Prata med barn alokhol
– Vi vet att valborg är en helg då många unga dricker för första gången. Det kan ofta handla om grupptryck, och en önskan om att passa in. Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
6 tips inför samtalet om alkohol
1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.
2. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
3. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
4. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
5. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.
6. En smart idé är att gå ihop några föräldrar och tala med barnen ihop om alkohol och utetider. Det kan många gånger kännas lättare för tonåringen att följa reglerna om hens nära vänner har samma regler.
Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock.com
LÄS ÄVEN: Är Valborg en röd dag? Och fyra andra fakta om dagen
Har någon frågat dig om du kan köpa ut alkohol, kanske till valborg? Här är fyra argument att använda och starka anledningar till varför du ska säga nej. Se mer i videon nedan.