Vaccination mot hepatit B för alla barn
I höst kommer Socialstyrelsen att lämna in ett förslag på en förändring i det nationella vaccinationsprogrammet för barn till regeringen. I förslaget föreslås, Hepatit B bli en del av rekommenderad vaccinering.
Redan nu har tre landsting, Norrbotten, Medelpad och Sörmland börjat erbjuda gratis vaccinering. Agneta Holmström, enhetschef för hälsoskydd och smittskydd vid Socialstyrelsen säger:
– Vi har tagit fram ett kunskapsunderlag, om hepatit B, att införa det i barnvaccinationsprogrammet. Och vi kommer under hösten att gå vidare med det och lägga fram förslaget till regeringen, som i och med den nya vaccinationsordningen fattar beslut i frågan.
Hon menar att detta egentligen inte är en ny fråga, utan ett arbete som pågått ett tag men som blivit försenat bland annat på grund av pandemin och införandet av HPV vaccinationen, mot livmoderhalscancer i barnvaccinationsprogrammet samt den vaccinationsutredning som regeringen tillsattes berättar Agneta Holmström.
– Vaccinet finns i en kombinationsspruta med andra vaccin som redan finns i vaccinationsprogrammet för barn. Så den skulle inte påverka den vaccinationsordningen som följs idag och det skulle inte heller innebära fler stick än det redan är, säger Agneta Holmström.
Vaccin mot Hepatit B har länge rekommenderats av Världshälsoorganisationen, WHO. I Europa är Sverige ett av få länder som ännu inte följt den rekommendationen.
Hepatit B är en sjukdom som de senaste tio åren inte minskat. Sedan 2002 har antalet fall i Sverige legat på omkring 1 500 fall per år. Viruset orsakar en inflammation i levern som kan bli kronisk och leda till levercancer.
Idag riktas vaccineringen mot de som anses vara i riskgruppen för att utsättas för smittan.
Det nationella vaccinationsprogrammet idag
Difteri
Stelkramp
Kikhosta
Polio
Hib-infektion
Mässling
Påssjuka
Röda hund
Samt allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker. Sedan 1 januari 2010 vaccineras flickor mot humant papillomvirus, HPV.
Andelen vaccinerade barn ligger i genomsnitt på 96 procent i landet.
Källa: dagensmedicin.se