"Låt barnen vara med i köket"

Vilken nyttig rätt brukar alltid gå hem?
     – Hemma hos oss gillar vi att göra gräddiga soppor på rotfrukter som palsternacka eller rotselleri. För att göra det roligare har vi plock som krutonger, rostade hasselnötter, finhackad persilja och tärnad fetaost vid sidan om.

Hur kan man locka barn att äta mer grönsaker?
     – Låt dem vara med och välja, hjälpa till i köket och att pröva nya sätt att tillaga grönsakerna på.

Finns det några no-nos när det gäller tillagning av grönsaker?
      – Överkokta grönsaker är inte så kul och glömmer man att salta i kokvattnet blir det smaklöst. Sen vinner nästan alla grönsaker på att få en skvätt olivolja eller en klick smör. Smörslungad spenat – finns det något godare?

Kan man "smyga in" grönsaker i maten?
      – Ett jättebra sätt att vänja barn vid nya smaker är att lägga till blomkål, palsternacka eller broccoli i potatismoset. Gott blir det också om man river ner morot eller rotselleri i köttfärssåsen. Riv löken också när du ändå har rivjärnet framme!

Fixa barnens grönsaksvägran

Vilka grönsakssnacks passar till fredagsmyset?
      – Dipp och grönsaksstavar av morötter, paprika, kålrabbi, fänkål och lättkokta broccolibuketter är enkelt att fixa. Edamamebönor är också populära – de är goda, plockiga och fasligt nyttiga!

Spenatgnocchi
(ur Måltidsboken av Johanna Westman )
3–5 portioner

Om man barnen är skeptiska till spenat så är det här ett oslagbart sätt att få i dem det ändå!

500 gram mjölig potatis
200 gram fryst spenat
1 ägg
2 ½ deciliter vetemjöl
½ tesked salt
1 nypa muskotnöt
1 matsked salt till kokvattnet

1. Skala och koka potatisen och låt den svalna.

2. Tina spenaten i en kastrull med 2 matskedar vatten. Låt vätskan koka bort. Låt den svalna. Hacka eller klipp spenaten fint.

3. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke, blanda ner den hackade spenaten och ett ägg. Rör om. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

4. Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en två centimeter tjock längd. Skär längden i en centimeter breda bitar. Om du vill, tryck med en mjölad gaffel så att det blir räfflor i gnocchin innan du lägger över dem på en mjölad bricka.

5. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i 1 matsked salt. Koka lite gnocchi taget tills de flyter upp till ytan (ca 5 minuter). Ta upp dem med en hålslev.

stats