Knepen för att besegra influensan

På Sveriges största familjesajt, Familjeliv.se, är diskussionen om årets influensa och förkylningar i full gång. Christine Hildebrand är sajtens BVC-sköterska och svarar dagligen på medlemmarnas frågor och funderingar. Hon berättar att symptomen för influensa oftast är hög feber, muskel- ledvärk, huvudvärk och hosta men även kan vara snuva, halsont, orolig mage och bröstsmärtor.

Influensavirus smittar genom luften och genom närkontakt. Ett bra sätt att slippa smittan är därför att undvika större folksamlingar, som till exempel kollektivtrafik i rusning eller stora köpcentrum.

– Ta en promenad istället för bussen, handla mat när inte alla andra handlar och storhandla istället för att springa till affären ofta. Glöm inte att tvätta händerna, använd handsprit efteråt och undvik att ta i andra människor, säger Christine Hildebrand.

När någon i familjen blivit smittad är det svårt att undvika att alla blir det. Handhygien är A och O. Ett enkelt knep för att minska smittspridningen är att lära barnen att nysa och hosta i armvecket.

– Var strikt med pussar och närkontakt under fyra till fem dagarna från det att du eller ditt barn blev sjukt. Efter den tiden tillfrisknar normalt de flesta, även om man kan vara trött och hängig i ytterligare två-tre veckor, säger Christine Hildebrand.

Även riktigt små barn faller offer för influensan.

– Normalt har barn upp till sex månader ett bra immunförsvar. Men har man som förälder smittats bör man begränsa närheten, vara noga med att sköta handhygien och undvika att nysa rakt ut, säger Christine Hildebrand.

Om man trots alla försiktighetsåtgärder blivit sjuk finns det några saker man kan göra för att lindra.

– Se till att få i dig rikligt med vätska, ha lugn och ro omkring dig, vila och sov mycket, ta febernedsättande vid behov och det viktigaste av allt - gå inte till jobbet eller förskolan! säger Christine Hildebrand.

Som vuxen bör man vara hemma åtminstone en vecka - förutsatt att man inte fått några komplikationer och att man har varit symptomfri några dagar. För barn gäller samma sak.

– Men jag tycker verkligen att man skall vara säker på att barnet orkar vara på förskolan. Tempot där är betydligt högre än hemma och risken för att få en ny infektion är stor. Så med andra ord, ge ditt barn fler "friska" dagar hemma och gå tillbaka till förskolan när barnet kryper på väggarna! säger Christine Hildebrand.

stats