Hjälp! Mitt barn är fixerat vid sitt utseende

Vem har inte gått igenom någon period när man knappt stått ut med sina stora öron eller sneda näsa? För de flesta går ju fixeringen över med tiden, men det är förstås inte så lätt att förmedla till sin son eller dotter som är nära att noja ihjäl sig över sitt utseende.
Utseendet är ofta en känslig punkt under uppväxten och många föräldrar brottas med hur de ska hantera sina barns komplex. På Facebook delades nyligen en lista med saker att göra för att ge sin dotter en stark självbild. En av punkterna var att man skulle säga att hon är vacker. För tids nog kommer idealen att försöka övertyga henne om motsatsen, löd förklaringen.

Men att fokusera för mycket på skönhet och utseende känns inte bra, resonerar en medlem på Familjeliv.se. Hennes dotter som nyligen har fyllt fem klagar ofta på att hon är ful, och hon undrar hur hon ska få henne att förstå att hon är fin precis som hon är.
– Vi säger att hon är smart, rättvis, uppfinningsrik och fin som person. Vi peppar henne för att hon ska tycka att hon är bra, men hon svarar alltid att hon tycker att hon är ful. "Jag tycker inte att jag är fin mamma" eller "jag tycker att jag är ful och det tycker alla andra också" kan hon säga, berättar mamman.

Malin Bergström, barnpsykolog och aktuell med boken ”Lyhört föräldraskap”, menar att alla barn går igenom faser där utseendet spelar stor roll. I förskoleåldern handlar utseende om att hitta sin könsidentitet, men också om att passa in och hitta sin roll i gruppen. Barn märker när något ”sticker ut”.
– När små barn blir utstötta för hur de ser ut, ska man i första hand försöka skapa en situation runt barnet. Ta upp problemet med personalen på förskolan, så att de kan arbeta med det i barngruppen. Till exempel genom att tala om lika värde och att alla ser olika ut, säger Malin Bergström.

Mamman på Familjeliv är orolig just för att dottern blir retad av barnen på förskolan. När hon frågar varför hon tycker att hon är ful, svarar hon att hon har märken i ansiktet. Märkena är vanliga små leverprickar och mamman säger gång på gång att alla människor är fina, med eller utan prickar.
– Jag brukar visa henne att jag själv har både märken och finnar i ansiktet. Då säger hon bara "jamen du är den finaste som finns ändå".

Malin Bergström: "Alla barn går igenom faser där utseendet spelar stor roll."

Malin Bergström tycker att det är bra att satsa på att skapa samhörighet genom att visa att man själv eller partnern minsann också har märken i ansiktet, eller vad det nu kan vara som barnet inte tycker om med sitt utseende.
– Försök att hitta en tillhörighet i familjen. Barn kan bli stolta över nästan vad som helst. Det är också bra att fokusera på det positiva. Alla har vi något som vi är nöjda med.
Sedan dottern började säga att hon är ful, berömmer mamman henne oftare för hennes bruna ögon och fina leende. Men egentligen är hon inte är så förtjust i att prata om det yttre. Hon är rädd att det ger fel signaler och att utseendet får för stor betydelse.

Visst kan det förstärka barnets fixering om föräldrarna titt som tätt talar om utseende, men att då och då utbrista ”Vad söt du är!”, skadar inte självkänslan, menar Malin Bergström.
– Självkänsla är mer komplext än så. Att spontant berömma sitt barn för hur det ser ut är en form av bekräftelse som inte är fel. Då spelar föräldrarnas eget förhållande till skönhet större roll. Om man som familj lägger stor vikt vid utseende kommer barnet att präglas av det. Man kan inte smygbanta och samtidigt säga att alla är fina som de är.

Bland barn i skolan är det vanligare att bli retad för sitt utseende än bland förskolebarnen, berättar Malin Bergström. Det är färre vuxna än i förskolan och barnen är mer utlämnade åt sig själva. När ett barn i skolåldern blir mobbat för sina öron, händer det att man gör dem mindre utstående genom ett enklare ingrepp. Men Malin Bergström tycker inte att en operation är en lösning att ta till för att få stopp på mobbning.
– Det signalerar att man måste förändra sig för att kunna bli accepterad. Sedan vet man inte om man kommer åt den riktiga orsaken till att barnet mår dåligt. Det är inte säkert att det sitter i öronen.

Då är det betydligt bättre och viktigare med närvarande vuxna som guidar barnen i det
sociala samspelet, anser hon.
– Skolan och förskolan har ett enormt ansvar när det gäller social fostran. Att bli retad för sitt utseende kan få väldigt stora konsekvenser. Vi vuxna behöver blanda oss i för att ge barnen vuxenideal och för att vägleda dem socialt, säger Malin Bergström.

Utseendefixerat barn? Så gör du!
7 tips från barnpsykologen

• Var inte rädd för att säga att du tycker att ditt barn är vackert. Men låt inte utseendet få alltför stor betydelse.
• Klaga inte på hur du själv ser ut. Visa att du är nöjd och att du tycker alla människor är fina på sitt sätt.
• Skapa tillhörighet i familjen kring det ni har gemensamt. Gör till exempel näsan till er grej.
• Byt fokus till det som är fint, istället för det att tala om drag som barnet är missnöjt med.
• Om barnet är retat, involvera förskolan eller skolan så att de kan jobba med barngruppen för att vända situationen.
• Var lyhörd, men sätt gränser. Om 7-åringen vill sminka sig till skolan, kompromissa om att det är okej till kalas.
• Ha tålamod. Barn som närmar sig tonåren hänger gärna framför spegeln. Det är en identitetsbyggande fas alla går igenom.

stats