Barn som ljuger är intelligenta
Många föräldrar blir oroade när deras barn ljuger. Forskare från Toronto University lät 1200 barn mellan två och sjutton år genomgå ett test och resultatet visade att en hjärna som formulerar lögner är intelligent. Testet som forskarna utförde gick ut på att forskaren satte barnet på en stol och bad barnet att inte vända sig om och titta på en lila plastdinosaur som stod bakom barnets rygg. Därefter lämnade forskaren rummet i en minut. Barnet filmades under tiden. Nio av tio barn vände sig om för att titta på dinosauren. Men när de blev tillfrågade om de tjuvtittat nekade de flesta.
Oroa dig inte
Som förälder kan man bli oroad och ledsen när man kommer på sitt barn med att inte berätta sanningen. Margit Ekenbark som är barnpsykolog tycker dock att man kan sluta oroa sig om barnet är litet.
- Jag tycker inte att man ska bli oroad som förälder om barnet ljuger när det är litet. Man brukar säga att det är en övergångsperiod när barnet är mellan sex och tio år. Men efter barnet fyllt tio år tycker jag att man ska ta det mer allvarligt om barnet inte talar sanning och står för det den har gjort, säger Margit Ekenbark. Det bästa är om man kan få barnet att själv komma fram till att han eller hon inte talat sanning.
- När man kommer på ett litet barn med att ljuga ska man försöka visa förståelse för vad han har uttryckt och hjälpa honom att hitta sanningen. Man kan till exempel säga ”Du kanske lekte med din låtsaskompis, för du lekte väl inte med en riktig kompis?” På så vis kan barnet själv komma fram till vad som är sanning och vad som inte är det. Anklagar man barn med att det har ljugit skyddar det sig ofta genom att förneka och då förstärker man ju lögnen, berättar Margit Ekenbark.
Men det är inte enbart negativt med barn som ljuger. Doktor Kang Lee, en av forskarna bakom undersökningen vid Toronto University, berättar för tidningen Daily Mail att det krävs en komplex och intelligent hjärna för att barnen ska kunna formulera en lögn.
-Ofta är det barn med bättre kognitiv utveckling som ljuger eftersom de är bättre på att täcka upp eventuella spår om de gjort något som de vet är fel. Lögnen visar att barnet har en utvecklad hjärna. Att ljuga är lite som att jonglera eftersom man måste hålla igång flera processer i hjärnan på samma gång för att inte blanda ihop lögn och verklighet, säger Kang Lee till Daily Mail.