Fixa barnens grönsaksvägran

     Förkylnings- och influensasäsongen går på högvarv och du vill förstås boosta barnen med nyttigheter. Men det är lättare sagt än gjort när alla grönsaker du serverar bemöts med stor skepsis. Varje ärta pillas noga bort från tallriken och i samma ögonblick som du vädjande försöker komma fram till en kompromiss (”snälla, smaka åtminstone”) uppstår en tröstlös och tålamodsprövande maktkamp.

Måste mala ner löken
     På Familjeliv.se är många medlemmar välbekanta med kinkiga barn som ratar grönsaker. Pappan till en dotter berättar att han måste mala ner löken i köttfärsen – om minsta lilla lökbit skulle smyga fram är måltiden förstörd. En annan medlem har en sexårig son som också är en grönsaksvägrare av rang. Det enda han äter i frukt-och-grönt-väg är mangopuré. Under hans sex år har hon lirkat, trugat och mutat hundratals gånger, men bara en enda gång lyckats få i honom en pytteliten bit äpple.

      Om du känner igen dig i problematiken kan Livsmedelsverkets rekommendationer kännas rätt kämpiga att leva upp till. Barn mellan fyra och tio år bör nämligen äta 400 gram frukt och grönt om dagen. Det motsvarar ett äpple, två morötter och en deciliter gröna ärtor. Så vad gör man? Ja, det finns faktiskt mängder av knep att ta till för att få de mest envisa att plötsligt börja gilla det som är nyttigt.

Enligt en ny amerikansk studie blir till exempel grönsaker genast mer spännande och välsmakande om man ger dem nya namn som ”monstermorötter” eller ”Pippi Långstrump-bönor”. Detta klurade en påhittig Familjelivmedlem ut på egen hand och numera slukar hennes tvååring ”sjörövarbroccoli”.

7 knep för att omvända grönsaksvägrarna

•Var noga med att grönsakerna varken är omogna eller övermogna.
•Blanda inte. Ställ hellre fram dem i olika skålar så att barnet kan plocka själv.
•Skippa dressing, men gör gärna i ordning en god dipp.
•Söta grönsaker som vitkål och morötter är lättare att tycka om – börja med dem.
•Ha tålamod. Servera grönsaker till varje måltid så att det blir en rutin.
•Satsa på variation – både när det gäller grönsaker och tillagning.
•Undvik tvång så att det inte blir ett trist maktspel kring middagsbordet.

En annan mamma på Familjeliv tipsar om att servera körsbärstomater och blomkålsbuketter före maten så att de inte konkurrerar med en massa annat gott på tallriken. Ytterligare en medlem lägger spenat i pannkakssmeten. Barnen tycker att gröna plättar är festliga, men skulle inte äta spenat i någon annan form.

Känsliga för besk smak
      Erika Forssell, dietist på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, menar att det generellt sett är ovanligt att barn älskar grönsaker vid första tuggan.
– Grönsaker innehåller besk smak till viss mängd och små barn är ofta känsliga för det. Många barn är också misstänksamma mot nya smaker – det finns en evolutionär poäng med det så att de inte ska äta något giftigt. Giftiga saker är ofta beska, medan det som är sött och milt sällan är farligt att äta.

     En viktig insikt är också att det tar tid och tålamod för barnet att ta till sig en ny smak. Mellan åtta och tio gånger är snittvärden som forskats fram i flera studier. Men om barnet smakar en tugga, säger ”blä” och vägrar att smaka fler gånger, hur får man då till de där andra cirka sju gångerna som kanske krävs för att börja tycka om, låt säga, haricots verts?
– Nästa gång man serverar bönorna kan man pröva att göra det med lite brunsås. Man kan också testa att koka dem lite, lite längre. Servera alltid tillsammans med annan mat än första gången. Ett annat tips är att ge barnet två bönor när det är riktigt hungrigt, då kan det mesta bli gott.

Föregå med gott exempel
      Men det kanske allra viktigaste, anser Erika Forssell, är hur man som förälder själv förhåller sig till grönsaker. Barn tittar på vad föräldrarna äter och det gäller att föregå som gott exempel även vid middagsbordet – visa tydligt hur gott du tycker att grönsakerna smakar.

Någon stor oro ska man emellertid inte behöva känna om man är långt ifrån målsnöret 400 gram frukt och grönt om dagen.
– Om barnet äter kött, fisk, potatis, knäckebröd och dricker mjölk får det i sig bra näring ändå. Rekommendationen från Livsmedelsverket är tilltagen med marginal. Man klarar sig på mindre även om 400 gram är optimalt för hälsan, säger Erika Forssell.

stats