Skapa ett lekfullt och roligt barnrum

Barnrummet är numera lika viktigt som något annat rum i hemmet när det kommer till inredning. Mängder av inspirationsbloggar tipsar om hur man får det fint i barnens rum. Men det är förstås långt ifrån självklart att barnen går igång på samma saker som föräldrarna. Populära byggprogrammet ”Fixa rummet” på Barnkanalen, får tusentals brev från barn som är missnöjda med sina rum.

Isabelle McAllister, inredare och programledare, har länge inrett för barn och har varit programledare av ”Fixa rummet”. Hon underskattade själv vikten av att inreda barnrum, till det trillade in 8 000 sökande som ville vara med i programmet. Alla var de barn mellan sju och tolv år som drömde om att göra om sina tråkiga rum.

– Det handlar inte om att ge dem ett jättestort rum med allt de vill ha. Det handlar om känslan av att ”Jag bor också här och jag är viktig. Jag vill vara med och bestämma om något så konkret som en del av mitt eget hem”, säger Isabelle McAllister.

Så vad händer om man ger barnen fria tyglar att skapa sina egna rum? Det är lätt att tro att det kommer att sluta med en hoppborg som kläms in så gott det går. Eller någon annan vild idé som får en att ta sig för pannan. Men enligt Isabelle McAllister, handlar det oftare om enklare önskemål.

Isabelle McAllister, Foto: Angelica Söderberg.

– Barn snöar lätt in på detaljer, som en blå himmelssäng. Ofta är det något som de har sett hos en kompis.

Det kanske kan kännas som ett stort projekt att fixa till barnrummet. Men med ganska små medel kan man få till en stor förändring.

– En fondvägg är ingen jätteinvestering, barnrum brukar ju dessutom vara ganska små. Låt barnen vara med och bestämma färg. Men man behöver inte ge dem en hel färgsnurra – det kan räcka med några olika kulörer som de får välja mellan.

En bra ände att börja i är att fundera på är vilken typ av förvaring som passar barnens behov.

– Oftast behöver man väldigt mycket förvaring. Hinkar kan vara bra. För små saker passar grunda hyllor. Satsa också på stängd förvaring. Visst kan det vara fint att ha böcker i en öppen hylla, men det blir lätt ganska rörigt.

Isabelle McAllister tycker att man ska göra fixet till ett gemensamt projekt, men att det är bra om man gör det mindre roliga förarbetet själv.

– Barn kan vara med på det mesta, rolla en vägg eller måla om en möbel klarar även de minsta av. Men innan man sätter igång, kan man ha gjort förberedelserna så att man inte tröttar ut dem.

Vill man skapa ett så lekvänligt rum som möjligt, är Pippi Långstrumps hus en bra förebild – med fast förankrade möbler kan barnen kliva på allt. Men det finns också andra sätt att göra det roligt för alla klättersugna.

– Man kan sätta upp ribbstolar eller klättergrepp på väggarna och hänga ringar i taket. Det brukar vara de grejer som används mest.

Alla barn har förstås inte ett eget rum. Helen Ekstam, doktorand vid Uppsala universitet, forskar om trångboddhet.

– Mellan 14 och 15 procent i Sverige är trångbodda, i storstäderna är det runt 20 procent. Barnfamiljer är en av de grupper där trångboddhet är vanligast. Trångbodd räknas man som, om inte alla i hushållet, utom partners, har ett eget rum. En barnfamilj med två barn behöver alltså minst en fyra för att inte räknas som trångbodda.

Men trots att många familjer lever i mindre bostäder är egna rum till barnen högt prioriterat.
Nio av tio barn i åldrarna 10 till 18 år har nämligen eget rum, enligt SCB.

– Eget rum är vanligare ju äldre barnen blir, i första hand är det föräldrarna som tränger ihop sig, säger Helen Ekstam.

En egen liten vrå kan man dock skapa utan att ha ett helt rum, menar Isabelle McAllister. Har man inte ett barnrum, finns det oftast någon plats i hemmet som man kan göra till en barnhörna.

– Det kan räcka med att sätta upp några egna affischer på ett bra ställe. Eller bestämma att ”det här skåpet är bara ditt”. Annars är ett tält bra. De flesta har kanske också en säng som man kan göra det mysigt kring.

Har man flera barn i familjen ska man inte vara rädd att låta dem dela rum, tycker hon.

– Jag tror att det är jättebra för syskon att dela rum. Man kan låta dem bestämma över något var, och så går det ju bra att dela av ett rum med bokhyllor eller draperier, säger Isabelle McAllister.


Så fixar du barnrummet – 12 tips från Isabelle McAllister

• Utgå från barnets intressen, men kör inte alltför hårt på ett tema. Barn är ombytliga!
• Ge barnen en vägg att måla och bestämma över. Strunta i om resultatet inte blir perfekt på vuxet vis.
• Svårt att välja färg på väggarna? Smutsiga pasteller funkar till det mesta och gör rummet mysigt.
• Snabbaste fixet? Textil! Ny matta, nya tyger på kuddar och gardiner.
• Tänk på att barnkammarmöbler känns barnsliga redan om några år. Köp hellre möbler som barnen kan växa med. Om sängen känns för stor, dela av den och gör ena hälften till en mysig soffa.
• Har småsyskonet bara en massa ärvda möbler från olika håll? Måla dem i samma färg så känns rummet mer enhetligt.
• Klä in ett skåp i en intressant tapet. Det är lätt att byta om barnet tröttnar.
• Fundera på om det verkligen behövs ett skrivbord. Det blir ofta en rörig avställningsyta som ingen sitter vid.
• Underskatta inte vikten av förvaring – inte minst stängd förvaring. Satsa på några fina saker som får stå framme.
• Rensa ofta. Är det för överbelamrat hittar barnen inget att leka med i röran.
• Klättergrepp, ribbstol och ringar i taket gör rummet roligt och lekfullt. Måla gärna ribbstolen i någon glad färg.
• Skapa en inbjudande sängplats. Tänk koja. Mys till det med kuddar, sänghimmel och läsbelysning som går att dimra.

Fler tips finns på www.isabelle.se

Vilka är dina bästa tips? Dela med dig av dina tips och inspirera andra med bilder från era barnrum här.

stats