Så peppar du ditt barn rätt

Den galna idrottsföräldern har vi alla hört talas om. Föräldrar som står längs med sidlinjen på en knattematch och skriker sig hesa. Det är fel på domaren eller så är barnens passningsspel undermåligt. Med stängda ögon kan man enkelt tro att det är slutminut i en Champions league match. Med öppna ögon ser man ett gäng knattar som jagar fotbollen likt en bisvärm runt en sockerbit, medan målvakterna bygger sandslott i gruset.

– Som förälder är det jätteviktigt att kunna skilja på barnets vilja och mål med att idrotta och dina ambitioner som förälder. Självklart ska du både stötta och pusha ditt barn, så länge det är barnets egen vilja att idrotta som är drivkraften, säger Anders Wahlström, Riksidrottsförbundet.

Han är projektledare för utbildningssatsningen ”Värdefullt” på SISU Idrottsutbildarna. Som bland annat har som mål att utbilda aktiva föräldrar och ledare i hur de kan bli bättre förebilder för våra idrottande barn. För det är precis var du är som förälder, en förebild för vilket beteende som är ok, både på och vid sidan av planen.

Anders Wahlström menar att resultatfokusen från vuxenidrotten är något som ofta följer med ner till barnens matcher eller tävlingar. Många gånger är det anledningen till att stämningen blir lite väl negativ. Anders Wahlström uppmuntrar till att släppa vuxenidrotten och fokusera på att heja istället för att gnälla.
– Många barn är väldigt fokuserade på resultatet, hur många mål de gjorde i den senaste matchen eller hur nära de var att vinna den senaste tävlingen. Som förälder kan det vara bra att själv ha ett annat fokus och istället försöka få barnet att förstå att det inte bara är en vinst som är det viktigaste utan att det finns andra saker inom idrotten som betyder något, som att vara en bra lagkompis, att ha roligt och utvecklas, berättar Anders Wahlström och fortsätter:
– Andra barn kanske inte alls är några tävlingsmänniskor utan blir jättenervösa inför första matchen. Om du som förälder är medveten om det kan du finnas där, stötta och hjälpa dem att få självförtroende.

Faktaruta

Peppa rätt!
– Var alltid positiv och lär dig hitta det positiva även i en förlust, för att peppa ditt barn. Alltid lär man sig något, både som barn och vuxen.
– Lyssna, på ditt barn och var lyhörd inför deras vilja att idrotta. Vad är ditt barns mål med träningen? Att bli starkare än hulken, träffa nya vänner eller bli nya Zlatan?
– Fundera över ditt beteende, vem är du vid sidan av planen eller på läktaren. Skriker du lite för högt, eller muttrar du sura kommentarer om domaren när du tror att ingen hör. Det är en svår balans mellan att pressa och stötta. Genom att rannsaka dig själv kan du bli en bättre idrottsförälder.
– Kritik, självklart måste man kunna ge kritik både till sitt barn och hela laget. Tänk på att hur du framför kritiken och blanda upp den med positiv feedback. Fem till sju beröm per kritik är ett bra mått.


Bli en bättre supporter!
Vem är du vid sidan av planen eller på läktaren. Skriker du lite för högt, eller muttrar du sura kommentarer om domaren när du tror att ingen hör. Det är en svår balans mellan att pressa och stötta. Genom att rannsaka dig själv kan du bli en bättre idrottsförälder.

Målinriktad uppmuntran – Före en match eller tävling ska du välja ut några saker som du ska jubla över. Istället för att fokusera enbart på resultatet kan du applådera en bra ansträngning eller när någon visar god laganda. Utmana dig själv att även uppmuntra motståndarna när de för något bra.

Försiktighetsåtgärder – Dålig på att hantera ditt beteende när något går fel. Skriv upp olika scenarion du har svårt att hantera, och hur du ska agera istället för att brusa upp eller skrika råd över halva planen. Kanske ska du vara helt tyst, eller blunda och räkna ner från 100 till 50 för dig själv. Är det svårt, berätta för någon annan om dina mål, det blir en extra sporre att hålla vad du lovat dig själv.
KÄLLA: ”Så blir du världens bästa coach, för barn- och ungdomsidrott” av Jim Thompson.

Anders Wahlström poängterar att det flesta föräldrar är fantastiska idrottsföräldrar som vill sina barn väl. Det som uppmärksammas är undantagen. Han menar att den viktigaste uppgiften som en idrottsförälder har är att vara positiv och att lyssna. Det gäller både om du som förälder är ledare för laget eller finns hejande på läktaren.
– Stötta oavsett vad. Blev det en förlust, uppmuntra ditt barn för det som var bra. Det kan vara alltifrån att det försökte, ansträngde sig lite extra eller var en bra lagkompis. Sen kan det alltid finnas kritik att framföra, för att barnet eller laget ska bli bättre och utvecklas. Vi brukar säga att det går fem till sju beröm per kritik. Man kan prata om ett barns må bra-konto, ett konto som vi vuxna alltid måste se till att fylla på. Ett barn alltid ska känna sig lyckad oavsett prestation i förhållande till andra, säger Ander Wahlström.

Han berättar att studier har visat att de barn som bli mest framgångsrika som vuxna idrottare inte är de som fokuserat på en idrott från början utan de som provat många idrotter. Forskning har även visat att det inte finns något samband mellan att vara duktig som liten och att vara framgångsrik idrottare som vuxen.

Så fokusera på att ditt barn ska ha roligt medan de tränar och försök att få dem att tycka att idrott är roligt. För finns det någon bättre hälsoförsäkring för våra barn än att ge dem en positiv och naturlig inställning till träning?

/
stats