Dåligt föräldraengagemang hotar ungdomsidrotten
Drygt hälften, 54 procent, av alla föräldrar med idrottande barn i åldrarna 7 till 20 år, är inte på något sett engagerade i sina barns idrott. En tråkig utveckling tycker Stefan Wagnsson, doktor i pedagogik och verksam inom ämnet idrottsvetenskap vid Karlstads universitet.
– Barn och ungdomsidrott i Sverige bärs upp av föräldrar. Deras engagemang har blivit viktigare de senaste åren och ska man hårdra det, skulle föreningsidrotten gå under utan dem, säger Stefan Wagnsson.
Stefan Wagnsson menar att den samhällsutveckling som finns idag med ett hårt arbetsklimat och få jobbtillfällen medför att färre personer tar sig tid att engagera sig i ideellt arbete. Och föräldrarna får ökad betydelse för barn- och ungdomsidrottens fortsatta existens.
Undersökningen som genomförts av researchföretaget Ipsos för Familjeliv.se och Riksidrottsförbundet visar att 41 procent av föräldrarna med idrottande barn är engagerade. Trots att det nästa är hälften av alla mammor och pappor är Stefan Wagnsson förvånad över den låga delaktigheten.
– Idag har det nästan blivit trendigt att vara en engagerad förälder. Nästan som ett samhällsuppdrag. Är du inte aktiv inom ditt barns fritidsaktivitet klassas du som en sämre förälder, säger Wagnsson och fortsätter:
– En motsägelse i detta är tyvärr att den ökade pressen gör att man backar ur helt. Man skrämmer helt enkelt bort föräldrarna genom att kraven från föreningen och andra föräldrar blir för stor.
Hur ska man göra för att öka engagemanget utan att skrämma bort föräldrarna?
– Det finns nog ingen universalmetod för att lyckas, säger Stefan Wagnsson. Vissa idrotter är bättre på att skapa engagemang än andra, man kan ju börja där. Ishockey till exempel brukar vara omtalat som en sport med högt föräldraengagemang. Där är föräldrarnas delaktighet nästan en förutsättning från början med skriskoknytning och man skapar snabbt en social samvaro.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd i Ipsos telefonrekryterade webbpaneler som är riksrepresentativa avseende kön, ålder och region. 1000 föräldrar med barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år har besvarat enkäten som är sammanställd i samarbete med Riksidrottsförbundet.
Källa: Ipsos
Stefan Wagnsson som tidigare studerat föräldraengagemang inom idrotten tror på att skapa en dialog och hjälpsamhet inom idrotten. En förståelse för att olika föräldrar har olika möjlighet att hjälpa till. Då vissa kanske är ensamstående eller är engagerade i en annan förening. Sen tror han mycket på att ge tillbaka från föreningshåll. Inte bara ställa krav på att engagera sig vid tävlingar utan även skapa en sammanhållen grupp föräldrar genom grillkvällar eller gemensamma utflykter.