Män fortsätter vabba mindre – jämställdheten går bakåt
Början på ett nytt år innebär många vab för småbarnsföräldrar – främst mammor. Statistiken visar nämligen att pappor tar ut mindre och mindre vab-dagar.
Vabruari är här – månaden då föräldrar jonglerar jobb, febertermometrar och snorpapper. Men en ny trend visar att pappor tog ut färre vab-dagar under 2024 än tidigare år, medan mammor fortsätter att axla det största ansvaret när barnen blir sjuka, det visar nya siffror från Försäkringskassan.
LÄS MER: Så hanterar du vabruari som småbarnsförälder
Män fortsätter vabba mindre
Under fjolåret tog män ut 38 procent av vab-dagarna. Ungefär 2,7 miljoner dagar begärde män ut ersättning för vård av barn, medan kvinnor stod för 4,5 miljoner dagar.
Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, påpekar att uttaget av föräldraförsäkringen generellt har blivit mer jämställt sedan den infördes för 50 år sedan. Men när det gäller vabbandet har utvecklingen gått betydligt långsammare – och nu verkar den till och med backa.
– Det brukar absolut inte gå baklänges, så något har inträffat. Men vi vet inte om det är en trend eller tillfällighet än, säger han till Arbetslivet.
En möjlig förklaring, enligt Löfgren, är att jämställdhet kanske inte prioriteras lika högt som tidigare. Det kan också handla om att fler män har möjlighet att vobba, alltså jobba hemifrån medan de tar hand om sjuka barn.
– Kanske föredrar man det eftersom det är vanligare att män tjänar mer än kvinnor. Fler män ligger över taket i försäkringen vilket göra att man inte förlorar i lön om man jobbar hemifrån med barnen i stället.
Procentuellt sätt ser det kanske inte ut att vara en så stor skillnad från tidigare år. 2024 stod män för 38 procent av vab-dagarna, 2023 och 2022 låg den siffran på 39 procent och året dessförinnan var mäns vab-dagar uppe på 40 procent, enligt siffror från Försäkringskassans statistikdatabas.
LÄS MER: 10 spartips för barnfamiljen – så sparar du varje vecka
Mormor och farmor ställer upp mest med vab
Sedan juli 2024 har föräldrar kunnat överlåta sin föräldrapenning till någon annan – och hittills är det främst kvinnor som både ger och tar emot dagarna. Under andra halvåret 2024 valde omkring 4 000 föräldrar att använda den möjligheten, och i 83 procent av fallen gick dagarna till en kvinna, ofta en mormor eller farmor.
Trots farhågor om att barnvaktsföretag skulle utnyttja systemet har Försäkringskassan ännu inte sett några sådana tecken. Intressant nog är det något fler män än kvinnor som väljer att överlåta sina föräldradagar.
– Jämfört med kvinnor ser vi att män lämnar över fler dagar än de tar emot enligt de nya reglerna. Det är alltså samma mönster som för övriga föräldrapenningdagar där pappor oftare för över dagar till mammor än tvärtom, säger Trude Warner, analytiker på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Försäkringskassan förlorar 800 miljoner på fejkad vab – nu blir det svårare
Så mycket pengar förlorar du på en vab-dag
Vab innebär inte bara förlorad arbetstid utan även ett rejält tapp i plånboken. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar har räknat ut exakt hur mycket pengar det rör sig om och det visar sig att det skiljer sig ganska mycket beroende på yrkesgrupp.
Den yrkesgrupp där flest kvinnor tar ut mest antal vab-dagar, med 13,7 procent, är barnskötare. Jämfört med chefer inom sjuk- och hälsovård som är den yrkesgrupp där kvinnor tar ut minst vab, med enbart 5,2 procent. För männens del är det brevbärare som tar ut mest vab och gymnasielärare som tar ut minst.
Hur mycket pengar det rör sig om beror dock på hur mycket du tjänar. Har du en månadslön på 50 000 kronor, förlorar du 980 kronor i lön per dag du vabbar och 240 kronor i pension. Den totala förlusten blir alltså 1 220 kronor per dag. Har du en månadslön på 25 000 kronor är det inte riktigt lika illa. Då förlorar du 280 kronor i lön och 90 kronor i pension, per dag. Den totala förlusten hamnar så istället på 370 kronor, enligt statistik från Försäkringskassan.