Så fixar du barnsäkerheten
Som blivande och nybliven förälder finns det många saker att fundera över och val att göra för att minska risken för att något händer ditt barn. Du behöver inte börja noja eller vara överbeskyddande utan det handlar mer om att vara medveten om riskerna runtomkring.
En mamma på Familjeliv.se undrar över vad man behöver fixa innan barnet kommer.
– Skulle behöva tips på vad man ska tänka på när man barnsäkrar hemmet. Tänkte köpa petskydd till eluttagen och barnsäkra några av skåpen, lådorna och balkongdörren. Någon mer man bör tänka på? skriver signaturen Melle.
Anna Strandberg, är utredare på Konsumentverket och jobbar med barnsäkerhetsfrågor. Hon menar att det är olika saker man bör tänka på under barnets första år.
– Innan barnet är fött och precis i början innan barnet blir mer rörligt handlar säkerhetsförebyggande mycket om produktsäkerhet. Hur man väljer vagn, vad man bör tänka på när man köper spjälsäng och babyskydd med mera, säger hon och fortsätter:
– När barnet blir äldre och börjar röra sig mer blir det fler saker i hemmiljön som behöver ses över. Något exempel är persiennsnören och fönsterhakar eller att ställa undan kemikalier och diskmaskinsmedel även om locken ska vara barnsäkra.
Anna Strandberg berättar att Konsumentverket tog fram en broschyr för cirka ett och ett halvt år sedan med information om barnsäkerhet under barnets första år. Broschyren skapades efter att studier från den svenska sjukvården visat att olyckorna bland äldre barn minskat under de senaste åren, men inte bland de yngsta. Siffror från Konsumentverket visar att det varje år skadas nästan 4000 barn under ett år i eller kring hemmet, så att akutsjukvård är nödvändigt. Majoriteten av olyckorna är fallolyckor från låg höjd.
Hela listan: Så gör du ditt hem barnsäkert
Det finns mängder av små och stora säkerhetsförebyggande förberedelser du kan tänka på under din bebis första år. Vi har samlat några av det viktigaste bas åtgärderna.
Faktaruta
Nyfiken på mer?
www.konsumentverket.se
www.boverket.se
www.elsakerhetsverket.se
www.giftinformationsverket.se
www.kemi.se
www.msbmyndigheten.se
www.transportstyrelsen.se
Prylar
Innan barnet kommer och under dess första månader är det många köp, allt ifrån barnvagnar och spjälsäng till babyskydd och babysitters. Du bör tänka på att kontrollera att produkten är godkänd och följer säkerhetskraven. Tänk även på dina behov. Köp inte en vagn för att den är snygg utan för att den fyller den funktion du efterfrågar. Får den plats i bilen, är den stabil för de underlag du har utanför dörren? Köper du begagnat, kolla att produkten fortfarande är säkerhetsklassad efter dagens regler och att bromsarna fungerar.
Kläder
Kläder, mjuka leksaker och sängkläder bör tvättas eller vädras innan användning så att alla eventuella kemikalier försvinner. Små barn är extra känsliga.
Leksaker
Leksaker ska vara CE-märkta och anpassade för barnets ålder. Kontrollera även att leksaken är hel innan du ger den till barnet. Många leksaker låter, leksaker för småbarn ska inte ha för höga ljud. Var försiktig med gamla leksaker av plast som kan innehålla kemikalier som är förbjudna idag.
Bostaden
I hemmiljö finns det flera saker som kan vara värt att fundera över när barnet börjar krypa och själv kan utforska världen. Förvara vassa köksredskap högt upp och i skåp och lådor med barnspärr. Kolla även hur varm din ugnslucka blir för att minska risken för brännskador. Spisen ska ha häll- och tippskydd och det finns även galler för ugnsluckan. Balkongdörrar och fönster bör ha säkerhetsspärr och fäst upp persiennsnören så att barnet inte kan trassla in sig runt halsen. Många gör iordning ett barnrum strax innan barnet kommer till världen. Tänk till exempel på vad ni använder för färg och vädra ordentligt innan.
Elsäkerhet
Ibland finns det inget roligare att peta på än eluttag, ett tips är att köpa skyddslock som blockerar uttaget.
Kemikalier
Förvara kemiska produkter utom räckhåll för barnet, även de flaskor och burkar med barnsäkra lock. Det är inte alltid det fungerar som det ska.
Vatten
Lämna aldrig ett barn utom räckhåll i närheten av vatten, ibland går det fortare än man tror. Det gäller även om du använder någon form av badstol, de kan ge en falsk känsla av trygghet.
Källa: konsumentverket.se