Hjälmar för barn - så väljer du rätt

Bland Familjelivs medlemmar är det ingen tvekan om att hjälmtvånget har slagit igenom. Ingen förälder kan tänka sig låta sina barn vare sig skjutsas eller cykla själva utan hjälm, även om det är lite si och så med användningen bland föräldrarna själva.

– Här går det automatiskt. Hjälmen hänger på cykelstyret så den ingår liksom i cyklandet och alla i familjen använder hjälm. Barnen är 6 och 8 år, berättar en mamma medan en annan förälder påpekar vikten av att föregå med gott exempel som vuxen genom att själv använda hjälm.

På NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) arbetar man mycket med att guida föräldrar rätt bland de olika hjälmvarianter som erbjuds. Rickard Cosini, ansvarig för NTF Konsument, berättar att konsumenterna ofta upplever att det är svårt att få korrekt information från handeln om vilken hjälm de ska välja. När det gäller priset förklarar Rickard Cosini att dyrast inte nödvändigtvis är bäst.

– Om hjälmen är korrekt märkt och passformen är bra så är kvalitén inte högre bara för att hjälmen är dyrare, säger han.

Välj hjälm efter ålder

Nästa hållpunkt vid valet av hjälm är barnets ålder. För barn under sju år kallas den variant man ska välja för småbarnshjälm. Stötdämpningen hos denna typ av hjälmar är lika bra som hos cykelhjälmar. Ibland kan småbarnshjälmarna vara svåra att hitta i den vanliga cykelhandeln, men de finns ofta att köpa i affärer som säljer barnvagnar och andra barnartiklar.

Det finns också en så kallad lekhjälm, som precis som småbarnshjälmen har en utlösningsfunktion i hakbandet. Den största skillnaden mellan de två olika hjälmarna är att lekhjälmen är godkänd med en äldre testmetod. Gemensamt för de båda typerna är att de är lämpliga för aktiviteter så som cykling och pulkaåkning. De ska vara CE-märkta, småbarnshjälmarna ska även vara försedda med EN 1080-märkning. Trehjulingar och sparkcyklar omfattas inte av hjälmtvånget, eftersom de räknas som lekfordon. Naturligtvis är det inget som hindrar att barnet ändå använder hjälm.

Att tänka på när du köper cykelhjälm

När det gäller vilken storlek man väljer kan en tumregel vara att hjälmen sitter så att den inte kan skjutas vare sig fram- eller bakåt och på så sätt riskera att lämna pannan eller bakhuvudet fria. Med andra ord är det ingen idé att köpa en hjälm för barnet att växa i. Snåla heller aldrig genom att köpa hjälm på till exempel loppis, då vet du inte vad hjälmen har varit med om med tidigare användare.

Steg för steg inför köpet

• Prova hjälmen noga i butik. Den ska sitta tajt utan att vara obekväm.

• Hakbandet får inte nypa åt eller klämma

• Se till att hjälmen sitter stadigt när du knäppt den.

• Hakbandet ska gå att reglera

• Hjälmen får gärna ha bra ventilation, då är den bekvämare.

(Källa NTF och Konsumentverket)

Foto: Ermolaev Alexander / Shutterstock

stats