Så får du klädbudgeten att gå ihop

Dela upp kostnaderna och byt till dig det du behöver är två av sakerna som Annika Creutzer, privat ekonomisk expert tipsar om för att få pengarna att räcka längre.

Fundera på vad det är du och familjen behöver och försök att undvika onödiga utlägg. När du väl har koll på vad som verkligen behöver köpas är det dags att tänka i nya banor. Allt behöver inte köpas nytt, begagnat har många fördelar menar Annika Creutzer.
– Just nu är det trendigt med vintage och begagnat marknaden är stor framförallt när det gäller barnkläder. Så passa på att nyttja det medan barnen är små. Begagnade kläder har även fler fördelar som att kemikalierna som kan finnas i textilierna redan är borta och att plaggen blir mjukare mot barnets hud, säger Annika.

Många väljer begagnat
På Familjeliv.se är det flera diskussioner som handlar om huruvida det är ok att handla begagnade kläder till sina barn. Majoriteten verkar positiva, i en omröstning på sajten ställde en medlem frågan: ”Köper ni begagnade kläder till era barn?”. Totalt var det 198 personer som svarade på frågan och 88 procent, 175 personer, svarade att de gjorde det.
– Jag köper både nya och begagnade kläder till barnen. Jag tycker det är lite av ett nöje att gå på bytardagar. Hittar jag något som jag tycker är fint och som är fräscht så köper jag det. Jag gillar känslan av att göra fynd. Tyvärr blir det blir nog mindre och mindre begagnat nu när barnen blir äldre, eftersom jag tycker det blir svårare att hitta fräscha kläder, säger signaturen Bixia.

Längre ner i diskussionen på Familjeliv berättar signaturen Bixia att reservkläder som en extra jacka till exempel är perfekt att köpa begagnad. Plus att hon i sin tur lämnar in barnkläder som hennes barn växt ur.
– Jag tycker att det känns så onödigt att slänga bort fina och hela barnkläder, så dem som mina barn växt ur och som inte är så slitna ger jag bort. Jag har lämnat in kläder på bytardagar det var lite jobb att prismärka men det var kul, säger hon.

956 kronor – så mycket läggs på skolstartenI genomsnitt lägger vi 956 kronor per barn inför skolstarten, visar en undersökning från YouGov, som genomförts på uppdrag av Tradera. De mest populära inköpen är ett par nya höstskor och en ny höstjacka. Men även skolmaterial som pennor och bokpapper ingår i beräkningen. Undersökningen omfattar 513 svenska föräldrar i åldern 25-65 år, med barn i åldrarna 0-15 år.YouGovs undersökning genomfördes i juli 2013.

Tjäna pengar på urvuxet
Klädbytardagara är något som Annika Creutzer tipsar om. Håll utkik i skolan och i lokala föräldraföreningar. Även idrottsföreningar kan ha bytardagar som anordnas för att fler ska kunna idrotta utan att all utrustning ska bli för dyr.
– Hittar du inget i närheten där du bor kan du enkelt fixa en egen bytarkväll med kompisar som har barn i olika åldrar. Passa även på att rensa i garderoberna och sälj det som ni själva inte behöver. Då kan ni både tjäna lite pengar och köpa billigt, säger Annika Creutzer och fortsätter:
– Ett annat tips är att handla en större storlek på rea och spara för nästa säsong. Som lucia nattlinne i januari och vinterskor när sportloven passerat.

Men alla är inte överförtjusta i att bära begagnat. En mamma på Familjeliv har alltid köpt begagnat till sina barn, men med åren har det blivit svårare.
– Jag älskar att köpa kläder på Tradera eller vid klädbytardagar. Men nu har min 13-årige son börjat vägra använda begagnat utan högljudda protester, om det inte är ett välkänt märkesplagg. Någon som kan hjälpa mig ur detta? undrar signaturen Sophiie.

Annika Creutzer menar att kläddiskussionen kan vara ett utmärkt tillfälle att prata om pengar och dess värde.
– Många gånger handlar det om vad du som förälder signalerar till dina barn, hur du själv agerar och tänker. Prata i positiva ordalag om vintagetrenden. Är barnen äldre kan man resonera om utgifter, vad man har råd med och familjens inkomst. Kanske kan ni hitta en kompromiss.

I tonåren kan olika märken vara inne eller ute. Det är omöjligt för de allra flesta familjer att hänga med och köpa allt det rätta. Kanske kan det räcka med något plagg som kan användas ofta och som syns ordentligt, som en keps, menar Annika Creutzer.

– Även om det finns pengar i familjen tycker jag att det är viktigt att hålla tillbaka kraven på dyra plagg av rätta märken. Det ökar pressen på de andra kompisarna och den dag kommer då ditt eget barn är vuxet och ska klara sig själv. Därför är det så viktigt att prata om pengar och utgifter med tonåringar.


5 tips för att dra ner på klädkostnaderna
– Köp begagnat till exempel på internet. Leta dig fram till olika köp och säljsajter. De största är Blocket och Tradera, men det finns mindre välkända där det också finns fyndchans. Eller testa något utländskt alternativ.
– Rensa garderoberna hemma och sälj det som är urvuxet eller som aldrig blev använt. Ett enkelt sätt att tjäna en slant så att du kan spara eller köpa de du saknar just nu.
– Anordna bytardagar i skolan, idrottsföreningen, grannskapet eller bland vänner. Antingen fixar du allt på egenhand eller så kollar du om skolan eller idrottsföreningen har möjlighet att vara drivande.
– Tänk på andra. Kanske har du själv inga större problem att handla allt nytt eller presenter till alla barnkalas. Men kanske är det lättare för dig att ta initiativet än grannfamiljen som har det tajt ekonomiskt. Sätt tak för födelsedagspresenter eller snacka med förskolan om att ha bytardag samtidigt som det är höststädning.
– Dela upp kostnaderna. Köp ett lucianattlinne i januari på rean eller en flytväst när du stöter på den även om det inte alls är sommarsäsong.

Köper ni begagnade kläder till era barn?
Ja 88,38% (175)
Nej 8,59% (17)
Annat 3,03% (6)
Totalt: 198 röster

stats