Välj idrott till barnen
Utbudet av aktiviteter och idrotter är kanske större än någonsin, hur hjälper man sitt barn att hitta rätt?
– Fundera över vad du vill att idrotten ska ge dina barn, säger Rolf Carlson forskare och högskolelektor på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm. Han menar att det är först när du vet vad du vill att idrottande ska ge ditt barn som du på allvar kan fundera över vilken typ av idrott som skulle passa.
En ny undersökning som genomförts av researchföretaget Ipsos för Familjeliv.se och Riksidrottsförbundet visar att det viktigaste för föräldrar med idrottande barn är att barn och ungdomsidrotten ska ge en god fysisk hälsa, att det ska var kul och stärka barnen socialt. Det som är minst viktigt enligt studien är att vinna, göra goda resultat och att bli en duktig idrottskvinna eller idrottsman.
Och det är just det som Rolf Carlson menar är nyckeln till att hitta rätt idrott.
– Titta på vad ditt barns kompisar sysslar med på fritiden. Om alla spelar fotboll är fotboll en bra start. Ett barns tidiga idrottserfarenheter blir ofta grunden till barnens fortsatta förhållningssätt till träning och hälsa genom livet, säger Rolf Carlson och fortsätter:
– Därför blir det sociala samspelet, mellan barnen och mellan barnen och ledarna, oerhört viktigt. Idrott och träning ska vara kul, och fortsätta vara kul, så som förälder kan det vara bra att veta vad föreningen och laget barnet är delaktig inom har för målbild när det gäller prestationskrav och uttagning inför match till exempel, säger han.
Rolf Carlson tipsar om att prata med idrottsföreningen som barnet tillhör och be om att få deras policydokument, som är lite som idrottens läroplan. Prata även med ledare och tränare för att få en bättre bild av vad som förväntas av dig som förälder och ditt barn. Fråga till exempel vad som händer om barnet missar en träning, får han eller hon fortfarande vara med i helgens match till exempel.
Rolf Carlson berättar att höga prestationskrav när barnen är små ofta är anledningen till att de slutar idrotta tidigt. Han menar att det är viktigt som förälder att se till sitt barns eget bästa och hur de är som individer. Rolf tror bland annat att barn gynnas mer av att testa olika idrotter än att specialisera sig tidigt.
– Att tidig specialisering skulle vara vägen till framgång är en myt. Barn som koncentrerar sig på en idrott väldigt tidigt når nästan aldrig den framgång som barn som gör det sent. Det är snarare så att det är de som väntar med specialiseringen som har störst chans att bli idrottsstjärnor, säger Rolf Carlsson.
Hur viktigt är den organiserade träningen idag?
– Den är jätteviktig. Allt färre barn aktiverar sig spontant, genom att bara gå ut och sparka boll till exempel. Det kan ge en försämrad utveckling av finmotoriken som på många sätt är viktig även när man inte är fysiskt aktiv, säger Rolf Carson.
FAKTA
Tips när det är dags för idrott
– Vad gör barnens kamrater på fritiden? Det sociala samspelet och kompisarna är en viktig del av hur kul och positiv träningen upplevs. Idrott ska vara kul.
– Välj en förening med flera idrotter inom samma klubb. Då kan det vara lättare att kombinera flera idrotter i unga år. Det kan även vara enklare att träna efter säsong, till exempel ishockey på vintern och fotboll på sommaren.
– Läs föreningens policydokument för att se vad föreningen förväntar sig av dig som förälder och ditt barn.
– Prata med lagets tränare för att se hur man ser på prestation, delaktighet, matchuttagningar med mera. För att vara förberedd.
– Låt ditt barn testa sig fram till en idrott som passar just henne eller honom. Testa olika aktiviteter hemma eller kolla med din kommun vad som finns i ert närområde.
Källa Rolf Carlson.
Här kan ditt barn testa olika aktiviteter
Är du osäker på vilka föreningar som finns på din ort. Kontakta kommunen eller leta dig fram på Riksidrotts förbundets hemsida, rf.se. Andra alternativ kan vara:
-Knatteskuttet
-Bamsegympa
-Friskis och svettis, Röris och mini-röris
-Sats kids
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd i Ipsos telefonrekryterade webbpaneler som är riksrepresentativa avseende kön, ålder och region. 1000 föräldrar med barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år har besvarat enkäten som är sammanställd i samarbete med Riksidrottsförbundet.