer tyvärr väldigt sällan.

När känner du dig som en dålig förälder?
– När jag är för trött för att läsa för min dotter och tar fram ipaden istället.

Det här önskar jag att jag vetat – om produktionssex?
– Att man bör undvika att göra det till ett barnalstringsrace så länge som möjligt. Annars känns det ju som ett misslyckande varje gång mensen kommer.

Det här önskar jag att jag vetat – om graviditeten?
– Att både kvinnor och män kan känna förlossningsskräck och att man kan gå på förlossningsförberedande samtal.

Det här önskar jag att jag vetat – om förlossningen?
– Att oron för förlossningen ofta är värre än själva förlossningsupplevelsen. Och att man är ett stort stöd även om det man inte kan lösa särskilt många konkreta uppgifter.

Det här önskar jag att jag vetat – första tiden med bebisen?
– Att man har rätt att sätta gränser. Man är inte skyldig att låta hela bekantskapskretsen komma på besök de första veckorna. Och att det är okej att känna allt möjligt inför det nyfödda barnet från likgiltighet och oro till himlastormande förälskelse. Det är individuellt hur lång tid det tar föräldrakänslorna väcks.

Det här önskar jag att jag vetat – om amning?
– Att vägen till fungerande amning kan vara kantad av dålig sugteknik, såriga bröstvårtor, mjölkstockning och bröstbölder. Och att man kan ge bröstmjölk på kopp eller flaska.

Det här önskar jag att jag vetat – pappaledighet?
– Att det är lätt att göra nya bekantskaper om man går till lekplatsen, öppna förskolan eller småbarnsvänliga caféer och slår sig i slang med andra föräldralediga.

Ditt bästa råd till andra pappor och mammor?
– Två saker. Ett, dela lika på föräldraskapet. Mammor och pappor har samma skyldigheter och rättigheter. Det gäller allt från föräldraledighet till namnmärkning av kläder och nappar. Två, när man är inne i en jobbig period av graviditeten eller föräldraskapet finns det ett mantra som man kan ta till: Det kommer inte alltid att vara så här.

Manne Forssberg
Ålder:
30
Familj: Hustrun Sara och döttrarna Iris 3 år och Ruth 7 månader.
Bor: Hägerstensåsen
Gör/ Aktuell med: Författare och föreläsare som är aktuell med boken Pappalogi och Pappapodden tillsammans med Nisse Edwall.

Farsdagstävling i forumet: Vinn boken du också

stats