När julen blir en sockerfälla

     Visst är det härligt att med alla luciafiranden, avslutningar och glöggbjudningar och allt gott som hör julen till. Men när barnen bara äter en köttbulle var efter ytterligare en buffé av lussebullar och pepparkakor, kan det kanske kännas lite mycket till och med för julfantasten. För att inte tala om själva julhelgen när alla lockelser ofta finns inom en armlängds avstånd. Det petas i julmaten, ändå verkar det alltid finnas rum för ännu en sötsak i de små magarna.

Ät sött efter maten
     Så hur bär man sig åt för att inte bli den tråkiga föräldern, om man vill undvika att julgodiset tar överhand? Ett sätt är förstås att ha som regel att alltid äta det söta efter maten. Är man bortbjuden på adventsfika hos mormor är det bra att ladda med en nyttig frukost eller lunch innan man går hemifrån, tipsar Erika Forssell, dietist vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
– Om barn äter stora mängder sötsaker blir de inte hungriga på mat och missar därför många näringsämnen – det är värre för en treåring än en vuxen, förklarar hon.

Kroppen kan kompensera
     På Familjeliv.se beskriver en mamma julen som en ”en orgie av godis och fika”. Så hur kan man tänka kring mängden som familjens små godisgrisar ska få stoppa i sig åt gången under jullovet? Ja, vet man med sig att det blir julkalas så gott som dagligen kan man förstås bestämma i förväg att barnen får äta ”en av varje”. Handlar det bara om ett fåtal bjudningar kanske det känns mer okej att ”frossa”.
– Kroppen kan kompensera för de gånger man äter onyttigt. Men ju mer socker man får i sig desto mer insulin måste kroppen producera – därför är det inte så bra om det ofta blir mycket sötsaker, säger Erika Forssell.

Gör det onyttiga nyttigare
     Blir det massor av fikabjudningar, kanske man vill satsa på att göra de egna baken lite mindre onyttiga. Monica Eisenman, kokboksförfattare till bland annat ”Vinterns söta”, har många recept på julgodis för alla som vill minska på sockret men ändå njuta av godsaker.
– Hemgjorda tryfflar innehåller inget extra socker, bara smör, grädde och mörk choklad. Sedan kan man rulla dem i finhackade nötter, kokosflingor eller krossade polkagrisar till exempel. Vill man söta dem så att de blir godare för barnen, kan man använda honung istället för socker.

Monica Eisenmans tips på lagom nyttigt julgodis

Pudrade chokladfras
100 g mörk choklad
5 dl havrefras
1 ½ dl florsocker
Smält chokladen i en skål över sjudande vattenbad. Rör ner havrefras och blanda försiktigt tills alla fras är täckta med choklad. Häll florsockret i en platspåse tillsammans med de chokladtäckta havrefrasen. Knyt igen påsen och skaka om ordentligt tills alla fras är täckta med florsocker. Skada bort överflödigt florsocker genom att lägga dem i en sil.

Fikonbollar
15-20 bollar
300 g torkade fikon eller urkärnade dadlar, aprikoser eller äpple
½ dl rostade solroskärnor
1 msk honung
Kör den torkade frukten i en mixer eller matberedare. Tillsätt solroskärnor och honung och mixa till en jämn massa. Tillsätt ev. mer honung om massan verkar torr. Forma små bollar och rulla i kokosflingor eller hackade nötter.

(Ur boken ”Vinterns söta” av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk)

Jättegoda fikonbollar
     Ett annat tips på nyttigare godis är att köpa hem lite exotisk frukt som physalis eller stjärnfrukt och doppa dem i smält choklad. Eller varför inte prova Monicas och hennes systers recept på fikonbollar?
– Fikonbollar är både nyttiga och jättegoda! Istället för godis kan man ju också sätta fram en skål med nötter och torkad frukt som aprikoser, bananchips, jordgubbar och tranbär. Många barn gillar också ost. Man kan börja med att prova med lite mild ädelost på en pepparkaka, berättar Monica Eisenman.

     Däremot är det ingen hit att själv börja mixtra med sockermängden i recepten för att ”nyttifiera” godiset eller julbaket.
– Det blir inte bra. Mängden socker i recepten behövs för både smaken och konsistensen. Jag tycker att man ska tänka på att det är stor skillnad på hembakat och butiksköpt. I det man gör själv finns ju inget gömt socker eller dolda E-ämnen. Då är påsken värre när man köper hem en massa godis, säger Monica Eisenman.

Tacos efter julmaten
       När barnen har tröttnat på julmaten och godisskålarna kanske är bortdukade, kan en middag i miniformat bli nog så jullovsmysig som vilken kakbuffé som helst.
– Minihamburgare och minipizzor brukar vara populärt. Man kan också göra minitacos av nachochips som toppas med köttfärs, salsa och avokado, säger Monica Eisenman.

     På Familjeliv.se tycker emellertid många medlemmar att sötsakerna under julen inte är något att bekymra sig över. Det handlar om en kortare period och det är härligt för hela familjen att äta av allt som är gott.
– Jag ser inte riktigt problemet med att festa till det en enda gång på ett helt år. Har man en bra grund i kosthållningen tycker jag absolut att det finns utrymme för både lite julgodis, julfika och annat sött. Våra barn brukar till och med få dricka julmust kring jul. Men vi är generellt sett mer restriktiva med socker än de flesta andra jag känner, skriver en mamma på Familjeliv.

     Varken Monica Eisenman eller Erika Forssell tycker heller att man ska ha dåligt samvete för att det blir mer sötsaker än vanligt under julen. Och man behöver inte vara orolig för att barnen inte kommer att kunna återgå till en sundare vardag när jullovet är över. – Barn brukar faktiskt ha lättare att ställa om än vuxna. Ju äldre man är desto svårare är det att bryta vanor. Barn har också lättare att acceptera förändringar och tänka att ”okej, nu gör vi så här istället”, säger Erika Forssell.

stats