Knip – och må bättre

Om du har fött barn har du antagligen också fått rådet av din barnmorska att knipa regelbundet. Gör du dina knipövningar återhämtar du dig nämligen snabbare efter förlossningen och minskar risken för inkontinens. Men handen på hjärtat, hur ofta blir det egentligen av att du tränar knipet och bäckenbotten? Står det inte högst upp på din att göra-lista är du långt ifrån ensam.

Bäckenbotten är vår ”rot”
Men det finns all anledning att prioritera upp knipet. Det menar Karin Björkegren Jones, journalist, författare och yogalärare, som är aktuell med boken ”Knip för bättre hälsa”. Och det är inte bara efter att vi har fött barn som vi ska knipa. Helst ska knipövningarna bli en daglig självklarhet för kvinnor i alla åldrar oavsett fas i livet, anser hon.
– Knipmuskeln är en muskel precis som alla andra. Och precis som vi lägger energi på att få en snygg och muskulös utsida borde vi ta hand om vår insida. Insidan är minst lika viktig. Man kan säga att bäckenbotten är vår ”rot”, vår grund, och man bygger inte ett hus på en ostabil grund.

Så varför är det så viktigt att knipa förutom att man slipper drabbas av inkontinens? Ja, till att börja med gör knipövningarna oss faktiskt snyggare. Vi blir rakryggade och får en mer självklar kroppshållning av att ha en stark bäckenbottenmuskulatur.
– När man kniper sträcker man automatiskt på sig. Du får en stoltare hållning och ger ett självsäkert intryck av ”här är jag”. Först är det kanske en sorts spelad självsäkerhet, men efter ett tag sätter den sig i ryggraden, säger Karin Björkegren Jones.

När man kniper är det lättare att få orgasm
En annan anledning till att börja knipa är att det kan uträtta mirakel för sexlivet. Kniper man när man har sex gör man det skönare för både sig själv och sin partner. Enligt Karin Björkegren Jones är det inte ovanligt att kvinnor med kontroll över underlivet kan knipa sig till en orgasm.
– När man övat upp muskulaturen i underlivet kan man använda knipet som en rytm i samlaget. När man kniper är det lättare att få orgasm, men det är ett finlir man kan behöva leta lite efter.

10 anledningar att knipa – du:• Får en stoltare hållning och plattare mage.• Utstrålar självklarhet.• Undviker inkontinens.• Blir mer medveten om hur ditt underliv mår.• Får lättare orgasmer och skönare sex.• Minskar risken för bäckenbottenuppluckring som gravid.• Återhämtar dig snabbare efter förlossningen.• Motverkar livmoderframfall.• Lyfter dina inre organ och ger ditt underliv en föryngringskur.• Får mindre ryggont.

I en omröstning på Familjeliv.se uppgav drygt 50 procent att de kniper någon gång när andan faller på. Ungefär en femtedel svarade att de kniper så gott som dagligen, medan nära 30 procent i princip aldrig gör det.
Att det är så pass vanligt att många inte tar knipövningarna så allvarligt, tror Karin Björkegren Jones har att göra med att det fortfarande är lite tabu att tala om kvinnors underliv. Helst skulle idrottslärarna i skolan ta upp knipet med tjejerna redan i årskurs åtta, tycker hon.
– Det handlar om att börja värdera sitt underliv högre och att få en större kroppskontroll. Man stärker ryggen, får en plattare mage och blir mer medveten om sin sexualitet.

Var fjärde kvinna över 40 kissar på sig
Knipövningarna präglar oss kvinnor på så många olika sätt.
Karin Björkegren Jones nämner att så många som var fjärde kvinna över 40 kissar på sig. Och ju högre upp i åldrarna man kommer desto vanligare är det. Men även yngre kvinnor drabbas av inkontinens.
– Man kan vara oerhört vältränad och ändå kissa på sig för att man inte använder muskulaturen rätt. Många tror att de kniper, men spänner skinkorna och låren istället.

Om du hör till alla dem som inte brukar knipa eller som inte har hittat det rätta knipet än, behöver du emellertid inte gå omkring och oroa dig för att det är för sent. Knipövningarna kan du börja med på en gång – de kräver inga redskap och ger dessutom snabbt resultat.
– Det enklaste sättet att ta reda på om du kniper rätt är att stoppa in ett finger i underlivet för att känna efter. Du kan också be gynekologen berätta om du kniper som du ska. Eller varför inte kolla med partnern om det känns när du kniper? säger Karin Björkegren Jones.
När du hittat knipet är det bara att sätta igång. Och det fina är att du kan knipa när som helst utan att någon märker det. Precis som med annan träning ska du växla mellan styrka, uthållighet och snabbhet. Om du satsar på att göra övningarna tio minuter om dagen får du snabbt en bra grund.
– Sätt ett larm på mobilen så att du inte glömmer. Knip när du är på väg till bussen, diskar, borstar tänderna eller ligger i sängen. Ge det tre veckor – då har du skapat en vana. Både du och din partner kommer att märka resultatet. Då känns det roligt att fortsätta!

Knip 10 minuter om dagen! Växla mellan:
Styrkeknipet: Knip så hårt du kan och orkar i mellan fem och sex sekunder. Vila sedan lika länge. Gör det här tio till femton gånger efter varandra. Gärna ett par gånger om dagen.

Uthållighetsknipet: Här kniper du inte med full styrka, utan håller lätt så länge du kan. Gör det här några gånger, men glöm inte att vila emellan.

Snabbhetsknipet: Här kniper du kortare tid, runt tre sekunder. Slappna av lika länge mellan knipen. Upprepa mellan sju och tio gånger.


Handen på hjärtat - hur ofta kniper du?

Så gott som varje dag! - 22,50% (54)
Någon gång ibland när jag kommer på det. - 40,42% (97)
I princip aldrig. - 36,67% (88)
Vet ej - 0,42% (1)

Totalt har 240 medlemar på Familjeliv röstat.

stats