Vett & etikett för barnfamiljen

– Jag och min syster sitter på en restaurang och bredvid oss sitter en mamma och ammar sitt barn. Rätt som det är så lägger hon ner bebisen och byter indiskret en bajsblöja vid bordet. Jag kom av mig helt, blev paff och förundrad. Gör man så? frågar sig en anonym medlem i forumet på Familjeliv.se.

I forumet på Familjeliv.se diskuteras mycket och livligt hur man ska bete sig med och uppfostra sina barn. Åsikterna brukar skilja sig, men här är de allra flesta överens: att byta bajsblöjor vid matbordet är inte okej.

– Man byter inte bajsblöja där folk sitter och äter. Inte under några omständigheter. Det är äckligt och ohygieniskt. Andra gäster har betalat för att få äta sin mat i lugn och ro och ska inte behöva stå ut med blöjbyten i sin närhet, skriver en annan mamma i forumet.

Även folkvettsexperten Magdalena Ribbing håller med. Hon berättar att många föräldrar försvarar sitt blöjbyte med att toaletterna är smutsiga, men det är ingen ursäkt.

Magdalena Ribbings ”nej, tack” och ”ja, tack”

Nej, tack:

•Amma offentligt.
•Byta blöja på kafébordet
•Gå i bredd med barnvagnarna på den trånga trottoaren
•Kissa utomhus (undantaget om du är långt ute i skogen)
•Prata i mobil medan barnet sitter och skriker i vagnen
•Uppmana eller tvinga barnet att krama vuxna.
•Lära barnet att niga eller buga. ”Det visar underdånighet.”
•Ta med barn på fester där alkohol bjuds.
•Ta med barn på bröllop, om det inte står specifikt i inbjudan att de är välkomna.
•Ta med barnen på konserter där de förväntas kunna sitta tysta.
•Tillrättavisa andra vuxna som råkar svära inför dina barn.

Ja, tack:

•Vänligt tillrättavisa barn som är gäster hos dig.
•Lära ditt barn att ta i hand och se personen den hälsar på i ögonen. ”Det har de nytta av i framtiden.”
•Säga till föräldrar som har barn som stör på kaféet.
•Ta med barn på restauranger där barn är välkomna.
•Be om en trasa och torka upp om barnet sölar ner golvet eller stolen på kaféet.

– Man kan dock byta en blöja på en parkbänk om inte andra sitter intill. Om det man gör inte stör någon annan, så kan man göra nästan vadsomhelst, menar hon.

För det är stor skillnad mellan hemmet och det offentliga rummet. I ditt eget hem gör du som du vill, så länge det inte går ut över någon annan, tycker Magdalena Ribbing.

Vett och etikett för småbarnsfamiljer är ett hett ämne som ständigt skapar nya diskussionsämnen. Inte undra på, för när du blir förälder så öppnar sig en hel värld av nya sociala regler, som du aldrig tidigare ens har behövt fundera över. Nu förväntas du hålla dig till dem. De allra flesta vill ju göra rätt, men vet inte alltid hur.

Hur ska man till exempel göra med amning på stan? Är det okej att amma på ett kafé? På Familjeliv.se tycker de allra flesta att amning är något naturligt som man inte behöver gömma sig för att göra.

– Jag ammade när mina barn visade att de behövde oavsett var vi var. Jag tycker det ser fint ut när en mamma ammar sitt barn och har inga som helst problem med offentlig amning, tycker medlemmen Malin.

Så vad gäller, om man frågar folkvettsexperten?
– På ett kafé eller en restaurang där man är tätt inpå andra människor så ska man undvika amning. Amning är inte en förväntad handling på matställen och andra människor har rätt att dricka sitt kaffe i lugn och ro, säger Magdalena Ribbing.

Men snart är amningsperioden över och då kommer nya frågeställningar, såsom hur du ska hantera dina småbarn på kaféer. Är småbarn som springer runt och låter på kaféer irriterande? Eller kanske faktiskt ett skönt inslag?

Det är din skyldighet att se till att ditt barn inte stör, menar Magdalena Ribbing som berättar att hon gärna säger något vänligt till obekanta barn, men det är inte alla gånger som det passar. Man kanske är mitt uppe i en allvarlig konversation med en person. Då är det inte så roligt att bli avbruten av en treåring som frågar vad man heter och varför man äter den där äckliga salladen. Därför kan inte föräldrar låta sina barn springa runt hur som helst. Föräldrar har en absolut skyldighet att se efter sitt barn, menar Magdalena Ribbing.

Det är främst är för barnets skull som det är bättre att välja ett barnvänligt ställe, betonar hon.

– Det är helt vansinnigt att ta med en treåring på en fin krog och låta barnet sitta och kasta mat. Jag tycker inte att ett barn har rätt att förstöra andras matro och förväntade lugn. Föräldrar bör inse att det är synd om ett barn som inte är välkommet. Barnet har känslotentakler och förstår det. Vad gör det med ett barns självkänsla? Det är föräldrarnas ansvar att visa sitt barn den hänsynen, så att barnet slipper känna sig som ett störningsmoment, säger hon.

På jobbet gäller samma regler som på kaféet, förklarar Magdalena Ribbing, som precis håller på att skriva färdigt en bok i ämnet, Etikett på jobbet. På en bra arbetsplats så ska det finnas en förståelse för att du kan behöva ta med dig ditt barn. Det är din skyldighet att se till att barnet inte stör kollegorna.

Det finns situationer när vi bara önskar att de kunde göra som det förväntas av dem och vara nöjda, såsom på bjudmiddagar. De flesta föräldrar kan nog känna igen sig i hur man lirkar och ber, men inte en enda matbit går ner. Vad ska man göra då?

– Du vet om du har ett barn som är misstänksamt mot mat. Se till att barnet har ätit innan ni går hemifrån. Bråka inte med barnet, utan ta med något som barnet kan tugga på under middagen, såsom kex eller bananer. Låt bli att tro att poängen med bjudningen är att barnet ska mättas, säger Magdalena Ribbing.

Från matbordet till gatan: hur ska man bete sig med barnvagnar på trottoaren?

– Jag får många mejl från folk som klagar på att de får gå ut i gatan för att komma förbi när folk går med barnvagnar i bredd. Man får gå i gåsmarsch med vagnarna där det är trångt, säger Magdalena Ribbing.

De flesta på Familjeliv.se håller med, men tycker att man måste få ta lite plats med barnvagn. Men man ska, liksom alla andra, visa hänsyn.

– Jag tycker precis lika illa om barnvagnsförare som inte ser sig om, som jag tycker illa om vuxna som inte har tid att vänta på att man ska hinna flytta sin vagn, utan nästan klättrar över den. Inte heller har folk vett att säga "Ursäkta, kan du flytta din vagn lite. Jag kommer inte förbi", skriver en mamma på Familjeliv.se.

När det gäller artighet, ska man lära sitt barn det och i så fall hur?

– Jag tycker ungarna beter sig ungefär som man själv gör. Vi brukar tacka varandra för saker, ursäkta oss och säga ”kan jag be att få”. Vi brukar förklara att man blir glad när någon gör något snällt mot en och det har resulterat i en artig och väldigt rar treåring, svarar en medlem i forumet.

Att lära sitt barn att tacka är viktigt för de flesta. Sedan står man där på födelsedagen och önskar att barnet kunde tacka för presenten. Men den lilla munnen förblir stängd och vägrar att säga det magiska ordet. Hur ska man hantera det?

– Jag har frågat om min dotter kan säga tack. Har hon inte gjort det så har jag tackat åt henne. Det kommer successivt att hon lär sig. Barn ser ju hur andra gör. Jag tycker inte om när folk tvingar barn att vara artiga innan de själva har fattat poängen med det, skriver en mamma.

Att tala för ditt barn kan alltså vara ett alternativ, men ibland kan du även behöva tala för andra föräldrar, om du har barn som gäster hemma.

– Då har du rätt att tillrättavisa dem, oavsett om föräldrarna är med eller inte. Bäst är förstås om de egna föräldrarna tar hand om uppfostran. Men gör de inte det, så måste man gripa in. Säg ”här gör vi inte så” på ett vänligt sätt, föreslår Magdalena Ribbing.

Så i en given situation, försök att se på dig själv utifrån. Vad skulle du tycka om någon annan gjorde som du gör nu? Skulle det vara okej? Gör så då! Gå på din magkänsla, så blir det ofta bra – tillräckligt bra.

stats