Så packar du reseapoteket

Semesterstart och många barnfamiljer packar väskorna för att lämna hemmet för en kortare eller längre resa. Kanske är det en tvådagars utflykt till vännernas landställe eller en resa till sydligare breddgrader. Oavsett kan det vara bra att planera för vissa eventualiteter, när det inte riktigt blir som man hade tänkt sig.

När vi var i Spanien för tre år sen bestod vårt reseapotek av värktabletter, handsprit och några plåster. Nu ska vi dit igen med vår 20 månaders och frågan är vad vi ska lägga till på listan? Finns det något annat vi bör tänka på? undrar signaturen Anna i Familjelivs forum.

Per Arne Parment specialist på infektionssjukdomar menar att innehållet i ett reseapotek variera beroende på vilket land man besöker och vilken årstid. Även åldern på barnen kan spela in. Men det finns ett par saker som utgör en bra bas.
– Paracetamol, plåster, vätskeersättningsmedel och desinfektionsservetter att ta till om man skall äta och inte har möjlighet att tvätta händerna innan är en bra början. Om man reser med barn, tänk på att ta det lugnt. Gör pauser, se till att barnen inte blir intorkade, det är viktigt att de får dricka, speciellt om det är varmt, säger han och fortsätter:
– Är ni utomlands välj buteljerad dricka utan is och mat som blivit ordentligt upphettad. Då minskar risken för turistdiarré som är en av de vanligaste åkommorna vid utlandsresa.

Finns det något på resan man ska akta sig för eller undvika?
– Man ska alltid försöka undvik att vistas i solen mitt på dagen och ha alltid solhatt på mindre barn. Använd vattenfast solkräm och soldräkt vid långvarig vistelse på stranden eller vid annan solexponering. Reser man utanför Europa på semestern bör man se till att barnet är vaccinerat mot hepatit A, epidemisk gulsot. Oftast blir barnen själva inte speciellt sjuka, men det finns risk att de smittar andra i sin omgivning, till exempel dagiskompisar, som i sin tur kan smitta vuxna i sin omgivning. För vuxna är hepatit A en allvarlig sjukdom med viss dödlighet, säger Per Arne Parment.

Många tror att det är helt riskfritt att semestra i Sverige och norra Europa, stämmer det?
– Vanligen är riskerna på resa inte större än hemma. Vad man skall komma ihåg är att mässling förekommer i länder i vår närhet, som i Tyskland och Frankrike. Reser man med ett litet barn, som ännu inte fått sitt mässlingsvaccin, kan men ge en dos vaccin i förtid. Man skall ändå vaccinera barnet på BVC vid ordinarie tidpunkt, då vaccinet kanske inte tar om man ger det för tidigt, då barnet kan ha antikroppar som de fått från mamman under fosterlivet, säger Per Arne Parment.

Kanske känns det ändå onödigt att packa hela väskan full med plåster, nässpray och värktabletter. Det är ju sällan man åker till världens ände. Men blir någon i familjen dålig eller om semesterresan är en vecka, kanske det inte är bästa tillfället att leta reda på ett apotek och göra sig förstådd på ett främmande språk.

Per Arne Parment specialist på infektionssjukdomar tycker att man tjänar på att ta med sig det viktigaste hemifrån.
– Jag tycker att man helst ska köp sitt reseapotek i Sverige. Då får man med instruktioner på svenska och råd från apotekare om det är något speciellt man bör tänka på utifrån vilken form av semester man ska ge sig iväg på, säger Per Arne Parment.

Checklista - bra saker att ha i reseapoteket vid resa med barn
Smärtstillande
Febernedsättande
Medel mot turistdiarré
Medel mot förstoppning
Solskydd
Febertermometer
Sårvård
Insektsskydd
Hydrokortisonkräm
Svampsalva
Vätskeersättning
Sax och pincett – tänk på att inte förvara detta i handbagaget vid flygresa.
Allergitabletter
Nässpray – gärna avsvällande, bra för lock i öron hos barn vid flygresa.
Kom ihåg – kolla upp vad som gäller för införsel av läkemedel om du reser utomlands. Ibland behöver du ett extra intyg, kolla med ditt apotek eller läkare.
Källa: Christer Monthan, verksamhetschef Cityakuten Vaccination.

Gör din egen vätskeersättning
Om du inte har tillgång till färdig vätskeersättning kan du alltid blanda din egen.
1 liter destillerat/buteljerat vatten
Knappt en tesked salt, ca 3-4 gram
6 teskedar socker
Smaksätt eventuellt med lite saft eller juice.
Källa: barnreseguiden.se

stats