Så väljer du rätt husdjur till familjen
Håller barnen därhemma på att tjata sig blå efter en hund? Eller kommer du kanske på dig själv att googla kaninuppfödare efter ihärdiga påtryckningar? Många barn får förr eller senare en stark längtan efter ett djur och som förälder ställs man då inför frågan om familjen är redo för en fyrfoting.
I en omrösning på Familjeliv svarade drygt 40 procent att de har barn som regelbundet tjatar om husdjur. Signaturen Sisis, som redan har tre katter, berättar att 8-åringen i familjen pratar om hundar, ödlor, kaniner och marsvin så gott som varje dag. En annan medlem skriver att det kändes självklart att uppfylla barnens önskan om en egen hamster. ”Jag hade själv djur som liten – det är paradiset på jorden. Jag skulle aldrig kunna neka dem ett husdjur”, förklarar hon.
Ulla Björnehammar är veterinär på Gärdets djurklinik och ordförande för organisationen Manimalis, som arbetar för att sprida kunskap om sällskapsdjurens betydelse för människan. Hon menar att ett djur i familjen betyder mycket för barnens utveckling.
– Barn växer mentalt av att få hjälpa till med att sköta djuret. Men det är förstås viktigt att man anpassar uppgifterna efter barnets ålder. En femåring kan till exemepel tömma kattlådan eller städa kaninburen, medan en tioåring klarar av att gå ut med hunden efter skolan, säger Ulla Björnehammar.
Samtidigt är hon noga med att poängtera att det är föräldrarna som måste ha det yttersta ansvaret för skötseln.
– Man ska inte underskatta barns förmåga. Men en vuxen måste ha huvudansvaret, så att det inte står och faller med om femåringen har missat att göra rent buren.
Så vad ska man tänka på innan man väljer ett husdjur till familjen? Nummer ett är att man som förälder själv är intresserad av djuret, anser Ulla Björnehammar. Man ska också fundera på hur mycket tid man är beredd att lägga ner och hur många år framöver man vill binda upp sig.
– Om man är osäker kan man välja ett djur med kortare livslängd och se hur det fungerar i familjen. Ökenråttor lever i två till fyra år och är jättesociala. Dessutom är de aktiva både på dagen och natten.
Ett sätt att känna efter om husdjur är rätt, kan också vara att hyra kaniner eller ställa upp som hundvakt. Men vet man med sig att man vill ha något mer lättskött, är kanske ett litet akvarium ett passande val.
– I ett akvarium får man en hel värld. Det händer något hela tiden. Man kan börja med lätta fiskar som Black Molly och Guppy, och skaffa ett yngelnät. Fiskar är inga gosedjur, men alla djur gör nytta på sitt sätt, säger Ulla Björnehammar.
Andra faktorer som är viktiga att väga in är beteende, skötsel och kostnader. Är det ett flockdjur eller ensamdjur man funderar på? Sneglar man kanske på en hundras som måste borstas dagligen? Kommer det att krävas försäkringar, vaccinationer och mycket foder? En exotisk fågel till exempel, är dyr att köpa men relativt billig i drift.
– Man kan också tänka på om det är ett dag- eller nattaktivt djur. Katter är nattaktiva och sover gärna bort dagarna. För små barn som går och lägger sig tidigt är det inte så kul med ett djur som vaknar först när de har somnat, säger Ulla Björnehammar.
När man väl har bestämt sig för att slå till på ett husdjur, gäller det att hitta en vettig uppdelning så att det fungerar med alla i familjen. Ulla Björnehammar förespråkar att man involverar barnen tidigt och att man lär dem visa djuren hänsyn och respekt.
– Utnyttja möjligheten till lärande. En treåring kan man börja resonera med om djurens behov. Som att inte väcka hunden eller katten, eftersom de behöver sova mer än oss människor.
Därför är djur bra för barn
• Ansvar. Att tilldelas och få ta ansvar i skötseln av djuret stärker jaget och självkänslan. Men samtidigt är det viktigt att föräldrarna har det yttersta ansvaret.
• Empati och omsorg. Barn som växer upp med ett husdjur blir i högre grad empatiska både gentemot sina kamrater och andra djur.
• Vänskap och tröst. För många barn blir husdjuret som en bästis. Med ett husdjur är man heller aldrig ensam, det är en stark trygghetskänsla.
• Kärlek. Ingen relation är så full av villkorslös kärlek som den till ett djur. Med exempelvis en hund kan man vara hur tjurig som helst och ändå känna sig lika älskad.
• Kroppsspråk. Med ett djur i familjen blir barnen tidigt lyhörda för kroppsspråk och icke verbal kommunikation. Det är kunskap som gynnar alla relationer.
• Läran om livet. Har man ett litet djur som inte lever så länge, blir det naturligt att prata om döden med sitt barn. På så vis får barnet en fin inblick i livets gång.
• Allergi. Barn som tidigt kommer i kontakt med pälsdjur, utvecklar i mindre grad allergier och astma senare i livet.
Källa: Ulla Björnehammar, Manimalis.
Husdjur i barnfamiljer
• Det finns drygt 780 000 hundar och nära 1 160 000 katter i Sverige.
• Knappt 20 procent av alla familjer med barn har katt. Det är en minskning med cirka 2, 5 procent sedan 2006. Drygt 15 procent av barnfamiljerna har hund – en minskning med nära 4 procent.
• Kanin är det tredje vanligaste sällskapsdjuret, men gnagarna (kanin, marsvin, hamster och mus eller råtta) har minskat kraftigt i popularitet de senaste sju åren.
Källa: SCB