Så undviker du att bli din mamma

Men med rätt förhållningssätt så kan du se med blidare ögon på din mamma och uppskatta de bra egenskaper som hon har gett dig. Karin har alltid varit duktig. I skolan hade hon bra betyg och de rätta vännerna. Direkt efter gymnasiet började hon studera till civilekonom. Det ledde till att hon idag har ett bra jobb med goda karriärmöjligheter på ett av de internationella revisionsbolagen.

– Ibland undrar jag om mitt liv hade sett annorlunda ut om jag hade gått min egen väg från början. Om jag till exempel hade satt ner foten redan i högstadiet och valt konst- och formgivning, som jag så gärna ville, istället för franska, säger hon. Under hela sin uppväxt kände Karin föräldrarnas höga krav och stora förväntningar. Idag tror hon att hon sökte bekräftelse, från framför allt sin mamma, genom att prestera på topp och göra de ”rätta” valen.

– För några år sedan läste jag om något som kallas prestationsbaserad självkänsla. Det innebär att du känner dig värdefull som person först när du presterar något bra, inte egentligen för den du är. Jag kände igen mig direkt, berättar hon. När Karin blev gravid bestämde hon sig för en sak: Hon skulle inte ställa för höga krav på sina barn, utan de skulle få göra sina egna val i livet.

Idag är hon mamma till Maja, fem år, och Axel, tre år. Hon tänker ofta på hur hon ställer krav, framför allt på sin dotter.

Fem tips för att bli vuxen – på riktigt

•Gå din egen väg – lugnt och stabilt.
•Låt dig påverkas ibland, ibland inte.
•Värdera dina egna bedömningar.
•Känn vad du själv vill och tycker.
•Respektera din mamma som vilken oberoende vuxen som helst – och kräv detsamma tillbaka.

– Maja har lätt att lära och är lite lillgammal. Ibland kommer jag på mig själv med att ha väldigt höga förväntningar och krav på henne. Hon känns så stor. Men hon är ju faktiskt bara fem och då blir jag så besviken på mig själv, på att jag beter mig precis så som jag lovade mig själv att inte göra. Jag har blivit min mamma, utbrister Karin.

– Man blir aldrig sin mamma, men man får drag av sin mamma. Det är inte konstigt om vi präglas av våra föräldrar som vi växer upp med, säger Tommy Waad, psykoterapeut, som svarar på relationsfrågor på sajten Familjeliv.se.

Han förklarar att anledningen till att vi påverkas mycket av vår mamma är att det ofta är just hon som har stått oss allra närmast under vår uppväxt. Traditionellt sett så har kvinnorna tagit hand om barnen mer än männen, även om det håller på att ändras idag. Därför kan man inte säga att flickor påverkas av sina mammor och pojkar av sina pappor.

– Förr var inte papporna så närvarande, utan var någon som kom hem och höll lite ordning ibland, idag är papporna hemma mer. De är snälla, roliga och närvarande, säger Tommy Waad och menar att dagens pappor kommer att påverka dagens barn i högre grad och på ett mer nyanserat sätt.

De vuxna som har funnits nära dig under din uppväxt har påverkat den person som du är idag. Det kan också vara en morförälder eller en lärare som du såg upp till.

– Många barn försöker till och med efterlikna sin förebild, men under mognadsprocessen ska det successivt gå över, så att man går sin egen väg och blir vuxen, säger Tommy Waad.

Det går alltså inte att undvika att delvis bli som sin mamma, om det är henne du vuxit upp med. Däremot ska du inte bli din mamma och det undviker du genom att gå din egen väg, menar Tommy Waad.

– Föräldrarna måste låta sina barn bli vuxna och leva sina egna liv. Där har en del föräldrar lite att fundera över, förklarar Tommy Waad, men betonar att det dessutom är viktigt att du ser på din mamma som en annan oberoende vuxen.

– Är du emot allt som din mamma gör och säger, så är du inte frigjord. Det är som tonåringar som hävdar sitt oberoende genom att vara tvärsemot. Beter du dig så, så är du inte riktigt vuxen, säger han.

Han berättar att som vuxen så gör du som du själv tycker och utgår från dina egna värderingar. Då ser och uppskattar du de goda egenskaper som du har med dig från din uppväxt – och känner till de sämre.

Att vara medveten om sin mammas misstag är en sak, att undvika att upprepa dem en annan.

Vilket råd kan du ge till, till exempel Karin, som upptäcker att hon gör precis som sin mamma, trots att hon inte vill det?

– Om du är medveten om problemet, så har du kommit en lång väg och har alla möjligheter att göra något åt det. Nästa gång kanske du kan hindra dig och tänkta att ”så här ska inte jag göra”. Om du däremot inte har upptäckt att du upprepar ett negativt mönster, så är det inte bra, säger Tommy Waad.

Anledningen till varför du tänker att du inte vill bli som din mamma kan vara att du inte är riktigt frigjord och känner att din mamma fortfarande har inflytande över dina beslut och värderingar. Då har du också svårt att hålla distans och se objektivt på henne, menar Tommy Waad.

– Att gå sin egen väg som vuxen innebär att om din mamma har gjort något bra eller kommer med en bra synpunkt, så gör du som hon gör eller tycker. Om du inte håller med henne, så gör du på ditt sätt. Blir din mamma sur om du inte tar hennes ”goda råd”? Ja, då får hon väl bli det då! avslutar Tommy Waad.

stats