Lindra pollenallergi hos barn
När träd, växter och buskar vaknar efter vintern och slår ut sina gröna blad, sprider de sitt frömjöl. Många av oss reagerar på de ökade pollenhalterna i luften och värst kanske det är för barnen som är ute mycket om dagarna. Pollenallergiska barn störs lika mycket i sin vardag som barn med diabetes och epilepsi det visar ny forskning från Allergikompetenscentrum syd i Malmö som presenterades under förra året.
– De orkar inte med skolan, de orkar inte vara ute och leka med sina kompisar, de får sämre sömn och är trötta hela dagen, säger Hampus Kiotseridis, barnläkare på Barn- och allergimottagningen i Malmö till tidningen Sydsvenskan i samband med att forskningen presenterades.
Pollenallergi visar sig i skolåldern
Familjelivs barn- och astmasjuksköterska Anitha Christovski menar att för vissa barn kan allergi till följd av pollen vara väldigt påfrestande. Hon berättar att pollenallergi vanligen framträder först i skolåldern.
– Oftast visar sig pollenallergi först i skolåldern, men det finns barn där man kunna se allergisymtom redan vid två- till tre års ålder även om det är ovanligt, säger hon.
Hur ska man då agera om man märker att ens barn reagerar så fort pollensäsongen drar igång. En mamma på Familjeliv funderar över om hennes son kan vara allergisk.
– Nu när det har varit varmt och skönt ute så har min lilla pojke på tio månader haft irriterade ögon och snuva. Funderar på om detta kan vara pollen, eftersom det finns på min mans sida, skriver signaturen blomstermamman.
Anitha Christovski berättar att mindre barn kan få symtom framförallt om barnets föräldrar är allergiska, då allergier ofta är ärftliga.
– Att testa allergier hos barn är sällan någon större idé, då det tar ett par år för ett barn att utveckla allergi. Det betyder inte att barn inte kan reagera på till exempel pollen. Därför får man gå på symptomen, säger hon och fortsätter:
– För barn över sex år finns det flera bra receptfria allergisprayer och tabletter, för yngre barn tycker jag ändå att man ska kontakta läkare innan. Allergimedicinen bör tas direkt, gärna innan symptomen kommer. Då laddas kroppen med ett skydd så att man blir mer motståndskraftig, säger Anitha Christovski.
Så skiljer du mellan pollenallergi och förkylning
- Vid pollenallergi är snuvan ofta lättflytande och en klar vätska. Näsan rinner. Vid förkylning blir snuvan ofta mer trög efter en tid.
- Vid pollenallergi kan du få nysattacker med en mängd nysningar i rad. Vid förkylning nyser du ofta bara någon enstaka nysning i rad.
- Om du får tydlig feber är det troligen en förkylning.
- Förkylning går ofta över av sig själv inom någon vecka. Pollenallergi hänger för de flesta kvar i flera veckor och återkommer varje år.
- Vid pollenallergi får många röda ögon som kliar och rinner.
Källa: netdoktor.se
Hur kan jag lindra mitt barns pollenallergi?
– Försöka undvika höga pollenhalter. Genom att inte vädra barnets sovrum och skilja på ute- och innekläder. Pollen sätter sig ofta i kläderna så att även innemiljön påverkas. Andra tips är att tvätta händer och ansikte när barnet kommer in och att inte torka kläderna utomhus, säger hon.
Hur skiljer man en vanlig förkylning från allergi?
– Vid allergi känner man oftast ingen sjukdomskänning mer än nästäppa och rinnande ögon, i övrigt är man ganska pigg. En vanlig förkylning ger sig ofta på en vecka medan pollenallergin håller i sig längre.