”Hjälp vi tycker olika!” – Ska sonen bli omskuren eller inte?
”Vi gick i total klinch”, berättar hon i en artikel i Dagens Nyheter. Hennes man menade att omskärelse var det en tre tusen år gammal tradition som inte gick att bryta, medan Fredrika starkt kände att ingen fick skära i hennes son, som hon beskrev det. Till sist gick hon med på ingreppet, men kallar det ett beslut hon alltid kommer att ångra.
Så hur ska man hantera en kulturkonflikt som gäller omskärelse av pojkar?
I diskussionstrådar på familjeliv möter man argument som ”skaffa inte barn med en judisk eller muslimsk man om du inte vill att din son ska bli omskuren”.
– Sådana diskussioner har en otrevlig underton. Omskärelse sker inte bara hos muslimer och judar, även kristna har omskärelse, och många gör det inte av religiösa skäl utan kulturella – eller så kallat hygieniska, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
Omkring 30 procent av alla män i världen omskurna, och bland amerikanska män är det vanligare att vara omskuren än inte.
Hur gör man då för att undvika Fredrika och hennes mans situation?
– Starta diskussionen tidigt! Startsträckan innan barnet föds är lång och bör utnyttjas. Oavsett om man tagit reda på barnets kön eller inte så kan man fråga sin partner ”hur ska vi göra OM det är en pojke”, säger Pelle Ullholm.
Han poängterar att diskussionen kring omskärelse inte behöver komma från ens (manlige omskurne) partner, utan kan lika väl komma från andra släktingar och närstående.
Att vänta med diskussionen till efter förlossningen kan bli problematiskt, eftersom omskärelsen ofta görs veckan efter födseln. Den första tiden med nyfött barn är omvälvande redan som det är – och kanske inte den bästa perioden för att fatta beslut överhuvudtaget.
– Som vårdnadshavare ska du ta ansvar för att ta upp diskussionen om du tror att frågan kan komma. Du kan läsa på, bilda dig en uppfattning, se vad lagen säger, och ta reda på vad människor omkring dig har för uppfattning i frågan, särskilt om de tillhör familjer och kulturer där omskärelse är vanligt, säger Pelle Ullholm.
Han tycker att man ska vara ödmjuk, från bägge håll, acceptera att den som är omskuren kan se det som något positivt, att det ger känslan av en gemenskap. Samtidigt som man inte behöver betrakta en inställd omskärelse som vägs ände.
– Kulturer har alltid ändrats och mixats, det ligger i ordets natur – man odlar en kultur, och kulturer kan förändras över tid, även saker man gjort i generationer i flera tusen års tid, säger Pelle Ullholm.
Men om det blir en tvistefråga ändå, och föräldrar inte kan enas hur mycket de än diskuterar – vad säger då lagen?
– Den säger att beslut ska fattas av samtyckande föräldrar. Men om de tycker olika är det den som tydligt säger nej som får avgöra, säger Pelle Ullholm. Den kunskapen hade kunnat stärka Fredrika
Lagen säger också att smärtlindring ska ingå. Ingreppet gör nämligen ont – och det gäller även små bebisar, även om det funnits en föreställning att de inte kunde känna smärta.
I diskussionstrådarna på familjeliv finns också de som undrar över hur mannens sexualitet påverkas av ingreppet. En kvinna undrar om omskärelsen kan vara en orsak till att hennes man får utlösning för tidigt. Hon får svaret att det kan ha psykologiska orsaker, men det finns de som är oroliga för att en omskuren pojke får sitt sexliv förstört senare i livet.
Är det så, att sexlivet förstörs?
– Nej. En omskärelse förstör inte sexualiteten. Men det påverkar känsligheten i könet, säger Pelle Ullholm.
I förhuden finns många nervtrådar och Pelle Ullholm beskriver känsligheten i den yttersta ringen av förhuden som motsvarande fingertopparna. Så visst innebär omskärelse att en njutningsdel av kroppen har tagits bort. Dessutom blir ollonet mer exponerat och utsatt för nötningar, vilket gör det hårdare och mer okänsligt med åldern.
– Samtidigt kan den som varit omskuren i hela sitt liv inte jämföra med något annat, och känslomässigt kan en omskuren man njuta lika mycket som en som inte blivit omskuren, även om man rent fysiologiskt tagit bort en del som är känslig. Det finns exempel på män som haft svårare att bli stimulerade när de blivit äldre, men män har generellt sett har svårare att få erektion när de blir äldre, säger Pelle Ullholm.
Män som blivit omskurna onanerar lika mycket som de som inte blivit omskurna, men med annan teknik.
– Har man förhud så används den per automatik vid den här typen av onani, det finns också en tydlig sträng på undersidan som är lättare att stimulera. Men är man omskuren kan man i stället använda olja eller saliv och låta fingrar glida över ollonet. Vill man onanera hittar man en teknik som passar en så det blir ingen skillnad, säger Pelle Ullholm.
RFSU:s ståndpunkt i frågan om omskärelse är tydlig: det ska vara individens eget val.
– Barnet ska vara så stort att det kan fatta beslutet själv. Vi har inte sagt någon speciell ålder, men tänker att tonåren är en bra tid, då sonen har ett ökat självbestämmande, säger Pelle Ullholm.
Hur är det då med de hygieniska skälen? Bör föräldrar till pojkar med förhuden kvar oroa sig för att de samlar smuts där under?
– Nej, det finns ett eget, fungerande reningssystem som gör att så länge förhuden inte går att dra tillbaka kan man heller inte få smuts där. Det finns inga hållbara hygieniska skäl, säger Pelle Ullholm.