Så lyckas du spara en miljon till ditt barn – expertens tips

Att spara pengar till sina barns framtid är något många föräldrar strävar efter. Nu ger sparekonomen Frida Bratt sitt bästa tips på hur du kan spara en miljon till ditt barns 18års-dag. 

Sparekonomens tips på hur du sparar ihop en miljon till ditt barns 18års-dag.

Att ge sitt barn en trygg ekonomisk framtid är något som de flesta föräldrar strävar efter. Oavsett om det handlar om att hjälpa till med utbildning, boende eller en extra buffert när barnet växer upp, kan ett långsiktigt sparande göra stor skillnad. 

Men att spara pengar är inte alltid helt lätt, speciellt inte när boräntorna stiger och maten blir allt dyrare. Familjeliv har pratat med Frida Bratt, sparekonom på Nordnet som ger sina bästa tips på hur man fortsätter sparandet i tuffa ekonomiska tider och hur man som förälder kan spara ihop till en miljon. 

Så ska du tänka med sparandet i tuffa tider

Det är givetvis viktigt att framtidsspara till sina barn men i tuffa tider ska man inte känna skam om det helt enkelt inte går att lägga undan den där extra hundralappen till barnens sparande. Frida Bratt menar att det viktigaste är att prioritera att få ekonomin att gå runt, vilket kommer gynna barnen i slutändan. 

– Har man möjlighet att spara till sina barn är det dock naturligtvis toppen. Då tycker jag man helt enkelt ska öppna en kapitalförsäkring i eget namn och göra barnet till förmånstagare. Välj en kapitalförsäkring utan avgift och indexfonder med låga avgifter och automatisera överföringarna varje månad. Då får du ett effektivt sparande som sannolikt kommer att växa över tid, säger Frida Bratt. 

Hon tillägger: 

– Man får förstås göra en bedömning vad som är möjligt. Man är inte en dålig förälder om man behöver pausa barnsparandet när tiderna blir tuffare. Prioritera en buffert i den egna ekonomin, den är viktigast för hushållets trygghet här och nu. Du kan alltid återuppta sparandet när tiderna är lite lättare, exempelvis när bolåneräntorna fallit tillbaka mer.

Expertens tips: Så kan du spara en miljon  

Är man två föräldrar med en inkomst i ett hushåll har man oftast bättre förutsättningar för att lägga undan en slant till sina barn. Och om man börjar sparandet redan när barnen är små, finns det större möjligheter att komma upp i stora belopp. 

Till Familjeliv kan Frida Bratt ge sitt bästa tips till hur man lyckas spara ihop till en miljon kronor tills dess att barnet blir 18 år. 

– Det handlar om att börja i tid och sätta pengarna i arbete. Över tid kan även små summor växa sig till stora belopp. Satsa på aktiefonder med låga avgifter och sätt över lite varje månad, om du har möjlighet.

MISSA INTE: 

När kommer barnbidraget 2024? Vi listar alla datum!

21 riktigt torra skämt och ordvitsar • Kan du hålla dig för skratt?

Hur länge får man vabba?