Nystarta karriären efter föräldraledigheten
När Familjelivsmedlemmen Maria Eriksson var mammaledig med dottern Mathilda, 1,5 år, så började hon känna olust för att gå tillbaka till sin arbetsgivare som inte visade något förståelse för föräldraledighet.
– Jag hade en 75-procentstjänst och blev meddelad under föräldraledigheten att den skulle reduceras till halvtid. Dessutom hörde jag inte ett ljud under året som jag var hemma. Jag fick ingen lönerevision, ingen julklapp och blev inte ens medbjuden till julmiddagen. Det kändes sådär, säger hon.
Ända vägen ut var att försöka få ett nytt jobb, även om hon tyckte att det kändes hopplöst.
– Vem vill ha en 28-årig tjej med ett barn, som kommer att vabba och sannolikt försöka bli med barn snart igen? Jag hade alla minus mot mig, tänkte Maria.
Men snart stod hon där med två företag som ville anställa henne! Idag har hon ett heltidsjobb som hon stormtrivs med, med högre lön, bra förmåner och en stöttande arbetsgivare som dessutom betalar tio procent i föräldralön till föräldralediga med barn under ett år.
Redan på anställningsintervjun fick hon veta att det var helt okej att vabba och vara föräldraledig. Maria gick från intervjun helt chockad. I hennes öron så lät det för bra för att vara sant.
– Men det var inte bara tomma ord. Jag har aldrig hört ens en liten suck när jag behöver vabba, säger Maria.
Tips för en bra jobbstart
–Håll kontakt med jobbet under föräldraledigheten.
–Smygstarta i tid och var med på något möte, gå på after work, läs facktidningar och häng med på vad som händer i din bransch.
–Jobba deltid första månaden, om du vill och har möjlighet.
–Planera med din partner hur ni ska lägga upp vardagen och om någon av er ska vara föräldralediga på deltid.
–Boka in ett samtal med din arbetsgivare en månad före starten där ni kan diskutera ansvarsområden, arbetstider, övertid osv.
–Pendlar du, så se om det finns möjlighet att jobba hemifrån ibland för att lösa vardagspusslet.
–Skaffa dig kunskap om dina rättigheter. Framför allt mindre företag kanske inte vet vad som gäller.
–Starta igång genom att kompetensutveckla dig inom något som känns roligt och ger energi.
–Köp en ny kostym eller gå till frisören. Det ger känsla av nystart!
Källor: Gunilla Bäcklund och Nina Jansdotter
Den positiva och generösa stämningen gör att hon generellt mår bättre och är gladare idag.
– Jag fick helt klart en nystart och trivs jättebra på jobbet! säger Maria.
Nina Jansdotter är karriärcoach och känner igen Marias berättelse. Många som hon coachar har blivit mer sanna mot sig själva när de har fått barn. Då blir det viktigare att inte bara vara förälder, utan även ha ett jobb att trivas med, som kan ge både stimulans och trygghet.
Det finns dessutom yrkesmässiga fördelar med föräldraskap. De flesta nyblivna föräldrar får en ny styrka i sig själv och många börjar också se en mening med att jobba när de får någon annan att försörja. Dessutom utvecklar föräldrar en rad nya talanger: de får bättre simultankapacitet, kortare startsträcka, lär sig prioritera, organisera och strukturera, något som arbetsgivare som anställer småbarnsföräldrar kan se fram emot att få ta del av.
När jobbstarten närmar sig, så är det bra att trappa upp kontakten med chefen och kollegor för att få lite jobbkänsla, menar Nina Jansdotter, framför allt om du helt har gått in i bebisbubblan. Känns det motigt? Då är du inte ensam. Det är vanligt att känna lite småångest inför jobbstarten och många behöver jobba ett tag innan lusten kommer tillbaka. Livet småbarn är tufft och det tar lite tid att lära sig pussla ihop vardagen, men snart är du på banan igen.
Känner du däremot ett starkt motstånd, så måste du lyssna på de känslorna. Prata med din chef om att byta tjänst internt eller minska på någon arbetsuppgift. Känns det tufft att ta upp, så ring din fackförening för råd och stöd inför samtalet. De kan också berätta om dina rättigheter. Kolla även med Försäkringskassan vad som gäller angående föräldrapenning. Att vara påläst ger styrka.
Har du en arbetsgivare som bryter mot dina rättigheter, så kontakta ditt fackliga ombud som kan hjälpa till och förhandla för dig. Föräldralediga får enligt lag inte missgynnas, utan har samma rätt till löneutveckling, utbildning och befordran. Föräldraledighet eller graviditet får inte heller vara grund till varsel. Trots att föräldraledighetslagen är tydlig, så bryter många arbetsgivare mot den.
– I en undersökning som vi gjorde svarade en fjärdel av kvinnorna att de inte hade fått samma löneutveckling som sina kollegor, i samband med föräldraledighet, säger Gunilla Bäcklund, central ombudsman på fackförbundet Unionen.
Så ta reda på dina rättigheter, gör hjärnan jobbklar och planera för starten tillsammans med din partner och arbetsgivare i god tid, så har du alla förutsättningar för en smidig jobbstart. Vem vet, det kanske även blir en nystart på din karriär!