Skiljas med barn: ”Är 100% föräldrar även om vi delar på det”
FÖRÄLDRAR
FORUM Hur bra fungerar växelvis boende för er?
Familjelivsmedlemmen Helena är en av alla föräldrar som separerat från sina barns pappa. Deras tvillingar var sex år gamla när varannan vecka blev en del av familjens vardag.
– I början var det tufft. Jag minns min första vecka utan barnen, då låg jag på soffan och stirrade på en fläck som var där uppe i taket fram tills det var dags att gå och jobba, jag kunde knappt äta. När jag fick hem barnen fredagen bestämde jag mig för att få det att fungera, berättar hon.
Helena är inte ensam. Varje år separerar omkring 50 000 föräldrar, en omställning för både vuxna och barn. Att flytta mellan mamma och pappa efter att föräldrarna separerat har blivit allt vanligare. Efter att lagen om gemensam vårdnad trädde i kraft 1998 ökade andelen barn som bodde varannan vecka kraftigt. Idag är växelvis boende vardag för vart tredje barn med separerade föräldrar.
Att flytta mellan mamma och pappa är vanligast bland barn mellan sex och nio år. Vissa skiljs som vänner, andra med horn i pannan men en sak har de gemensamt, ett eller flera barn som de båda älskar. Så vad bör man tänka på som förälder när man separerar för att göra det bästa av situationen? Familjelivs barnpsykolog Margit Ekenbark berättar att det är en vanlig fråga på Familjelivs forum som är väldigt svår att svara på. Alla barn och deras behov är olika, men hon menar att det finns några generella saker som man bör tänka på.
– Det absolut viktigaste är att man som förälder inte låter sitt barn hamna i mitten. Har man olika åsikter om varandra, prata inte om det negativa inför barnen utan låta de stanna mellan er som föräldrar. Barnen är inte en del av er konflikt, säger Margit Ekenbark.
Margit Ekenbark
Hon menar att barns möjligheter att bo växelvis och må bra av det när de är yngre beror på föräldrarnas möjlighet att samarbeta. När samarbetet och kommunikationen är bra, är växelvis boende bra. Sen finns det andra delar som spelar in, hur långt ifrån varandra föräldrarna bor med tanke på barnets förskola eller skola till exempel. När Familjelivsmedlemmen Helena separerade bestämde de sig för att fokusera på barnens trygghet.
– Vi ville dela lika, så eftersom barnen var mest vana att vara med mig, flyttade jag ur vår gemensamma lägenhet, så att barnens pappa fick bo kvar i den lägenhet där barnen var uppväxta. Det blev jättebra och genom skilsmässan fick barnen en närmare kontakt med sin pappa, säger Helena.
Att låta barn bo varannan vecka är också en fråga om ålder och mognad hos barnet. För Helena och hennes familj fungerade det bra, medan andra har valt en annan lösning. I en forumtråd på Familjeliv där föräldrar skriver om hur de har löst barnens boende efter separationen skriver en annan mamma:
– Jag och min ex-sambo gick isär när vår son var ett och ett halvt år gammal. I början bytte vi var tredje dag, nu kör vi med halva veckor. Så jag har min son från lördag eller söndag till onsdag. Vi har pratat om varannan vecka, men vi tycker att vi har hittat en lösning som passar oss perfekt så varför byta? skriver hon.
Att ha färre dagar mellan växlingarna tycker Margit Ekenbark är bra lösning. En vecka mellan att träffa mamma eller pappa är lite långt för ett litet barn.
– Att säga en viss ålder som är lämplig för att klara varannan vecka är svårt, det beror så mycket på hur moget barnet är. Det känner du som förälder bäst, men före tre års ålder är varannan vecka inget jag skulle rekommendera. När barnet är moget för varannan vecka är det viktigt att man under veckans gång pratar med barnet på telefon till exempel så att den ena föräldern inte försvinner helt, säger Margit Ekenbark.
Telefonsamtalen under veckan Helena inte har barnen har blivit en viktig del av varannan vecka-livet.
– Jag säger godnatt till mina barn varje kväll och godmorgon varje morgon över telefon när de inte är hos mig. Ibland nu när de har blivit lite äldre chattar vi genom Facebook. Det var något vi beslutade tillsammans, barnen, pappan och jag. Barnen ska aldrig behöva känna att mamma försvinner i en vecka eller att pappa försvinner i en vecka. Utan vi finns där, vi är hundra procent föräldrar även om vi delar på det, säger Helena.
Källa: www.chess.su.se
Tips från barnpsykologen
– Ha tätare mellan växlingarna när barnet är yngre, då deras tidsuppfattning skiljer sig från vuxnas.
– Prata väl om varandra inför barnet, de är inte del av er konflikt som vuxna.
– Tolka positivt. Kanske säger barnet något knasigt, fråga den andra föräldern utan att anklaga och försök lösa situationen tillsammans. Barn är benägna att spela ut den andra föräldern för att bli omtyckta och uppmärksammade.
– Lita på varandra, ni har båda valt att bli föräldrar tillsammans för att ni en gång älskade varandra.
– Tillåt varandra att göra olika, du kan inte ta ansvar för allt. Är något helknasigt i din mening, prata om det.
– Kommunicera, det händer mycket i ett barns liv på en vecka och för barnet kan det vara svårt att minnas. Det är du som förälder som måste berätta för den andra vad som hänt under de dagar som gått så att barnet får en så smidig övergång som möjligt.
– Försök att sätta ord på det som är svårt. Växlingsdagen kan vara tuff för barnet. Det kan bli stormigt när ni kommer hem och barnet kanske känner att hen måste testa föräldern. Visa att du som förälder förstår barnets reaktioner och försök pratat om det.
Växelvis boende inte skadligt
En ny undersökning som genomförts på ungdomar i årskurs sex till nio visar att varannan vecka-boende inte är skadligt. Enkätundersökningen som genomförts på 172 000 elever i grundskolan visar att stadigvarande kontakt med båda föräldrarna är bättre än att bara leva med en förälder. Som exempel har man kunna se att vart femte barn som lever med en förälder inte trivs i skolan. Jämfört med vart sjunde barn som bodde mest hos den ena förälder och vart nionde som bodde växelvis. I kärnfamiljen var det bara vart tionde barn att det inte trivdes i skolan. Undersökningen är utförd vid Centrum för ojämnlikhetsforskning, CHESS, vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. För att få mer kunskap kring växelvist boende har en ny studie på yngre barn påbörjats.
Källa: www.chess.su.se
Kloka ord från Familjeliv.se
Eva42: Vad som inte skall glömmas här är att det krävs massor av oss föräldrar om växelvis blir bra för barnen. Samarbete, lyhördhet, flexibilitet, engagemang, generositet, prestigelöshet och att man " är klara med varandra". Jag tror att det är viktigt att lyssna till barnens behov och vill de bo mer hos den ena föräldern så ska man lyssna till det!
Onepartofme: Jag anser att det är viktigt att barnen får ha lika mycket tid med båda föräldrarna. Jag har försökt få min dotters pappa att engagera sig mer i vår dotter, men han är helt enkelt inte intresserad. Jag tror inte att barnen kan känna sig lika älskad från båda föräldrarna om de inte har lika mycket kontakt med båda. Jag skulle gärna ha min dotter hos sin pappa varannan vecka för hennes skull.
Fiffiz: Det ultimata borde vara om föräldrarna kunde bo växelvis hos barnen. Jag har träffat många växelboende och jag kan säga att det inte är en saga överallt. Ofta består det av flera uppfostringskonflikter. Det värsta är när barn säger, ”nu ska jag hem till mamma” eller ”nu ska jag hem till pappa”, men de säger aldrig nu ska jag hem till MIG.