Skilj dig smart
Det är dags att gå skilda vägar. Så hur ska man skilja sig för att det ska bli så bra som möjligt för alla? Familjeliv.se frågade sin egen expert, parterapeut Gerd Elliot, om råd.
Gerd Elliot har lång erfarenhet av att hjälpa par som har det svårt i sina relationer. Och det är många; i Sverige skiljer sig runt 20 000 par varje år. Då har man inte räknat in dem som separerar från längre samboförhållanden.
Hon berättar att många försöker att lösa sina problem på egen hand, men känner att det bara går utför.
– De kanske inte är medvetna om vilka problem som de egentligen har i sitt förhållande eller så har de hamnat i ett negativt mönster som är svårt att ta sig ur på egen hand. Det gäller att söka hjälp i tid, innan det bli för sent att rädda relationen, säger Gerd Elliot.
Skilj dig smart – parterapeutens bästa tips
- Red ut varför det gick snett med din partner.
- Ge barnen en begriplig förklaring, anpassad efter ålder.
- Finns tillhands för barnen, så att de får tid att vänja sig. Om de får tid så kommer att må bra efter hand och då gör du det också.
- Bejaka och tillåt alla känslor att få komma fram. Det är svårt att separera och det är smart att inse det, för då kan man gå vidare. Att vara känslomässigt intelligent är en bra investering inför framtida relationer.
- Låt det ha sin gång. Tro inte att du ska kunna gå vidare snabbt med dina känslor.
Källa: Gerd Elliott, parterapeut
Många tror att de flesta par ger upp alldeles för lättvindigt, men Gerd Elliot är av en helt annan åsikt.
– Många par har försökt för länge, blivit deprimerade och nästan förlorat sig själva. Då är det bättre att separera och må bättre. Man måste ändå tänka på sig själv, säger hon.
Hur vet man när det är dags att ge upp?
– Jag får ofta den frågan, men den är jättesvår att besvara. Man får göra en prognos för relationen i framtiden, hur man vill ha det och hur man kommer att må, och utgå från den. Om man anklagar, sårar och har tappat respekten för varandra, bråkar mycket och inte känner någon attraktion eller glädje tillsammans, ja, då är det väldigt svårt att rädda relationen… Men jag tror ändå att man känner själv när det är dags att lämna, säger Gerd.
När ni väl har tagit beslutet att separera, så är första steget att acceptera att det kommer att göra ont. En separation innehåller alltid smärta. Det går inte att komma ifrån.
– Det bästa sättet att klara sig igenom separationen är att erkänna och uttrycka sina känslor. Ta dem på allvar, annars får du betala för det senare. Någon gång måste du bearbeta separationen, förklarar Gerd Elliot.
Även om det är svårt så måste ni prata ut om varför er relation inte fungerade och vilka svårigheter som ni hade. Om ni inte gör det, så kommer ni att gå omkring med obesvarade frågor. När ni går in i en ny relation och inte vet vad som gick snett i den förra, så kan frågetecknen dyka upp och en rädsla för att omedvetet göra samma fel igen.
– Lär dig av dina erfarenheter och rusa inte vidare utan att tänka. Har ni barn tillsammans så måste ni samarbeta kring dem. Risken är stor att en outredd konflikt går ut över barnen. Ni måste ha förtroende och tillit till varandra i det samarbetet, säger Gerd Elliot.
Många föräldrar tycker att det är smidigt att sköta barnets växelboende genom att den ene lämnar på förskolan och den andre hämtar, för då slipper föräldrarna ses. Gerd Elliot tycker tvärtom inte att det är en bra lösning i längden.
– Barn behöver föräldrar som kan samarbeta. Och träffas. Så det absolut smartaste är att bearbeta sin separation. Men det är också det svåraste, betonar hon.
Hur ska vi berätta för barnen? Det oroar sig många föräldrar för inför en separation.
Gerd Elliot betonar att barn behöver en begriplig förklaring. Om man konkretiserar och förklarar så förstår även väldigt små barn väldigt mycket.
– Berätta att pappa ska bo i ett annat hus, där barnet ska sova ibland och berätta att barnet ska träffa båda föräldrarna men att ni inte ska bo ihop. Barn i förskoleåldern har inte utvecklat sitt abstrakta tänkande och förstår inte begreppet ”Vi ska skiljas”, förklarar Gerd Elliot.
Hon berättar att det är oerhört viktigt att frågor och konflikter hålls utanför barnen. Det är även ett absolut nej att prata illa om den andra föräldern inför dem. Poängtera för barnet att separationen aldrig beror på dem utan att det är något i föräldrarnas relation som inte fungerar.
Finns till hands för dina barn, både fysiskt och känslomässigt. Visa också barnet att du är beredd att prata om separationen och svara på frågor. Hjälp dem att uttrycka vad de känner och tänker. Det kan ta tid innan frågorna kommer för det tar lång tid även för barnen att bearbeta vad som har hänt.
Att hålla ihop ett trasigt förhållande för barnens skull tycker inte Gerd Elliot är någon bra idé. Då är det bättre att ha föräldrar som är lyckliga.
– Om barnen i efterhand får reda på att föräldrarna levde tillsammans för deras skull, så kommer de att känna att de har fått ta ett väldigt stort ansvar som de inte har velat ha. De kan känna att de har hindrat föräldrarna i deras egen utveckling i livet. Det är ingen skön känsla, säger Gerd Elliot men poängterar att det sällan är så svart eller vitt.
– Det kanske finns mycket känslor kvar och en tro på att kärleken ska kunna väckas till liv eller utvecklas. Finns det hopp så finns det liv, säger hon.
Vad är knepen för ett långt och lyckligt förhållande?
– Relationen måste rymma du, jag och vi och alla tre måste få flexibilitet och möjligheter att utvecklas. Det är också viktigt att man känner att man blir tagen på allvar med sina frågor och funderingar, utan att bli avfärdad. Man ska kunna prata om allt, även det som är svårt, och då ska den andre kunna ta det utan att bli arg, gå därifrån eller ta det som kritik. Det kräver en känslomässig mognad. Att kunna lösa problem tillsammans, ha ett bra samarbetsklimat och kunna hantera en massa frågor som dyker upp hela tiden genom livet är viktigt, säger Gerd.
För att ha en bra relation är det också bra att kunna vara ärlig mot sig själv och stå på sina egna ben. Fundera över hur du vill ha det och berätta för din partner. Allt för många par håller på med gissningslekar. Var rak och tydlig istället.
– Det gäller att vara känslomässigt intelligent, avslutar Gerd Elliot.