Så lär du ditt barn att vara en bra kompis

Att ens barn är elakt mot sina kompisar och mobbar är en mardröm för många föräldrar. Enligt Åsa Carlsson på organisationen Friends, som jobbar förebyggande mot diskriminering, trakasserier och mobbning, gäller den gamla sanningen att barn framförallt gör som du själv gör och inte vad du säger allra bäst. Om du som vuxen själv agerar på ett bra sätt gentemot människorna i din omgivning, tar barnen, med andra ord, efter.

- Som förälder och vuxen i ett barns närhet har du möjlighet att påverka vad som sker.
Om du som vuxen säger eller gör saker som inte är schyssta så har du visat att det är okej att inte alltid vara schysst, säger Åsa Carlsson.

Att bli en bra kompis är något man kan träna på och prata om hemma. Enligt Åsa Carlsson är det viktigt att prata med sitt barn om hur man är när man är en bra kompis. Sen måste man som förälder markera vad som är rätt och fel att göra eller säga.

- Du som förälder eller vuxen i barnets närhet måste vara tydlig med att man inte får vara elak mot andra. Sen är det viktigt att förklara för barnet varför man inte får säga eller göra så, säger Åsa Carlsson.

Tips på hur ditt barn blir en bra kompis

• Du som vuxen är den viktigaste förebilden. Genom att du visar hur man är en bra kompis och hur du som vuxen pratar med andra vuxna eller med andra barn visar på hur det är vi är mot varandra.
• Prata med ditt barn om hur man är en bra kompis, och be ditt barn att själv fundera på hur man vill att en bra kompis ska vara
• Bygg upp en bra relation med ditt barn så att du får veta vad som händer. Prata med barnet om det som barnet vill prata om kan vara en början – om det är dataspel, så prata om dataspel.


En fråga som hon ibland får är hur man ska göra om man har ett barn som säger elaka saker om andra.

- Du som förälder eller vuxen i barnets närhet måste vara tydlig med att det inte är okej att säga elaka saker till andra personer. När saker sägs som inte är snälla så måste du som vuxen direkt säga att det är fel. Sen är det viktigt att förklara för barnet av vilken anledning man inte får säga så, säger Åsa Carlsson.

En annan vanlig fråga som dyker upp bland föräldrar handlar om barn som alltid ger med sig och aldrig säger nej till sina vänner.

Detta kan vara svårare att ändra på, menar Åsa Carlsson.

- Det är inte lätt att bryta ett mönster och därför är det viktigt att återkommande prata om vikten av att kunna säga nej och även träna det i vardagssituationer som kanske inte rör just kompisarna. Ett bra sätt att träna ditt barn i att säga nej är till exempel genom rollspel eftersom det oftast är tryggare att säga nej till en person som man är trygg med.

stats