Ta vara på matresterna i jul – recept för hela familjen
I december brukar de flesta äta julmat, men vad ska man egentligen göra med resterna som blir över från julafton? Här finns två goda recept som räddar dina rester!
Under december månad är det många som laddar upp inför julledigheten med stora lass av mat och bakverk. Att frossa i julbord och lussebullar är såklart härligt, men när festen tar slut finns risken för matsvinn.
Enligt Livsmedelsverket slänger det svenska folket nämligen mat för mer än 14 miljarder kronor varje år.
För att minska den enorma siffran har Too Good To Go tagit fram två recept tillsammans med Hilda Kirkhoff, vinnare av Hela Sverige Bakar 2020, som både är goda och minskar onödigt matsvinn i jul.
MISSA INTE: Hur länge bör ditt barn undvika socker? Det säger forskningen
Fattiga riddare med lussekatter i våffeljärn
Ingredienser:
Smör att grädda med
4 st lussekatter, torra funkar utmärkt
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk socker
1⁄2 krm salt
1 paket saffran (kan uteslutas)
1⁄2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
Till servering:
1 burk smetana
1 tsk vaniljsocker
Nymald kardemumma
Färska fikon
Citronmeliss
Dekoration:
Strösocker
Mald kardemumma
Gör så här:
1. Förbered lussekatterna: Halvera lussekatterna på mitten.
2. Gör smeten: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt vaniljsocker, socker, salt och saffran. Vispa sedan ner vetemjölet tills smeten är jämn.
3. Värm våffeljärnet: Sätt på våffeljärnet och låt det bli varmt. Smöra lätt med smör innan du gräddar varje omgång.
4. Doppa och grädda: Doppa varje halva av lussekatten i smeten så att den täcks ordentligt. Lägg en halva i taget i våffeljärnet och grädda tills gyllene och krispig.
5. Toppning: Blanda strösocker och mald kardemumma i en tallrik. Doppa de nygräddade lussekatterna direkt i sockerblandningen så att de täcks.
6. Servering: Blanda smetanan med vaniljsocker och servera tillsammans med färska fikon, eventuellt lite nymald kardemumma och citronmeliss.
Saffransplättar på risgrynsgröt med lingongrädde
Ingredienser:
En tub risgrynsgröt (500 g)
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl mjölk
1 tesked bakpulver
1 paket saffran
Smör, för stekning
Till servering:
1–2 dl lingonsylt
3 dl vispgrädde
Dekoration:
Citronmeliss
Florsocker
Gör så här:
1. Blanda ingredienserna: Häll risgrynsgröten i en stor skål. Knäck i äggen och blanda med vetemjöl, mjölk, bakpulver, vaniljsocker och saffran. Rör om tills smeten är jämn.
2. Värm plättjärnet eller stekpannan: Värm ett plättjärn i gjutjärn på medelvärme. Om du inte har ett plättjärn, går det bra att använda en vanlig stekpanna. Lägg i en klick smör när järnet eller pannan är varm.
3. Stek plättarna: Häll små klickar av smeten i plättjärnet eller stekpannan. Stek plättarna tills de är gyllenbruna på båda sidor. Vänd försiktigt med en stekspade.
4. Förbered lingongrädden: Vispa grädden tills den är lättvispad, alltså fluffig men inte för fast. Tillsätt sedan lingonsylten och rör om försiktigt med en sked eller slickepott tills lingongrädden får önskad konsistens. Anpassa mängden sylt efter smak.
5. Servera och dekorera: Servera de varma saffransplättarna med lingongrädden. Dekorera gärna med citronmeliss och florsocker.
LÄS MER: