Bästa tipsen inför förskolestart

Att börja förskolan är inte bara ett stort steg för ditt barn utan minst ett lika stort steg för dig som förälder. Mycket är nytt och det kan kännas alldeles överväldigande. Hur ska det gå, vad behöver jag tänka på? Men du kan vara lugn, vi på Familjeliv kollade med de bästa experterna, våra medlemmar och ställde frågan; Vad hade du velat veta inför inskolningen?

– Besök gärna förskolan ett par veckor innan inskolning med båda föräldrar så att även den föräldern som inte skolar in får se hur verksamheten ser ut och barnen får en första förberedelse.

– Lita på personalen, de har skolat in många barn. Fråga dem om du känner dig osäker på något.

– Barnet kommer troligtvis sova jätteoroligt och stökigt första månaderna efter inskolning. Var beredd på några trötta dagar på jobbet, och kom ihåg det kommer blir bättre!

– Ta reda på förskolans mattider innan så hinner ni ställa om barnet till dessa. Kan vara skönt så slipper barnet en grej mitt i allt det andra.

– Ha lika många ombyten som barnet ska äta måltider på förskolan. Det är även bra att ha en uppsättning stövlar och regnkläder på förskolan för att slippa dåligt samvete om det plötsligt börjar regna. Plus att ni slipper släpa.

– Lita på din magkänsla. Vill du inte lämna ett gråtande barn så gör inte det, du känner ditt barn bäst.

– Läs böcker om att börja eller gå på förskolan som godnattsaga. Det gör att barnet vet mer om vad som ska komma.

– Låt den "tuffare" föräldern tar hand om den inskolningen, bryter du ihop så har ju barnet svårt att förstå att förskolan är ett bra ställe. Tycker du som förälder att det är jobbigt med separationen, berätta för personalen hur du känner och lägg upp en strategi tillsammans för hur ni ska hantera lämningarna.

– Var supernoga med hygienen. Byt nappar och tvätta gosedjur som är med på dagis ofta. Tvätta alltid händerna vid hemgång.

– Tänk på att skapa en god relation till personalen. Detta är verkligen A och O för en lyckad dagistid. Allt blir lättare om man har förtroende sinsemellan och kan kommunicera på ett bra sätt.

– Oroa er inte för sovstunden. Barnen faller in i ett märkligt gruppbeteende som gör att alla faktiskt somnar samtidigt. Rätt fascinerande att se!

– Ett tips som jag gjorde var att jag sa hejdå till mitt barn kramade om och pussade och sa, "Mamma kommer sen och hämtar dig" Sen börja gå och vinka. Och fortsätta gå, många gånger kan det bli värre genom att vända om och visa barnet hur ledsen man själv är. Det gör det vara värre för barnet i alla fall mina.

– Prata positivt om förskolestarten med barnen och förklara att deras tid på förskolan är meningsfull!

– Namna allt! Det finns gratis namnlappar att beställa från nätet. Vantar och mössor är extra viktigt. Det kan även vara bra att ha nappar med namn.

– Fråga pedagogerna om föräldramöten och utvecklingssamtal redan i början. Så är du väl förberedd när det väl kommer.

– Jag som pedagog brukar säga att långa lämningar funkar bra men aldrig långa hej då! Kom gärna in och sätt igång barnets lek och sitt med en stund om det känns rätt. Men när du väl ska gå så dra inte ut på det! Gör den hej då rutin som ni vill ha en gång och gå sedan. Gå inte tillbaka och säg hej då flera gånger det gör bara barnet förvirrad.

stats