Hon har inte råd med utflykt
Johanna Nilsson är ett påhittat namn på en anonym mamma på familjesajten Familjeliv. Hon berättar i forumet att hon inte får ekonomin att gå ihop.
- I morse berättade förskolepersonalen att de ska på utflykt imorgon. De ska åka till stan och leka i parken och mata ankorna för att sedan gå och äta lunch och glass. Det kalaset kommer att kosta 50 kr per barn. Jag har två barn som ska med på utflykten och jag har inte 100 kronor över, säger hon i Familjelivs forum.
Johanna Nilsson är ensamstående med två barn och hon är inte ensam om att oroa sig för att inte få ekonomin att gå ihop. Nästan varannan ensamstående mamma oroar sig för sin ekonomi och sju av tio kan inte få fram 10 000 kronor till en plötslig utgift. Det visar Sverigemamman 2010, en undersökning från Familjeliv där 9 000 mammor fått svara på frågor om sitt vardagsliv.
Bodil Hallin är familjeekonom på Ikanobanken och ger ofta råd och tips om privatekonomi till privatpersoner. Hon har tidigare jobbat som kommunalbudgetrådgivare och hjälpt mammor i liknande situationer.
- Förskolor ska inte ta ut avgifter men i vissa fall kan de få ta ut små summor. Beloppsgränsen är 100 kronor för studiebesök och 300 för skolresa. Men för en ensamstående förälder med snäv ekonomi och med flera barn kan det bli ganska mycket pengar, säger Bodil Hallin.
Skillnaderna mellan hur mycket ensamstående mammor oroar sig för ekonomin jämfört med de mammor som lever som gifta eller sambo är stor. 15 procent av de mammor som är gifta eller sambo oroar sig över sin ekonomi. Bland ensamstående mammor är motsvarande siffra 47 procent. Det värsta för Johanna Nilsson är att hennes dåliga ekonomi går ut över barnen.
-Vi lever just nu på socialbidrag och har därför väldigt lite pengar över när alla fasta kostnader är betalda. Jag vill ju att barnen ska få följa med på utflykter, men pengarna finns inte. Jag var själv ett sådant barn som inte fick följa med för att mina föräldrar inte hade råd. Så vill jag inte att det ska bli för mina barn, berättar Johanna Nilson i forumet.
Familjeekonomen Bodil Hallin har mött många ensamstående mammor i liknande situationer och berättar att många känner sig mycket utsatta och att det är jobbigt när ekonomin inte går ihop. Hon tycker att man ska försöka be om hjälp.
- Mitt tips i första hand är att prata med barnets pappa. Om det inte är möjligt tycker jag att man ska prata med förskolan. Man känner sig ofta väldigt utsatt när man inte har råd så mitt tips är att ta upp det i ett allmänt perspektiv, för det kan ju faktiskt vara fler föräldrar som inte har råd, säger Bodil Hallin.