Vattkoppsparty eller vattkoppsvaccin – vad väljer du?
På Språkrådets lista för nyord 2012 finns ord som vattkoppsparty och vattkoppsgodis. Det senare är precis som det låter. I USA kan du beställa vattkoppskakor eller en vattkoppsklubba som är smittat med viruset för cirka 50 dollar. I Sverige har vi inte tagit det lika långt men den nya trenden är vattkoppspartyn. Föräldrarna bjuder in till en variant av barnkalas där ett barn är smittat med vattkoppor. Tanken är att smitta de andra barnen på kalaset för att underlätta och lättare planera för när sjukdomen ska bryta ut.
I Familjelivs forum diskuteras för- och nackdelar med vattkoppssjuka barn i olika åldrar och vad som är bäst, att smittas naturligt, utsätta sig för smittan eller vaccineras. En mamma ser fördelen med att barnet blir smittad vid en viss tidpunkt.
– Jag vill att lillkillen ska få vattkoppor så man har det överstökat. Det gick vattkoppor på hans dagis tidigare i somras men självklart var han en av få som inte fick smittan. Så den vilda jakten på smitta fortsätter. Jag vill hellre att han blir smittad nu än senare och hellre smittad än vaccin. Det känns mest ok när det gäller just vattkoppor, säger hon.
En annan mamma tycker att vaccinering är bästa alternativet.
– Jag förvånas över att inte fler väljer att vaccinera mot vattkoppor. Varför vill man utsätta sitt barn för en så otrevlig infektion med klåda, smärta, och risk för komplikationer? Det finns ju vaccin som många länder redan har som en del av det allmänna vaccinationsprogrammet, säger hon.
Familjelivs BVC-sköterska Carmen Wolters, som jobbar på Lillugglans Barnsjukvård, förstår att många föräldrar ser vattkoppspartyn som ett smidigt alternativ. Men hon är snabb med att påpeka att det inte är en speciellt bra idé.
– Jag avråder alla som ställer frågan om att aktivt utsätta sina barn för viruset. Du vet aldrig hur just ditt barn drabbas. Vissa barn blir väldigt sjuka och det är inte alla som vet att omkring 300 barn måste vårdas på sjukhus varje år, till följd av vattkoppor, säger hon.
Vattkoppor är ett luftburet virus som är mycket smittsamt. Viruset sprids med blodet ut i kroppen och till huden där vätskefyllda blåsor bildas. Vattkoppsviruset smittar en till två dagar innan blåsorna dyker upp på huden och fram till dess att kopporna torkat in. Från smittotillfället tar det oftast 12-16 dagar innan de första symtomen visar sig. För många är första tecknen på insjuknande feber, sen kommer blåsorna i perioder. Sjukdomen brukar gå över på ungefär en vecka. Ungefär 90 procent av alla barn drabbas av sjukdomen innan de går in i tonåren. Från puberteten och uppåt rekommenderas vaccin då sjukdomen oftast har ett värre förlopp ju äldre man blir. Det säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet. Carmen Wolters håller med:
– Har du inte haft vattkoppor som barn skulle jag absolut rekommendera vaccin. Jag brukar även rekommendera vaccin till yngre barn. Det är ett beprövat vaccin som funnits i över 20 år. I USA har man haft vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan mitten på 90-talet, säger Carmen Wolters.
De som är emot vaccineringen menar bland annat att vaccinet ökar risken för bältros och att vaccineringen för med sig andra mindre bra ämnen in i kroppen. En medlem på Familjeliv skriver:
– Nej, jag skulle verkligen inte vaccinera! Jag anser inte det är ok att spruta in saker i ett så litet barn, de små hinner inte ens själva skapa sig något immunförsvar innan de ska "besprutas" med gud vet allt. Och just vattkoppor känns trots allt som en lindrig sjukdom för de flesta, skriver hon.
– De föräldrar vars barn drabbats lindrigt tror jag att de har svårt att förstå vitsen med vaccin. Men jag möter ofta föräldrar som säger ”hade jag vetat hade jag vaccinerat”. Jag har sett hur hårt det drabbar vissa barn och med vaccinet slipper man. Vattkoppor är inte längre en sjukdom som alla måste genomlida, säger Carmen Wolters.
Idag kan du vaccinera barn i Sverige inom vissa landsting och på olika vård-mottagningar. Eftersom det inte är en del av det allmänna vaccinationsprogrammet får du fråga om du är intresserad av vaccinering till självkostnadspris. Barn kan vaccineras från nio månaders ålder. Två doser ges med sex veckors mellanrum.
Om ens barn blir smittat, hur lindrar man som förälder klådan och andra sjukdomssymtom som kopporna för med sig?
– Det finns klådstillande medel att köpa receptfritt på apoteket. Om barnet blir väldigt medtaget och får svårt att sova, finns det alternativ på recept som din BVC-mottagning kan hjälpa dig med. Sen finns det klassiska husmorstips som potatismjöl eller bada i saltat vatten som torkar ut kopporna. Har man inget badkar kan det vara skönt att duscha svalt, säger Carmen Wolters.
Vattkoppor
Vattkoppor orsakas av ett mycket smittsamt luftburet virus.
I Sverige vaccineras i stort sett bara infektionskänsliga barn.
Över 90 procent av alla barn i Sverige har haft vattkoppor före 13 års ålder.
Vanligaste komplikationen är infekterade koppor. Mer ovanligt är lunginflammation och hjärninflammation.
Källa: SMI.se, vardguiden.se
Vaccin mot vattkoppor
Vaccin mot vattkoppor ges i första hand till särskilda medicinska riskgrupper i Sverige. Enligt Smittskyddsinstitutet pågår en diskussioner om att införa vattkoppsvaccinet i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Just nu rekommenderas vaccination av barn med sjukdomar som ger nedsatt immunförsvar, till exempel maligna sjukdomar och kronisk njursjukdom. Nästan alla småbarn utvecklar antikroppar mot vattkoppsvirus redan efter en dos vaccin. Vid vaccinering i vuxenåldern eller efter puberteten utvecklas enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC antikroppar hos cirka 80 procent av de vaccinerade efter en dos, och hos så gott som 100 procent efter två doser. Om en person insjuknar trots vaccinering får personen en betydligt mildare form av vattkoppor.
Källa: SMI.se