Ge ditt barn en smakstart
Många är vi som minns en scen ur tv-serien Solsidan när de ”perfekta” mammorna ska överträffa varandra med hemlagad barnmat. Och Mickan lägger burkmat i en låda för att inte verka sämre än de andra mammorna. Men att laga egen mat till sina små behöver inte vara krångligt, svårt eller ta lång tid. Pernilla Henriksson och Caroline Rask trodde att det skulle vara svårt när de blev föräldrar första gången. Innan de kom på andra tankar. Nu ett par år senare har deras nyfikenhet och kunskap blivit en bok ”Mosa, mixa, mumsa – ekologisk barnmat”. En bok för att hjälpa andra småbarnsföräldrar med samma frågor som de själva hade.
– Vi lagade och testade oss fram, pratade med BVC och dietister. Nyblivna föräldrar är precis som vi var, rädda för att göra fel. Vi kom fram till att man i huvudsak ska laga samma mat till ditt barn som till sig själv, säger Pernilla Henriksson.
Pernillas bästa tips är att låta barnen vara med i köket redan från början för att skapa ett intresse för mat och matlagning. Det gör allting så mycket enklare. Ge barnen en chans att redan från början känna dofter, se och röra vid råvaror.
– Jag gjorde den nedersta kökslådan till en barnlåda. Där la jag någon slev, visp och lite annat så att min son hade kul i köket samtidigt som jag lagade mat. Då blev matlagningen mindre stressande, säger hon och fortsätter:
– Ett annat tips är att laga mer mat än vad som går åt under en måltid och sedan frysa in, för att använda en annan dag. Även om du fryser maten bevaras mycket utav vitaminerna och mineralerna, berättar hon.
En mamma på Familjeliv ska precis börja laga smakportioner till sitt barn och skriver i forumet.
– Hur är det med kryddor i maten till en sexmånaders bebis? Jag vet att man ska undvika salt när det gäller småbarn och även socker känns som något man bör hoppa över. Men sen då, vilka kryddor kan jag använda? skriver en mamma.
Pernilla berättar att man inte ska vara rädd för att krydda barnmat. Det flesta vanliga kryddorna går jättebra, så som vitlök, paprikapulver, saffran och ingefära. Sen är färska örter jättebra smaksättare.
– Var inte rädd för att maten ska smaka, det som är gott i din gom är säkert omtyckt av ditt barn. Det man ska komma ihåg är att mat som smakar mycket inte är samma sak som att maten är stark. Tänk milda och lena smaker.
Ge inte upp!
Ge barnet samma rätt flera gånger. Det tar cirka 10-15 gånger innan barnet vant sig med de nya smakerna.
Hur mycket ska man mosa, hur stora bitar är ok?
– Det är jättesvårt att säga. Man får testa sig fram. Vissa barn är mer känsliga för bitar än andra. Testa försiktigt i början med plockmat. Skär småbitar och lägg framför barnet. Det är även bra för barnets finmotorik.
Visste du att?
Om barnet är hård i magen
-Päron
-Aprikos
-Fikon
-Katrinplommon
-Mogen banan
-Extra vatten och olja i maten
Källa: Mosa, mixa, mumsa – ekologisk barnmat
Om barnet är lös i magen
-Omogen banan
-Blåbär
-Kokt potatis
-Ris
-Vitt bröd
-Majsvälling
Källa: Mosa, mixa, mumsa – ekologisk barnmat