Barn som bits
Ett bett är varken kul för barnet som blivit biten eller barnet som bet, som ofta brukar bli ledset efteråt. Impulsen att bitas är ofta ögonblicklig och kan vara svår att stoppa. Enligt barnpsykologen Margit Ekenbark, som svarar på frågor på föräldrasajten Familjeliv.se, handlar bitandet ofta om att barnet inte kan behärska sig när det blir ivrigt.
- Små barn orienterar sig med hjälp av munnen. De smakar och biter på olika saker. När barnet biter andra barn är det ofta för att de inte kan hantera sina motoriska impulser ännu, säger Margit Ekenbark.
Enligt Margit Ekenbark händer de flesta bett när barn leker och oftast bits inte ett barn för att det är argt. Ett bett kan lika väl vara av glädje. Men som förälder kan ett bitande barn vara ett jobbigt och pinsamt problem eftersom betten inte brukar vara uppskattade av omgivningen. Men det finns knep för att undvika betten. Enligt Margit Ekenbark är det bästa sättet att förebygga bett att lära känna situationerna där betten brukar ske.
– Om du vet att ditt barn har lätt för att bitas under vild lek till exempel, kan du ofta hindra bettet om du håller koll på när leken blir för ivrig, säger Margit Ekenbark.
När olyckan har varit framme och barnet har bitit någon annan ska man försöka behålla lugnet. Förklara för barnet att det är fel att bitas och att det gör ont att bli biten.
- Men bråka inte, barnet förstår inte att det har gjort fel och blir ofta väldigt ledset. Det är helt normalt att små barn biter varandra ibland och det går över med tiden, säger Margit Ekenbark.
Du kan få svar på dina frågor om barnpsykologi av Margit Ekenbark på familjeliv.se/fraga_experten.