Så hanterar ni dagissmittorna

FÖRÄLDER


När löven börjar gulna på träden hinner du inte jobba många veckor innan första sjuksamtalet från dagis kommer. Sjukdomarna som härjar på förskolan drabbar inte bara barnen utan även föräldrar, släktingar och arbetsplatser. Vanligast är förkylningar och magsjuka, men det finns även mindre trevliga åkommor som springmask, löss och ögoninflammation som kan få vilken förälder som helst att vilja lägga sig med huvudet under kudden och spola fram tiden till nästa sommar.
– Det är inte ovanligt, att barn i förskolan kan ha 10-12 infektioner per år. De flesta kommer under en begränsad tid på året och det kan stundtals kännas hopplöst då den ena infektionen avlöser den andra, säger Pontus Johansson, barnläkare på Lillugglans Barnsjukvård i Göteborg.
Men det finns sätt att minska smittspridningen och få en friskare höst och vinter.

Förkylning
Symtom: Snuva, nästäppa och nysningar.
Behandling: Dessa smittar vid direktkontakt och genom luften. Behandla efter symtom med nässpray, febernedsättande, vätska och vila. Antibiotika fyller ingen funktion vid en virusförkylning. Låt barnet vara hemma en feberfri dag innan de går tillbaka till förskolan.
Tänk på: Att kyla i sig orsakar förkylning är en myt. Orsaken är oftast att när det är kallt ute går vi inomhus och smittar varandra i dåligt vädrade lokaler. Att vara utomhus minskar risken för förkylning, men det är svårt att komma undan helt.

Maginfluensa
Symtom: Kräkningar, diarré, magont och feber.
Behandling: Maginfluensa smittar genom direkt eller indirekt kontakt med andra och via mat. Det är viktigt att ge barn tillräckligt med vätska då de kan bli uttorkade. Ge barnet vad det tycker om, ofta får man försöka ge små mängder i taget. Ofta blir man man lite extra känslig för mjölkprodukter efter en rejäl magsjuka, vilket kan ge fortsatt lös avföring. Så ett tips är att skippa mjölken några dagar.
Tänk på: Var noga med att tvätta händerna efter toalettbesök, utomhuslek och före maten för att minska smittspridning. När smittan börjar gå, använd även handsprit. Låt det gå 48 timmar efter sista ordentliga kräkningen eller diaréen innan barnet går tillbaka till förskolan. Att släppa barnet för snabbt gör att det blir svårare att bli av med smittan på förskolan och ni riskerar att bli sjuka igen.

Huvudlöss
Symtom: Klåda i hårbotten
Behandling: Skaffa en luskam och vid behov även lusmedel. Fråga på ditt apotek. Undersäk även övriga i familjen. Berätta även på förskolan eller skolan att ni haft löss så att alla barn kan behandlas samtidigt.
Tänk på: beror inte på dålig hygien. Lössen överförs från ett barn till ett annat via kontakt huvud mot huvud. När uppmaningen kommer från förskolan om att det går löss så kontrollera alltid efter löss och ägg med kammen, annars kommer lössen tillbaka.

Springmask
Symtom: Klåda i skjärten.
Behandling: Springmask är små, runda maskar på cirka sex till åtta millimeter som ger klåda i ändtarmen och ibland också i slidmynningen hos flickor. Barnet smittas genom att svälja ägg vilka kan överleva i damm och textilier i flera veckor. Det är lätt att barnet får infektionen på nytt när det kliar sig och sedan stoppar fingrarna i munnen. Behandla med receptfri medicin från apoteket. Gärna hela familjen samtidigt.
Tänk på: Var noga med handhygien. Se till att barnets naglar är korta och tvätta barnets stjärt noga med vatten men undvik tvål. Byt kläder och lakan ofta. Informera personalen så att spridningen inte fortsätter på förskolan.

Ögoninflammation

Symtom: Svullna ögon och kletigt gult var i ögonvrårna. Ofta i samband med förkylning.
Behandling: Orsakas av bakterier eller virus och smittar ofta lätt via kontakt. Ger smetigt var och ibland kan ögonen vara helt ”igenklistrade” på morgonen. Behandla genom att tvätta ögonen med vatten. Ett tips är att blinka i en kopp med ljummet vatten. Om besvären kvarstår efter fem till sex dagar kan man behöva antibiotika. När de allra minsta får stora besvär, bör man kontakta sjukvården. Barnet bör vara hemma första tiden när det är som värst.
Tänk på: Använd separata handdukar och tvätta händerna ofta.

Svinkoppor
Symtom: Såriga, gula utslag runt näsa och mun. Det kan också komma på andra delar av kroppen.
Behandling: Svinkoppor orsakas av gula stafylokocker eller streptokocker. Tvätta rent det såriga området med tvål och vatten. Man kan även badda kopporna med alsollösning. I sällsynta fall kan det bli aktuellt med antibiotika. Såren bör ha torkat in ordentligt innan barnet återgår till förskolan.
Tänk på: Kopporna sprids vid direktkontakt, leksaker och handdukar. Smittan kan spridas via textilier. Det är därför viktigt att byta örngott varje dag och tvätta handdukar och lakan ofta. Klipp barnets naglar korta, och försök se till att barnet inte kliar på sina sår, petar i näsan, biter på naglarna eller suger på fingrarna. Tvätta alltid händerna när du har varit i kontakt med barnets svinkoppor.

Källor: Pontus Johansson på Lillugglans Barnsjukvård, Vårdguiden.se och 1177.se.
*Texten är faktagranskad av Pontus Johansson.

stats