Jobbsökande småbarnsförälder? Låt familjen boosta karriären

När det börjar dra ihop sig till att stega ut i arbetslivet igen efter föräldraledigheten, börjar många längta efter nya utmaningar. Man har fått nya perspektiv på tillvaron, utvecklats och lämnat en del av det tidigare livet bakom sig. Då känns det inte alltid så lockande att gå tillbaka till sin gamla tjänst och arbetsplats.

Men efter månader med bebisjoller och hemmaliv kan man känna sig lite ringrostig när det gäller att skriva cv och gå på intervjuer. Kanske oroar man sig dessutom för att inte vara tillräckligt attraktiv för arbetsgivarna – man vet vad som väntar i form av dagishämtningar och vab-dagar de närmsta åren.

I flera av Familjelivs forum diskuteras om man ska nämna redan i sin ansökan att man är föräldraledig. En mamma berättar att hon valde att spela med öppna kort men att hon inte kände av några negativa reaktioner från de arbetsgivare som hon kontaktade:
– Jag skrev i min jobbansökan att jag var föräldraledig och fick gå på många intervjuer. Till slut fick jag ett jobb som jag började på direkt efter mammaledigheten. Det bästa jag har gjort! Lika bra att vara ärlig på en gång.

Madeleine Jonsson, kandidatansvarig för rekryteringen på Proffice, håller med om att man har allt att vinna på att ange i sitt cv att man är föräldraledig.
– Det är ju ingenting konstigt att ha barn när man söker jobb. Om man ser det som ett problem, sätter man sig själv på pottkanten. Det gäller att peppa sig själv istället.

Madeleine Jonsson, kandidatansvarig för rekryteringen på Proffice

Att ”mörka” i sin ansökan att man är barnledig är alltså ingen bra idé. Det blir en lucka i cv:t som väcker frågor. Alla frågetecken som kan uppstå bör rätas ut innan man skickar iväg sina jobbansökningar. I det personliga brevet, menar Madeleine Jonsson, kan det vara bra att berätta lite närmare om föräldraledigheten på ytterligare ett par rader. Söker företaget en stresstålig person? Berätta om hur barnen har stärkt din förmåga att ha koll på läget. Med barn dyker ju ideligen nya, oväntade situationer upp.

Hittar man en annons om drömjobbet vill man naturligtvis göra allt för att få det. Men även om det är bra att visa sig ”på”, tycker Madeleine Jonsson att man ska vara sparsam med telefonsamtalen. Ringa ska man bara göra om man har relevanta frågor om tjänsten som inte framgår i annonsen, anser hon. Om du har någon månad kvar på föräldraledigheten och dessutom uppsägningstid på din nuvarande anställning – fråga om startdatum är förhandlingsbart. Däremellan kan du inflika att du tycker att rollen verkar jätteintressant.

När du väl skickat iväg ett gäng ansökningar är det lätt att blanda ihop tjänster, företag och kontaktpersoner. Plötsligt ringer någon mitt under ett blöjbyte och du har ingen aning om vilken av de trettio olika arbetsgivare du sökt jobb hos som du talar med. Madeleine Jonsson tipsar därför om att anteckna alla roller, arbetsplatser och sista ansökningsdatum på ett papper som du alltid bär med dig.
– När arbetsgivarna ringer upp är det inte ovanligt att de ännu inte har bestämt sig för om de ska boka in en intervju eller inte. Därför är det viktigt att vara beredd och påläst. Skriv gärna ut annonsen så verkar du extra på hugget när du har koll på precis vad som efterfrågas.

Under själva intervjun kan det också vara positivt att berätta om familjen och barnen, utan att bli långrandig så att samtalet tappar fokus.
– Visa att du är mer laddad än de andra som söker jobbet nu när du har varit föräldraledig och är peppad på att komma ut i arbetslivet. Berätta om vad du lärt dig av att bli förälder, att du vill fortsätta utvecklats och att du har stor energi, säger Madeleine Jonsson.

En annan medlem på Familjeliv skriver att hon passade på att ta upp hur fokuserad hon har blivit av att få barn:
– Att få barn har gjort mig sjukt effektiv när det gäller saker som ska göras och eftersom planering är ett måste har jag blivit bra på det också. Det var jag inte sen att framhålla under jobbintervjuerna.

Sedan är det viktigt att komma ihåg att det inte bara arbetsgivaren som väljer. Du ska också bilda dig en uppfattning om chefen, jobbet och arbetsplatsen. Om du vill hämta tidigt på dagis, måste arbetstiderna vara någorlunda flexibla. Däremot är frågor om vab inget att ta upp under intervjun. Att vara hemma med sitt sjuka barn är en rättighet och inte upp till arbetsgivaren att bestämma om.
– Om du känner till dina rättigheter, blir du säkrare. Var öppen, rak och stolt. Se din familj som fördel, så förmedlar du en positiv känsla till arbetsgivaren som kan ta dig långt, säger Madeleine Jonsson.

stats