Facebookvett för föräldrar
Har du också hört mardrömshistorier om barn som lägger ut allt för privata eller rentav vågade bilder på sig själv på Facebook? Eller kanske berättar vitt och brett om familjens kommande semesterresa med följd att familjen kommit hem till ett länsat hus?
På familjesajten Familjeliv.se diskuteras ständigt frågan om när barn är redo för ett liv på Internet. En mamma tycker att Facebook är ett smart sätt att låta sin 13-årige son hålla kontakten med den delen av familjen som inte bor nära.
- Jag tycker att det är ett bra sätt för honom att kunna umgås med sin mormor och sina morbröder, skriver signaturen Carro W i Familjeliv.se:s forum. En annan Familjelivsmamma ser Facebook som ett sätt att få inblick i sin dotters liv.
– Min dotter fick ett Facebook-konto när hon var tolv år. Självklart så är vi vänner där. Via Facebook kan jag ha koll på vad som händer i barnens och deras vänners liv där, skriver hon i Familjelivs forum.
Men det är inte helt okontroversiellt att låta yngre barn bli medlemmar på Facebook som har en åldersgräns på 13 år. Johnny Lindqvist är organisationen Surfa lugnt:s expert på digital kommunikation och föreläser om barn och nätet. När tycker han att barn är stora nog att få vara på Facebook?
– Ett enkelt svar hade varit 13 år, eftersom den åldersgränsen finns, men jag tycker att det är individuellt. En del barn är så pass mogna att de säkert hade kunnat ha Facebook redan när de var tio år. Andra är inte mogna ens när de är 13 år, menar han. Hans råd är istället att prata med ditt barn och ställa dig själv frågan om barnet är tillräckligt moget att befinna sig i ett rum med 700 miljoner andra, tipsar han.
Det kan tyckas vara en bra idé att låta sitt barn få ett Facebook-konto innan det har fyllt 13 år, så att man lättare kan vara delaktig och få möjlighet att visa barnet hur man ska bete sig på sajten. Det är inget som Johnny Lindqvist förespråkar.
– Facebook är vuxet till sitt uttryck och barnet kanske inte ens får något utbyte av det. Då finns andra sajter som är bättre för yngre, säger han. Han tycker att du ska börja prata med ditt barn om nätets spelregler redan i åtta-nioårsåldern när barnet börjar intressera sig för sociala medier.
– Ha en diskussion om bilder tidigt i barnets digitala utveckling. Berätta att du vill att ditt barn kollar av med dig först om det är okej att lägga ut en viss bild på nätet. Det är lättare att ta den här diskussionen när barnet är åtta än när det är 15 år, säger Johnny Lindqvist. Han tycker att det är självklart att barn ska få lägga ut bilder på sig själva på nätet. Det är ett sätt för unga att kommunicera och visa vem de är. Men det ska vara bilder som de kan stå för, förtydligar han.
För att kunna lära sina barn ett vettigt beteende på nätet, så är det viktigt att vi vuxna också funderar på hur vi använder sociala medier och vad vi delar med oss av.
– Det finns väldigt bra säkerhetsinställningar så att du kan styra vem som ser vad på till exempel Facebook. Det gäller att lära sig dem. Nätet är en plats där barnen ofta har ett stort försprång på sina föräldrar, men när Facebook kom så var de vuxna där före de unga, berättar Johnny Lindqvist.
– Tyvärr är vuxna oftast ganska dåliga på att lära sig säkerhetsinställningarna. När barnen märker det, så tar de efter sina förebilder – oss vuxna. Vuxenvärlden måste bli bättre på att använda säkerhetsinställningarna, säger han och betonar att det är viktigt när man använder kraftfulla sociala medier.
Prata med ditt barn om inställningarna i termer som ”alla behöver kanske inte veta var vi bor eller se våra semesterbilder” och låt ditt barn eller ungdom fundera över vad det innebär. Då får ni en mer positiv dialog än om du går in och förbjuder och drar gränser för vilka personer som ska få ta del av vad.
– Om barnet inte förstår varför alla inte ska få veta allt om ens privatliv, eller delar med sig om information om andra människors privatliv, så kanske det inte är läge att befinna sig på något så stort som Facebook, funderar Johnny Lindqvist.
Bör jag vara vän med mitt barn på Facebook?
– Om barnet vill det. Antingen reagerar ditt barn med att bli glad och vilja ha dig som vän, vilket är det bästa. Annars får det panik och lär sig sina säkerhetsinställningar, vilket ju också är positivt, säger Johnny Lindqvist. Unga behöver dock få guidning i vilka regler som gäller på nätet. Det är bra om du kan få lite insyn om ditt barn använder sociala medier.
– Förhåll dig till ditt barns nätkonto som du förhåller dig till dess dagbok eller fritidsgård: du vet var den ligger, men du går inte dit och snokar varje kväll, tycker Johnny Lindqvist. Som förälder vet du säkert redan om du har ett barn som du behöver ha lite extra koll på.
– I nästan samtliga fall där barn råkar illa ut på nätet, så handlar det barn som hamnar i trubbel i verkliga livet också. Titta på ditt barn hur det beter sig i sociala sammanhang, säger Johnny Lindqvist.
Insyn, ja, men Johnny Lindqvist tycker inte att du är skyldig att finnas på Facebook bara för att ditt barn finns där. Men du är skyldig att förstå hur det fungerar och hur det ser ut. Be ditt barn eller en kompis om en guidad tur istället om du inte själv vill vara medlem. För att kunna guida ditt barn är det också viktigt att du vet vad som är ett bra beteende på sociala medier.
– Man får inte kränka någon i ord eller på bild och man får inte försätta andra i en situation som de inte har bett om. Man kan inte förutsätta att andra människor vill att allt ska hamna på nätet. Prata istället om dig själv och lägg ut foton på dig själv, inte på andra, säger Johnny Lindqvist.
Han tycker också att man ska vara försiktig med att berätta om hur man mår, var man ska åka på semester och var man bor för de kanske hundratals kontakter som man har på Facebook.
Det är också något som vi vuxna behöver tänka på, menar han, eftersom det kan öppna för andra saker. Om du till exempel berättar öppet på nätet om din nya, dyra tv eller när du ska vara borta på semester, så skulle det till exempel kunna leda till bostadsinbrott.
– Man måste ta eget ansvar för vilka man släpper in i sitt nätverk, för det är du själv som ger tillgång till informationen. Ställ dig frågan ”behöver alla veta det här”? Det kanske finns ett bihang på 300-400 personer som inte är dina vänner, men som kan se vad du lägger ut, så – än en gång – kontrollera dina säkerhetsinställningar, uppmanar Johnny Lindqvist.
Hur länge ska barn få sitta vid datorn?
– Om det går ut över skolarbetet eller tid med familjen, så har det gått för långt. Man måste komma ihåg att tid vid datorn ersätter andra aktiviteter, som att prata i telefon eller titta på tv, säger Johnny Lindqvist och förklarar att det ofta är de vuxnas fördomar om vad som är rätt eller fel aktiviteter som skiner igenom.
– Det är till exempel vår värdering att det är bättre att ses och ta en fika än att chatta med sin kompis, inte de ungas, avslutar han.