Så säger du nej till barnens fester

Att det är bra att prata om alkohol med sin tonåring vet varenda förälder. Faktum är att de flesta tonåringar förväntar sig att deras föräldrar ska sätta gränser kring alkohol. Ändå kan det vara lättare sagt än gjort. Bland tonårsföräldrarna i Familjelivs forum diskuteras framförallt dilemmat kring att köpa ut alkohol eller inte. Farhågan är att ungdomarna ändå får tag på alkohol från langare.

- Jag kör på linjen att inte köpa ut. Det jag säger till mina ungdomar är att jag fattar att de kommer åt det på annat sätt, men jag står inte bakom det. Föräldrar som tror att deras tonåringar (från ca 15 och uppåt) inte dricker är naiva, men vi pratar om tonåringar - jag kan inte låsa in dem. Det jag kan göra är att kommunicera med dem och delge dem min ståndpunkt. Jag berättar om mina erfarenheter med alkohol och om att alkoholism inte enbart drabbar parkbänksgänget, skriver en förälder i forumet.

Tonåringar dricker mindre
De senaste tio åren har ungas alkoholdrickande stadigt minskat. Tonåringar börjar generellt sett dricka senare, dricker mindre och råkar också ut för färre problem kopplade till alkohol. Det visar bland annat resultaten från en årlig undersökning bland elever i årskurs 9 och gymnasiet år 2 som görs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Den här förändringen beror inte på att det har blivit svårare för ungdomar att få tag i alkohol. Tvärtom är det lättare än någonsin, bland annat genom svartlangare (även om äldre kompisar och syskon är de vanligaste langarna). Att fler unga aktivt tackar nej till alkohol, alltså en slags ungdomstrend, är inte heller hela svaret. Istället visar forskningen att normer, attityder och gränssättning hos tonåringarnas föräldrar spelar stor roll.

Tips till tonårsföräldrar

•Undvik att förhöra – om det går. Om du tvingar fram information ökar risken för att du får osanna eller undvikande svar. Om du däremot uppmuntrar din tonåring att våga berätta vad som helst har du skapat förutsättningar för ärliga samtal.

•Bli inte besviken. Din tonåring kommer kanske inte att berätta allt om allting. Det viktigaste är ändå att han eller hon känner att du finns där om en obehaglig sanning behöver ventileras, utan att du nödvändigtvis kommer att förebrå honom eller henne för ett misslyckande.

•Gå på magkänsla. Var rak och tydlig mot din tonåring om du känner dig tveksam till sanningshalten i något resonemang. Visst, det finns en viss risk att han eller hon kommer att känna sig förorättad, men att du tar bladet från munnen är ändå ett sätt att visa att du verkligen bryr dig.

- Ungdomar som vet att deras föräldrar inte accepterar drickande före 18 års ålder börjar dricka senare och dricker generellt sett också mindre. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever helt enkelt lättare upp till dem, säger Pi Högberg, utredare vid Statens folkhälsoinstitut.

Tonåringar förväntar sig gränser
Tonåringar bryr sig alltså mycket om vad deras föräldrar säger, även om det inte alltid verkar så. Just alkohol är dessutom en av de frågor som tonåringar förväntar sig att föräldrar ska sätta gränser kring, enligt olika ungdomsundersökningar.
Jo, att det är bra att prata med sin tonåring vet varenda förälder. Frågan är bara hur?
Barn- och ungdomspsykologen Bengt Grandelius, som bland annat delar med sig av sin kunskap i föräldrahandboken Tonårsparlören, ger följande råd:

- Att gå och ladda för ett enda stort alkoholsamtal är inte att rekommendera. Ta hellre för vana att dagligen prata om lite allt möjligt med din tonåring. Då känns det naturligt att prata om alkohol och droger också.

- Att bara förbjuda är ingen effektiv metod, fortsätter han. Berätta vad som är okej eller inte i er familj och vad du är rädd ska hända om barnet dricker alkohol. Tonåringar mår man bra av att få höra att någon bryr sig om en, tänker på en och oroar sig för att man ska råka illa ut. Glöm inte att lyssna på din tonåring också!

Myt och sanning om att bjuda
En Sifoundersökning som Statens folkhälsoinstitut låtit genomföra bland tonårsföräldrar visar att nästan två av fem tror att deras barns alkoholkonsumtion inte påverkas av att de bjuds på alkohol hemma. En del föräldrar tror också att man kan ”lära” sina barn att hantera alkohol genom att bjuda dem på alkohol under ordnade former. Den kunskap som finns idag talar emot denna idé. Forskningen visar att tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Föräldrar som bjuder sina barn på alkohol visar att det är okej att dricka fastän man inte är vuxen än.

FORUM Köper du ut alkohol till tonåringar?

stats