Två flytvästar klarar inte testet

Två av de vanligaste barnflytvästarna klarar inte kraven i Testfaktas laboratorietest. Varken Baltics eller Plastimos västar lyckas hålla munnen tillräckligt högt ovanför vattenytan. Bäst i test är Regatta Soft, tätt följd av Helly Hansens Junior Safe.

Flytvästen är ett måste i barnfamiljens semesterpackning. Åtminstone om barnen ska vistas ombord på en båt eller vid en brygga. Testfakta har låtit det brittiska laboratoriet Fleetwood, specialiserat på flytvästar och annan säkerhetsutrustning, testa sju vanliga räddningsvästar för barn enligt den europeiska säkerhetsstandarden. Flytvästarna är i storleken 15-35 kg.

När ett barn faller i vattnet är flytvästens viktigaste uppgift att hålla barnets mun ovanför vattenytan. Enligt säkerhetskraven ska avståndet mellan munnen och ytan, det så kallade fribordet, vara minst 50 mm efter att flytvästen vänt barnet till ryggläge.
– Den här marginalen behövs för att hålla vattnet borta från barnets mun om det faller i, säger testledaren Brooke Smith på Fleetwood.

Läs mer om testet här.

För att testa hur räddningsvästarna klarar kravet har laboratoriet satt dem på en provdocka, som de först låtit falla framåt från en poolkant och sedan, med fötterna först, från en meters höjd. Det senare motsvarar exempelvis om ett barn skulle trilla av från en båt.

Två av flytvästarna misslyckas med att uppfylla säkerhetsmarginalen. Plastimos modell klarar inget av fallen och Baltics möter inte kravet efter det kortare, framstupa fallet.
Både Plastimo och Baltic skyller de dåliga resultaten på att laboratoriet använt sig av provdockor och inte levande barn, som de själva använt vid sina egna tester.
– När vår flytväst har testats på levande barn har den haft en fribordshöjd på i genomsnitt 75 mm, och det är trots allt levande barn vi gör flytvästar till, säger Per Frode på Baltic.

stats