Många val stressande för barn

Vi ställs dagligen inför mängder av val och många föräldrar känner nog igen sig i att man också ger sina barn olika alternativ att välja mellan. Vill du ha den röda eller gröna tröjan? Vill du hälsa på mormor eller stanna hemma? I all välmening frågar vi barnen om vad de föredrar och låter dem bestämma i allehanda vardagliga situationer.

Som vuxen är det viktigt att själv ta ansvar för besluten, menar flera experter som Familjeliv har talat med. Att redan som liten göra många val kan vara stressande. Dessutom känner sig både barn och vuxna mindre nöjda med sina beslut när det finns alltför många alternativ och möjligheter, visar en studie från Columbiauniversitetet.

"Val skapar en onödig stress."
Hugo Lagercrantz, senior professor vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, tycker att barn generellt sett får för många val. Framhjärnan är inte mogen för att välja och fatta beslut, menar han.
– Alla val skapar en onödig stress hos barn – de blir förvirrade av att väga olika saker mot varandra. Den del av hjärnan som vi använder till att fatta beslut utvecklas sist och mognar först i 20-årsåldern.

I ett forum på Familjeliv berättar en mamma att hon ofta låter sonen välja mellan två olika alternativ. Det kan gälla kläder, mat eller aktiviteter. Men hon är också tydlig med att det finns situationer där han inte har något val.
– Jag berättar för honom att han får välja mycket, men inte allt. Till exempel att man alltid borstar tänderna varje morgon och kväll. Jag vill att han ska klara av att välja, men också vara beredd på att andra bestämmer åt honom ibland.

Undvik att fråga vad barnet vill:• i situationer där det inte finns något val. Till exempel när det gäller att gå hem från förskolan eller att borsta tänderna före läggdags.• om sådant som han eller hon inte har visat något intresse för, till exempel om färgen på byxorna.• när du vet vad du själv vill. Om du redan har bestämt att ni ska handla är det ingen mening med att lägga fram det som ett förslag.Låt barnet träna på att fatta beslut:• när det gäller att köpa något för sin veckopeng.• när han eller hon själv kommer med flera rimliga alternativ.• om du inte blir stressad över något av de alternativ som finns att välja mellan.

En annan medlem på Familjeliv påpekar att det är praktiskt omöjligt att låta femåringen välja alltför ofta. Och i de fall hon låter honom bestämma presenterar hon sällan alternativ.
– Om vi skulle låta sonen välja mat skulle det nog bli pannkakor varje dag. Aktiviteter föreslår vi i stil med: ”vill du gå till biblioteket idag?”. Vi lägger alltså fram det som ett förslag, inte som ett alternativ till något annat.

Martin Ingvar, professor vid Karolinska institutet, menar att stressen barn kan känna inför val många gånger handlar om att de inte känner till effekterna av sina beslut i förväg.
– Det är lättare att välja om man är informerad, annars upplever man en stress. Visst kan man låta sitt barn välja om det ska ha gröna eller blå strumpor, men den typen av val kan också ta kraft från att träna andra saker. Val och valbeteende är förenat med en ansträngning.

Förmågan att välja utvecklas successivt
Samtidigt anser han att det kan vara utvecklande att låta barnen välja i lagom dos.
– Ett barn inser undan för undan att ”jag är en person i omvärlden”. Förmågan att kunna göra val på ett vuxet sätt utvecklas successivt. Men att ha oändliga förhandlingar med sitt barn i till exempel snabbköpet är bara uttröttande. Då blir valet präglat av bekymmer för både föräldern och barnet, säger Martin Ingvar.

Men han poängterar också att bara för att föräldrarna inte involverar barnen i vardagsbesluten, betyder det inte att de inte ställs inför val och beslut.
– Vi vill gärna att barn ska välja på det vuxna sättet, så att de får en känsla av kontroll och kan uppleva styrkan i att ha egenmakt. Men barn gör en mängd olika val varje dag som vi inte känner till. Livet består av val! säger Martin Ingvar.

Petra Krantz Lindgren, beteendevetare som håller kurser för föräldrar och bloggar om föräldraskap, tror att det finns olika orsaker till att många föräldrar tidigt låter sina barn välja.
– Det är många gånger ett sätt att prata. Man tänker högt och lite oreflekterat när man frågar om barnets åsikt. Dels kan det vara ett medvetet ställningstagande. Man vill att barn ska ha inflytande över sina liv och ger dem stöd i det genom att de får välja själva. Att låta barn välja kan också vara ett sätt att förebygga konflikter.

Det kanske allra viktigaste är att bara låta sitt barn välja när man själv kan acceptera beslutet, menar Petra Krantz Lindgren. Om man till exempel blir stressad över att gå den långa vägen till förskolan är det ingen mening med att fråga vilken väg som barnet föredrar. För barn är det betydligt lättare att leva med att mamma eller pappa fattar besluten, än få sitt val underkänt av en irriterad förälder.
– Om man ställer en fråga och hoppas på ett specifikt svar kan man lika gärna låta bli. Barnet känner en massa onödig skuld om man underkänner svaret. Det är mycket viktigare att vara en uppriktig och äkta förälder än att låta barnet välja själv.

stats