Så får du ut mest av öppna förskolan


Öppna förskolan kan vara en oas för barnen men en plåga för föräldern – eller tvärtom. De flesta som är föräldralediga besöker en öppen förskola någon gång, vissa blir regelbundna gäster, medan andra kommer en gång och aldrig mer. Joakim Arhammar trodde inte själv att han skulle bli frälst av ”öppnis”, men nu är han en stammis tillsammans med 13-månader gamla Loa.
- Jag trodde inte att det var något för mig. Jag tänkte att jag skulle ordna egna utflykter och lekträffar med andra barn och föräldrar. På öppna förskolan pratar man väl bara om väder och bajs tänkte jag, berättar Joakim Arhammar, som är medlem på familjesajten Familjeliv.se.

Men redan efter ett par besök så vände det. Han märkte att föräldrarna delade med sig av tips och råd om allt från barnmat till sömn och att barnen lärde sig nya färdigheter av varandra. Dessutom var det en skön avlastning att kunna låta Loa röja runt och leka i en anpassad miljö, Joakim hann till och med dricka en kopp kaffe emellanåt. Men ganska snart blev det lite enahanda att gå till samma öppna förskola flera gånger i veckan och Joakim kom på idén att testa olika ställen och betygsätta dem på sin blogg. Eftersom han bor i Stockholms kommun, där det finns cirka 50 öppna förskolor, så har han några att välja på. Han bestämde sig för att jämföra lokalen, leksakerna, personalen, öppettiderna och fikautbudet. Ganska snart märkte han vad som gjorde en öppen förskola till succé bland både barn och vuxna.
- Lokalen är jätteviktig. Bäst är det när det finns grindar mellan alla rum och det är lätt att få överblick över var barnet befinner sig. Helst ska det inte finnas några farliga möbler som de kan skada sig på.
- Det är också viktigt att leksakerna är hyfsat fräscha och att de tvättas eller diskas regelbundet, tycker Joakim Arhammar.
Extra pluspoäng får öppna förskolor där personalen bemödat sig lite extra med leksakerna och kanske byggt egna eller sett till att det finns flera exemplar av populära leksaker.
- Jag är otroligt imponerad av personalen på alla ställen jag besökt. Det märks att de tycker om att arbeta med barn. Det är otroligt viktigt att känna sig välkommen, särskilt som ny förälder, att de kommer fram och hälsar och visar runt.

Om det är något som Joakim skulle vilja förbättra så är det öppettiderna. Många öppna förskolor har bara öppet på förmiddagarna och kanske bara vissa dagar. Joakim Arhammar skulle önska sig längre öppettider, gärna alla vardagar.
Och så var det det här med fikat.
- Öppna förskolan kallas ju ibland för ”vuxendagis” och klart att det är trevligt om det finns kaffe. Men jag tycker också att det är bra om man kan köpa frukt, barnmat och smörgås. Sen är det klart att hembakt kaffebröd alltid är godast!
Joakims bästa råd till föräldrar som inte varit så mycket på öppna förskolan är att ta det lite lugnt i början och låta barnet vänja sig vid lokalen. Låt barnet välja om det vill springa iväg och leka direkt eller om det kanske vill mysa lite med mamma eller pappa först.
- Bli stammis på ett ställe! Då lär ni känna andra föräldrar och barn och man kan hjälpas åt att hålla koll på barnen. Men det är en myt att man måste sitta och snacka, jag sitter ofta för mig själv också, berättar Joakim Arhammar.

Så blir du en bra öppnis-förälder

-Ta inte dit hostande eller sjuka barn. Ingen vill riskera att smittas.
-Lyft inte i andras barn utan tillåtelse
-Ta besöket i barnets takt.
-Låt barnet leka och upptäcka själv – under översyn.
-Prova olika öppna förskolor om du har möjlighet, men bli gärna stammis på ett ställe.

stats