Så blir du en bättre bonusförälder

I Sverige separerar varje år cirka 48 500 föräldrar som har barn i åldern noll till 17 år. Många hittar kärleken igen, blir en del av en annan familj eller bildar en ny. Någon i er nya familj, eller kanske båda, blir bonusförälder, en roll som inte är helt okomplicerad att plötsligt finna sig i. Ska du vara mamma till de nya barnen? Eller en nära vän?

–Vilken roll du ska ta beror mycket på barnets ålder. Ju yngre barn, desto mer får du ta en mammaroll, berättar Margit Ekenbark som är barnpsykolog och svarar på frågor på Sveriges största familjesajt, familjeliv.se.

Margit Ekenbark rekommenderar att allteftersom barnet blir äldre, så ska du mer och mer gå mot en roll som nära vuxen. Hon betonar att det är viktigt att du är medveten om vilken roll som du tar och agerar utifrån den.

– Med tonåringar blir det inte så lyckat att gå in och ta en mammaroll. Oavsett barnets ålder så tycker jag inte att man ska bli kompis med sitt bonusbarn, då smiter man ifrån ett ansvar, säger Margit Ekenbark.

Så får du relationen till bonusbarnen att fungera:


- Känn av situationen och anpassa dig till dina bonusbarns ålder och utvecklingsfas.
- Ha mycket tålamod!
- Gör saker själv med bonusbarnen så att du skapar en egen relation till dem.
- Bjud på dig själv.
- Var noga med att inte ta tid med deras biologiska förälder ifrån dem.
- Se också till att du får vara med i gemenskapen.
Källa: Barnpsykolog Margit Ekenbark

Barn behöver få vara i sin egen ålder fullt ut och ha en annan generation att referera till.

Familjeliv.se-medlemmen, som på sajten kallar sig ”Zarah81”, är bonusmamma till en sexårig tjej och har varit så i fem år. Flickan var så pass liten när de blev en familj att det var naturligt för ”Zarah81” att ta mer av en mammaroll.

– För mig hade det inte funkat att vara kompis med henne, utan jag tycker att hon ska respektera mig och de regler som vi har satt upp i vårt hem. Hon kallar mig även mamma ibland, när hon inte tänker sig för, säger ”Zarah81”.

Bonusmamman ”Ts Mamma” tror att det är viktigt att inte försöka ta någon förälders plats, utan se sig själv som ytterligare en vuxen för barnet att lita på. Margit Ekenbark håller med och säger att det gäller att vara lite finkänslig och läsa av situationen.

– Bonusmammor har kanske en benägenhet att gå in lite för mycket och bonuspappor lite för lite, menar Margit Ekenbark.

Det finns ofta ett väldigt tydligt konkurrensförhållande, framför allt i början av en ny relation. Då går mycket tid åt till vuxenrelationen och bonusmamman eller –pappan blir viktigast i världen för den biologiska föräldern. Barnet möter en konkurrens som det inte tidigare har stött på och det kan vara oerhört känsligt och smärtsamt.

Konkurrenssituationen väcker även starka känslor hos bonusföräldern. Margit Ekenbark tror att det är ganska vanligt att en förälder tvingas välja mellan sina barn och en ny kärleksrelation, eftersom den nya kärleken inte klarar av att axla ansvaret som det innebär att bli bonusförälder.

Medlemmen ”IShotMyMan” är bonusmamma till tre barn sedan tre år tillbaka. Hon säger att det är okej att vara svartsjuk ibland, men det ska aldrig gå ut över barnen. Då tycker hon att det är bättre att ta ett steg tillbaka när det känns jobbigt.

Finns det några konflikter som man bör undvika att ge sig in i som bonusförälder?

– Konflikter mellan de biologiska föräldrarna ska man undvika. Man ska heller aldrig prata illa om den andres ex-partner, säger Margit Ekenbark.

”IShotMyMan” är inne på samma spår.

– Jag håller mig ifrån konflikter mellan mamman och pappan. Jag har ingen lust att tjafsa med deras mamma. Jag brukar inte heller gå på föräldramöten eller utvecklingssamtal, säger hon.

Margit Ekenbark poängterar att bonusfamiljen befinner sig i en knepig situation. Kommunikationen är inte alls lika rak som i en traditionell familjesituation, eftersom det finns fler att ta hänsyn till, ex-partner, bonusmorföräldrar och ofta ”mina”, ”dina” och gemensamma barn.

Medlemmen ”Minli” berättar om sin familj med gemensamma barn och en åttaårig bonusdotter som hon har varit bonusmamma till i drygt fem år.

– Min relation till bonusdottern är tyvärr lite ansträngd. Den var bättre innan vi fick gemensamma barn. Jag var oftast den som tog initiativ till att göra något kul tillsammans som familj och jag tog även mycket ansvar för henne. När vårt första barn kom så drog hon sig tillbaka och ville bara vara med sin pappa. Naturligtvis är det även mitt fel att relationen inte har repat sig. Som nybliven mamma la jag mest energi på bebisen. Jag ångrar nu i efterhand att jag inte tog tag i problemet då eller förstod att det inte skulle fixa sig av sig självt, säger ”Minli” och berättar även att det är ansträngande att bonusdottern inte har samma regler att förhålla sig till hos sin mamma som i deras familj.

När många är inblandade i den nära relationen, så väcker det känslor. Det är tydligt i forumet på Familjeliv.se, där bonusföräldrar diskuterar flitigt om bland annat kärleken och den uteblivna kärleken till sina bonusbarn.

Margit Ekenbark förklarar det med att vi har en föreställning och önskan om att kärleken ska vara lika och samma för alla. Så fungerar det inte i verkligheten.

– Huvudsaken är att relationen känns bra. Alla tycker inte om alla, säger hon.

Vad kan en bonusförälder göra för att få en bra relation till sina bonusbarn?

– Gör saker själv med bonusbarnen, så att du skapar en egen relation till dem. Bjud på dig själv och din vuxenhet och visa vem du är. Ta inte saker ifrån dem, såsom tid med sin förälder, men se till att du också får vara med. Det motverkar konkurrenssituationen, menar Margit Ekenbark.

Hur er relation utvecklas beror på många faktorer, till exempel hur ni är som personer, men också på barnets ålder.

– Om du blir bonusmamma till en 13-årig kille och själv inte har erfarenhet av barn så är det en utmaning att umgås tillsammans bara ni två. Du kanske tänker att ”varför skulle han vilja vara med mig”? Försök hitta på något som inte är för töntigt. Någonstans så vill barn ha kontakt och tid med vuxna. Förstå att du är en viktig person och att det finns en möjlighet att skapa en bra relation. Den möjligheten ska du ta! säger Margit Ekenbark.

Vilka är dina tips till en nybliven bonusförälder?

– Ta det väldigt lugnt och känn av situationen. Barnet kommer bemöta dig med undran och skepticism. Små barn kanske skriker om du tar i dem. Betänk vilken ålder barnet har och var det är i sin utveckling, för det påverkar bemötandet. Tydliggör att du inte är en ny mamma eller pappa. Låt inte barnet helt bestämma takten, utan gå i en takt som passar dig själv också. Och ha mycket tålamod, tipsar Margit Ekenbark.

stats