Barnbidraget delas lika
Sedan införandet på 1940-talet har barnbidraget gått direkt till mödrarna om inte föräldrarna är överens om en annan fördelning. Men nu kan det bli ändring på det. Socialdepartementet jobbar nu med ett lagförslag om delat barnbidrag.
I en rundringning som tidningen Riksdag och departement framkommer det att det bara är Moderaterna som är emot en lagändring.
– Ensamstående mammor, som oftast tar det faktiska ekonomiska ansvaret för barnet, riskerar att drabbas ekonomiskt, säger riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) till Aftonbladet och fortsätter:
– Det är ingen lätt fråga. De som bara säger "dela barnbidraget" och inte tar hänsyn till de andra faktorerna förstår nog inte konsekvenserna av ett sådant beslut, säger han.
Frågan om förändringar i barnbidraget bör ses ihop med förändringar i underhållningsbidraget och andra ekonomiska förpliktelser, menar han.
Utgångspunkten för arbetet är enligt Riksdag och departement ett utredningsförslag från Särlevandeutredningen (SOU 2011:51) om att barnbidraget ska delas på båda föräldrarna – ifall inte föräldrarna enas om något annat.
Vem får barnbidrag? – enligt Försäkringskassan
Barn som bor i Sverige har rätt till barnbidrag. Det betalas ut från och med månaden efter barnets födelse, eller senare till exempel om barnet flyttar till Sverige. Barnbidraget är skattefritt och betalas ut till och med det kvartal då barnet fyller 16 år. Du får det senast den 20:e varje månad.
Föräldrar som har gemensam rättslig vårdnad om sitt barn kan välja vem som ska få barnbidraget. Om ni inte väljer betalas pengarna ut till mamman. Är bägge föräldrarna av samma kön betalas det ut till den äldsta av föräldrarna.
Om ni som är föräldrar inte bor ihop, men har barnet hos er ungefär halva tiden var kan ni dela på barnbidraget. Ni måste ha gemensam rättslig vårdnad om barnet och vara överens om att ni ska dela på bidraget. Delat barnbidrag är 525 kronor per månad och barn.
Källa: forsakringskassan.se