Extra tillskott onödigt för barn
På apoteken finns en rad olika kosttillskott för barn. Ofta har de en utsida som är svår att motstå för barnet och en insida som tilltalar föräldern, som bara vill ge sitt barn det bästa. En Familjelivspappa förklarar:
– Jag vill att mitt barn ska få de bästa förutsättningarna, så därför har jag börjat botanisera bland barnvitaminer och omega 3-preparat. Jag är medveten om att barn som äter en normal kost inte behöver tillskott, men jag har ingen aning om vad och hur mycket mitt barn äter på dagis. Dessutom är måltiderna på vardagarna ofta halvfabrikat, berättar han.
Många föräldrar känner igen sig. Multivitamintabletter kan kännas som en bra lösning när man vill ta det säkra före det osäkra. Att vitaminer är viktiga är något som alla har hört sedan barnsben. Men med tillskott kan det säkra bli – ja just – osäkert.
– Tyvärr finns de här tabletterna. Jag rekommenderar inte att man ger dem till sina barn utan att först ha rådfrågat sin BVC-sköterska, säger Familjeliv.se:s barndietist Carolina Åkerblom.
Halterna är så koncentrerade i tillskotten att de lätt kan överdoseras till en skadlig mängd, förklarar hon. Livsmedelsverket rekommenderar endast ett enda tillskott till alla barn: D-droppar till barn under två år.
För att skapa de bästa förutsättningarna så ska du ge ditt barn en varierad kost, jämnt över dagen. Stoppa i er något från matcirkelns alla grupper varje dag. Det är lätt att göra om ni, utöver frukost och mellanmål, äter två lagade mål mat. Svårare än så är det inte att äta näringssmart. Risken att överdosera vitaminer via maten är näst intill omöjlig, för så mycket orkar ingen äta.
I Sverige är det mycket ovanligt att friska barn som äter en normal kost inte får i sig alla näringsämnen, även om kosten inte är ett skolboksexempel varje dag. Ser man till en hel veckas kost så har i stort sett alla fått i sig allt som kroppen behöver, förklarar Agneta Hörnell, dietist och professor i kostvetenskap vid Umeå universitet, som forskar på kost och hälsa hos barn.
– Kosttillskott är alltså helt onödiga för de allra flesta. Det finns heller inga studier på hur barn påverkas av dem, förklarar Agneta Hörnell, så därför är det direkt olämpligt att ge friska barn dessa.
De viktigaste råden för en näringsrik barnkost:
Om barnet vägrar grönsaker och frukt:
De brukar gillar någon sort. Väck barnets nyfikenhet genom att låta dem vara med och skala och riva. Ge dem deras favoriter. Smussla ner grönsaker i såsen eller grytan. Testa att lägga bär i gröten, göra fruktsallad eller -spett.
Om barnet inte vill äta fisk:
Prova olika sorter och tillagningssätt. De bra fettsyrorna, såsom Omega 3, finns även i rapsolja och D-vitamin finns också i berikade mejeriprodukter.
Om ditt barn äter mycket hel- och halvfabrikat: Använda jodberikat salt i matlagningen, dock i små mängder. Industritillverkad mat innehåller mycket salt, men oftast salt utan jod, eftersom det är billigare.
Barn behöver kalcium. En lagom dagsdos får de av en halv liter lätta mjölkprodukter.
Laga järnrik mat för blodets syreupptagningsförmåga. Järn finns i till exempel kött, blodmat, leverpastej, bönor, linser eller tofu.
Källor: Carolina Åkerblom, dietist och Agneta Hörnell, professor i kostvetenskap
Barn, med sina små kroppar, är extra känsliga och även en lite för hög dos kan bli skadlig om den pågår under lång tid, framför allt av de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K, som lagras i kroppen.
Vem har inte tagit en C-vitamintablett i förkylningstider? Det är ingen fara, för vattenlöslig vitamin kissas ut! Men tror du att den kan göra att du slipper smittas, så kommer du att bli besviken.
– Det finns inga starka vetenskapliga belägg för att stora doser C-vitamin skulle förhindra infektioner, säger Agneta Hörnell.
Ett tillskott du kan ta utan rädsla för bieffekter är probiotika, naturliga tarmbakterier, som till exempel tillsätts i vissa mejeriprodukter.
Carolina Åkerblom hänvisar till en israelisk studie som visar att barn som fick probiotika i form av bakterien laktobacillus Ruteri inte hade lika hög sjukfrånvaro i förskolan som de som inte fick ett tillskott.
– Probiotika är något naturligt som människan har känt till sedan urminnes tider. Det pågår studier och det finns inget som talar för negativa effekter på friska personer, men inte heller ännu på positiva, säger Agneta Hörnell.
Men, som alltid när det gäller våra minsta individer, så är det vanskligt att gå ut med generella riktlinjer.
– Det finns ingen tillräcklig grund för att kunna rekommendera probiotika till barn, även om de inte innehåller några konstigheter, menar Agneta Hörnell.
Det alla verkar vara överens om är att vitaminer och mineralämnen är livsnödvändiga, men inget vi behöver fundera över så länge vi äter en normal blandkost.